https://imgix.femina.dk/media/article/mega727742_024_2.jpg
Popkultur

Amanda Gormans tale hyldes - og den er alt, hvad verden har brug for lige nu

21. januar 2021
af Amanda Stensgaard
Fotos: Mega
"Der er altid lys. Så længe, vi er modige nok til at se det," lød det fra Amanda Gorman. Mød den 22-årige digter, der tog verden med storm ved Joe Bidens præsidentindsættelse.

Ved indsættelsen af USA’s nye præsident, Joe Biden, var der linet op med en perlerække af kvindelige talere og artister.

Lady Gaga sang nationalhymnen i en guldmikrofon, og Jennifer Lopez optrådte med et mashup af egne numre og patriotiske klassikere.

Og så var der Amanda Gorman. En 22-årig digter, der med sin tale om sammenhold og fællesskab gik fra at være forholdsvis ukendt til at tage verden med storm.

Gorman er den yngste digter nogensinde, der har talt ved en præsidentindsættelse i USA. Hun fortæller selv, at hun har læst taler fra både Abraham Lincoln og Dr. Martin Luther King Jr., før hun skrev digtet ”The Hill We Climb”, som hun læste højt ved indsættelsesceremonien.

- Der er altid et lys. Så længe, vi er modige nok til at se det. Så længe, vi er modige nok til at være det, lød det bland andet fra kvinden, ser selv lyste op i sin gule Prada-frakke.

Oprah Winfrey ville ellers have give hende en jakke, ligesom hun gjorde, da forfatteren og poeten Maya Angelou fremførte sit digt ved Bill Clintons indsættelse i 1993. Men den unge Gorman måtte skuffe TV-legenden.

- Jeg har allerede valgt min jakke. Den er gul. Min yndlingsfarve, lød svaret fra Amanda Gorman.

LÆS OGSÅ. Alexandria Ocasio-Cortez finder sig ikke i noget - og netop derfor skal du kende hende

I stedet fik Oprah Winfrey lov at forære Gorman et sæt guldøreringe og en fingerring med en fugl i et gyldent bur med reference til Maya Angelou, der stod bag digtet ”I Know Why the Caged Bird Sings”.

https://imgix.femina.dk/mega727728_051.jpg

Massiv opbakning på sociale medier

Reaktionerne på de sociale medier beviste hurtigt, at Amanda Gormans budskab var kærkomment.

LÆS OGSÅ: For første gang i historien har USA fået en kvinde som vicepræsident: Her er hun

Blandt andre skrev April D. Ryan, der er journalist på netmediet The Grio, på Twitter, at hun ikke kunne undgå at tænke, at Maya Angelou måtte kigge ned fra himlen og være stolt af Amanda Gorman.

Flere andre - herunder den tidligere præsidentfrue Michelle Obama - tilsluttede sig hashtagget #BlackGirlMagic og skrev rosende ord på Twitter, hvor Amanda Gorman ligger højt på listen over emner, der trender.

Efter talen er den unges digters følgertal på Instagram steget med en million siden i går aftes, så hun nu er oppe på 2,2 millioner.

Meget tyder på, at Amanda Gorman kan vente sig et succesfuldt år. Og der er godt nyt til alle dem, der er faldet for digteren. Til september udgiver hun nemlig to digtsamlinger – én for teenagere og voksne, og én med tilhørende billeder for de mindste.

Læs også