femina
Popkultur

20 ord vi aldrig troede, vi skulle sige - før isolationen

7. maj 2020
af Ditte Skrumsager
Foto: Shutterstock.
Corona-kuller og Quarantini. Vores ordforråd er i den grad blevet forøget, mens vores kontakt til andre er blevet mindsket. Vi har samlet 20 ord, som den globale pandemi har lært os.

Kender du det, når et nyt ord sniger sig ind i dit ordforråd, og pludselig kan du høre dig selv det hele tiden?

Vores ordforråd har fået en masse tilføjelser gennem den sidste tid.

Der er gamle ord, vi aldrig rigtig har brugt, og så er der nye ord, vi sagde for sjov til at starte med, men har klistret sig fast i vores bevidsthed.

LÆS OGSÅ: "Rip, fam - hvor kniv" Sådan taler du, hvis du vil være ung med de unge"

Vi har samlet en liste over de mange ord og vendinger, der pludselig er blevet en del af vores hverdag. Hvor mange af dem bruger du?

20 ord vi aldrig troede vi skulle sige - før isolationen

1. Samfundssind

Samfundssind, samfundssind, samfundssind. Ordet kunne meget vel kandidere til årets ord. Ordet samfundssind beskriver i al sin enkelhed en indstilling man kan have, hvor man sætter samfundets interesser over sine egne.

2. Sammen hver for sig

Uanset om det er som hashtag på Instagram eller fællessang med TV’et, så har vi taget konceptet ”sammen – hver for sig” til os. Det gør det lidt lettere at holde ud at sidde helt alene derhjemme.

3. Corona-kuller

Der kan ikke herske meget tvivl om, hvad ordet corona-kuller betyder, da vi nærmest allesammen haft en snært af det i isolationen. Vi er bestemt blevet kulrede af kun at se personerne i vores husstand i flere uger. Kan man sige, den er helt gal, når ens vildeste dagdrøm er at have en ganske almindelig hverdag, hvor man kan tage på arbejde?

4. Quarantini

Ordet er et miks af quarantine og martini, men det bruges om alle drinks, vi drikker derhjemme under karantænen. Det lækre glas vin til fyraften eller en gin og tonic fredag aften på altanen.

5. Teams og Zoom

Vi har set nye vinkler af vores familie, venner og kolleger i denne tid. Nemlig fra frøperspektivet, når vi videochatter. Der findes et utal af apps som Skype og FaceTime, men vi vil nu helst mødes i virkeligheden, hvor vi ikke tilfældigvis kommer til at slå mikrofonen fra og bliver ked af det, når vi tror, man bliver ignoreret.

LÆS OGSÅ: 11 gange videomøder gik helt galt

6. Corona-tider

Det er svært at beskrive, hvor mærkelig vores hverdag pludselig blev. Derfor bliver vi ved med at kalde denne periode for "corona-tider" for at minde os selv om, at det er særlige omstændigheder, og det ikke altid vil være sådan.

7. Hudsult

Ordet hudsult passer perfekt, når man bare gerne vil røre et andet menneske. Tænk, at et kram er det rareste i verden - vi undervurderer dem aldrig mere.

8. Coronakrise

Ja, det siger jo næsten sig selv. C-ordet er brugt for meget, men det rammer spot on.

9. Værnemidler

Hvis du skulle beskrive handsker, maske eller forklæde for et par måneder siden, hvilket ord ville du så have brugt? Vi ville nok ikke have kaldt det værnemidler, men det gør vi nu. Værnemidler til alle!

10. Karantæne

Vi har brugt ordet siden pesten hærgede i middelalderen, men for os har det mest været en diffus størrelse. Man kunne få karantæne fra at donere blod, hvis man havde fået en tatovering, men nu er det synonymt med at være lukket inde derhjemme.

11. Wuhanshake

Et handshake, hvor man ikke giver hånd, men banker fødderne mod hinanden for at hilse. Udtrykket opstod på grund af en viral video fra Kina, hvor to mænd lavede hilsenen og henviser til byen Wuhan, hvor covid-19 opstod.

12. Flokimmunitet

Vi har da nok hørt ordet flokimmunitet, da vi lærte om vacciner, men ordet har i den grad fået en genopstandelse. Det er blevet debatteret meget, men flokimmunitet har ikke været taktikken i Danmark, hvor man i stedet har satset på isolering.

13. I disse tider

Det lyder lidt som "da far var dreng...", men alligevel kommer det over vores læber igen og igen. Nuvel, i disse tider må vi sande, at vi ikke kan sige andet.

14. WFH (working from home) / Hjemmekontor

I starten tænkte vi, at det var sjovt at arbejde hjemmefra, hvor man kan have joggingbukser på og ikke behøver at vaske hår, men det blev meget hurtigt dødssygt. Frokostpausen er bare ikke det samme, når en podcast er ens eneste selskab. Kæmpe respekt til jer, der altid arbejder hjemmefra - vi savner det larmende storrumskontor.

LÆS OGSÅ: 3 ting du bør overveje, når du arbejder hjemmefra

15. The Rona/Miss Rona

The Rona eller Miss Rona er et andet ord for coronavirus. Det startede hos amerikanerne, der især brugte det til memes på nettet. Selvom det stammer fra en joke, tager det selvfølgelig ikke let på tragedien ved det hele - men humor kan også være helende.

16. Covidiot

En ny betegnelse for folk, der ikke tager hensyn til andre under pandemien. Ordet er en sammensætning af covid og idiot . Eksempel: "Lad være med at tage i parken sammen med alle andre mennesker i dag - vær ikke en covidiot."

17. Covidivorce

Lockdown og karantæne er hårdt for parforholdet. Mange par går hinanden på nerverne, og nogle vælger endda at gå fra hinanden. Derfor bruger nogle ordet covidivorce om skilsmisser, der er udløst af corona.

18. Hamstre

Danmark blev lukket ned, og lige pludselig blev en masse mennesker til små, pelsede gnavere. Nej, ikke helt. Men instinktet med at fylde forrådet var stærkt. Folk gik amok i toiletpapir og tørvarer, og de, der kunne modstå trangen til at hamstre, brugte deres energi på at rase over de andre.

LÆS OGSÅ: Redaktionens køb: Det har vi shoppet under corona

19. Smittekæde

Hvor mange mennesker er du egentlig i kontakt med i løbet af en dag? Da vi lærte om smittekæder, opdagede vi, hvor absurd mange mennesker, vi er tæt på i løbet af en dag. Pludselig var alle mistænkte, for tænk nu, hvis ham fra bussen havde en ven, der havde en kollega, der havde en søn, der havde været på skiferie?

20. Corona-kilo

Corona-kilo er ofte blevet nævnt i forbindelse med karantænen, hvor man måske spiser lidt ekstra og bevæger sig lidt mindre. Men skidt med kiloene, hvis bare vi er sunde og raske.

Læs også