https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/skilsmisse-prim.jpg
Kærlighed og sex

Kom så godt igennem skilsmissen som muligt

7. oktober 2014
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Der findes ikke nogen lykkelig skilsmisse! Men der findes skilsmisser, der er bedre end andre, og står du midt i en uoverskuelig skilsmisse, så er der heldigvis hjælp at hente. Læs med her.

"Der findes bedre skilsmisser og værre skilsmisser, men der findes ikke nogen lykkelig skilsmisse."
Så kontant er meldingen fra Heidie Graversen, der er formand for foreningen Børns-Trivsel.dk. For lige meget hvor gode, man er til at enes, så står børnene altid tilbage med et tab efter en skilsmisse.
"Selv ved en bedre skilsmisse, hvor forældrene er gode til at tale sammen og til at tage sig godt af børnene, så er der stadig tale om et tab af det gamle liv for børnene. Jeg tror ikke, der findes nogle børn, der ikke ville foretrække, at mor og far blev sammen og undgik en skilsmisse. Så selvfølgelig vil der være en sorgproces for barnet efter en skilsmisse, og den proces skal vi tage alvorligt", fortæller Heidie Graversen videre til Oestrogen.dk

Kastebold mellem mor og far
I sit arbejde som psykoterapeut, stresscoach og formand for Børns-Trivsel har Heidie Graversen mange gange oplevet unge, som ikke har fået bearbejdet forældrenes skilsmisse ordentligt. De påtager sig ofte skylden for, at det ikke gik for deres forældre og tit føler de sig også som en kastebold mellem forældrene og deres følelser under deres skilsmisse. Især ved en slem skilsmisse, hvor forældrene slet ikke kan tale sammen, har børnene det svært.
Derfor har Børns-Trivsel oprettet en række støttegrupper, hvor både børn og forældre kan komme og få råd og vejledning til, hvordan de kommer godt i gennem en skilsmisse.

GODE RÅD TIL DIG, DER STÅR OVER FOR EN SKILSMISSE


1. Tag det med ro og få fodfæste (det kan tage et år eller mere før du og I som familie er helt igennem jeres skilsmisse).

2. Mange får ondt af sig selv, men søg hjælp og kom videre, tag ansvar så du står stærkt i krisen og ikke ender som offer i din skilsmisse.

3. Tag ansvar og send ikke skylden eller ansvaret over på den partner der har forladt dig. Du står svagere ved at ligge dig selv i hænderne, på den der er gået fra dig, og at tro den person hjælper dig til at komme videre, kommer ikke til at ske, selvom viljen måske er der, har de fokus et andet sted og navigere selv i tomrummet, så du må selv gøre det.

4. Mange oplever skilsmisse som det hårdeste de har prøvet. Husk på at have fokus på din egen person og ikke hele tiden på din partner, det er et af de bedste råd.
Vigtigst: Hold Børnene fredet og giv dem masser af kærlighed. Det er også en svær tid for dem, da hele deres fundament rives op, og husk de elsker både mor og far lige højt.

Skaber et frirum
"Dét, vi fokuserer meget på i støttegrupperne, er kommunikationen under en skilsmisse. At kunne tale ordentligt sammen og at kunne få fortalt om de følelser, man går rundt med. Ved en skilsmisse har forældrene så mange praktiske ting, de skal tage hånd om, ligesom deres eget følelsesliv hyppigt også er i kaos, så der er ikke altid plads til at få taget godt hånd om de følelser, børnene går med. Også fordi de måske holder følelserne lidt for sig selv under en skilsmisse. Men der skaber vi med støttegrupperne et frirum, hvor de kan komme til udtryk", fortæller Heidie Graversen.

Kom godt gennem året
Et andet vigtigt fokuspunkt er at få familierne så godt i gennem årets forskellige mærkedage som muligt efter en skilsmisse.
"Alle vores støttegrupper kører gennem et helt år. På den måde kan vi nemlig komme forbi alle højtiderne og mærkedagene, hvor følelserne måske kommer ekstra meget frem efter en skilsmisse. Som når man pludselig ikke kan holde jul sammen eller måske kun kan se den ene forælder på sin fødselsdag efter en skilsmisse".

"Desuden forsøger vi at skabe deltagerne et netværk efterfølgende, så de også fremadrettet har nogen, de kan henvende sig til, som kender til deres forældres skilsmisse, hvis de pludselig bliver kede af det eller får lyst til at dele deres følelser".

Start før virkeligheden rammer
Har man været igennem en skilsmisse og kan man mærke, at ens barn bliver indelukket og måske begynder at isolere sig og skifte adfærd, så er der god grund til at søge hjælp. I værste fald kan de ubearbejdede følelser føre til diagnoser som depression eller angst senere hen i livet, efter deres forældres skilsmisse. Men det allerbedste er selvfølgelig at søge hjælp langt tidligere, da tidlig indsats hjælper og er sund fornuft.
"Det bedste vil helt klart være, hvis man starter i en støttegruppe, før virkeligheden rammer, altså før det kommer til skilsmisse. Ofte går der jo temmelig lang tid fra, at forældrene bliver enige om en skilsmisse, til at alt det praktiske er i orden, og det bliver hverdag for alle efter en skilsmisse. Forebyggelse allerede fra start af, er det en god idé, f.eks. at søge ind i en af vores støttegrupper. Så man får værktøjerne til at kommunikere og hjælp til at håndtere de konflikter, der næsten uundgåeligt vil komme hen ad vejen under en skilsmisse, når virkeligheden begynder at gå op for én", slutter Heidie Graversen af.

Det koster 100 kroner om måneden at være medlem af Børns-Trivsel, som giver adgang til skilsmisse støttegrupperne, der kører hver anden uge. Se også de andre støttegrupper. Læs mere her

Denne artikel blev første gang publiceret på Oestrogen.dk i oktober 2012

Læs også