https://imgix.femina.dk/media/article/marianneleth2.jpg
Liv

Tv-værter om sexisme i mediebranchen: ”Så står jeg der til TV3s sommerfest i undertøj. Det var så grænseoverskridende”

3. september 2020
Torsdag, 3. september 2020 - 15:46 - af: Amanda Stensgaard. Foto: Marianne Leth
Efter Sofie Linde fortalte om sexchikane i tv-branchen, står tv-værterne Mette Walsted Westergaard og Miriam Zesler blandt andet frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme.

Ved årets Zulu Comedy Galla sparkede Sofie Linde MeToo-debatten i gang igen. Hun fortalte om dengang, hun som 18-årige oplevede, at "en stor tv-kanon" truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun "suttede hans pik" til en julefrokost i DR.

Men Sofie Linde er ikke den eneste, der har oplevet sexisme i mediebranchen.

Til Berlingske fortæller flere kvindelige TV-værter nu om deres oplevelser med sexisme.

En af dem er TV 2 News-værten Miriam Zesler, der som praktikant på Ekstra Bladet tabte en kuglepen på gulvet. Hun kravlede ned for at samle den op, og da hun lå under bordet, sagde hendes ældre mandlige kollega: "Skal jeg bare lyne ned, mens du allerede er dernede?"

På det tidspunkt var Miriam Zesler 15 år. I dag er hun 41, men oplevelsen husker hun tydeligt.

I interviewet med Berlingske siger hun, at der selvfølgelig er sexisme i mediebranchen. "Ellers skulle vi da være den eneste branche, hvor det ikke findes." .

I samme artikel bakkes hun op af journalisterne Mette Walsted Westergaard og Ditte Okman, der også har oplevet sexisme i deres unge dage i branchen.

De fortæller til avisen, at de for 15 år siden var til en privatfest i mediebranchen, hvor en mandlig kollega fra Se og Hør tillod sig at åbne Mette Walsted Westergaards kjole med en lynlås, der løb hele vejen ned foran.

- Så står jeg der til TV3s sommerfest i undertøj. Det var så grænseoverskridende, selv dengang hvor man ikke havde lov til at sige fra på samme måde, som man har i dag, siger Mette Walsted Vestergaard til Berlingske.

Manglende MeToo-effekter i Danmark

Det er tre år siden, MeToo-bevægelsen tog fart. I udlandet fik den eksempelvis store konsekvenser for prominente skuespillere, film- og mediefolk. Selvom sexchikane og seksuelle overgreb også har været på dagsordenen i Danmark, har MeToo ikke haft de samme konsekvenser herhjemme. Det vurderer blandt andre mandeforsker og forfatter Kenneth Reinicke, der står bag bogen "Mænd der krænker kvinder – refleksioner i kølvandet på #MeToo".

I forbindelse med et interview til femina har Reinicke stillet sig kritisk over for MeToo-debattens effekter herhjemme.

– Man kan godt tale om et før og et efter #MeToo, men man kan også være kritisk og sammenligne kampagnen med et vindue, der blev åbnet for derefter at blive knaldet i igen. For hvor meget fylder det på dagsordenen nu, sagde han til femina.dk.

Anderledes har det forholdt sig i USA, hvor historierne væltede frem i 2017 og fik flere højtprofilerede mænd i mediebranchen til at trække sig.

Blandt andre Roger Ailes, der stod i spidsen for Fox News i to årtier, og den indflydelsesrige vært Bill O’Reiley måttet sige farvel til skærmen efter beskyldninger om sexchikane.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også