https://imgix.femina.dk/media/5490cde7a3994c48a77e5b9146ec7c82.jpg
Kærlighed og sex

Voksne skilsmissebørn

21. november 2008
af Nadia L. Kristensen og Inge Kjærgaard
Foto: Sif Meincke
Hvert år oplever mange børn, at deres forældre går fra hinanden. Forskningen viser, og eksperterne påpeger, at det kan være traumatisk for et barn, når far og mor går hver til sit. Men hvordan er det egentlig at opleve éns forældre blive skilt, når man selv er voksen ?

Ifølge psykolog Carina Lim Kruse er det ekstra hårdt, når voksne ser deres forældre blive skilt. De har sværere ved at omstille sig end helt små skilsmissebørn, og det er en balanceakt ikke at lade sig indfange i forældrenes konflikter. Men også det voksne skilsmissebarn kan opnå større kendskab til forældrene og øget respekt i eget forhold.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/949597299fc046b08d16b0ed1262d4c8.jpg

Psykolog Carina Lim Kruse

- Voksne børn bliver meget ansvarlige, og det bliver meget udtalt, hvilke forventninger forældrene har til børnene. Det kan være en pestilens. Og så er der ikke så meget forskel på at være lille skilsmissebarn og voksent skilsmissebarn - alle børn har en indbygget forestilling om at skulle gøre mor og far glade, forklarer Carina Lim Kruse.
Voksne ved godt, at skilsmisse er noget, der sker for mange. Derfor påvirker det ikke det voksne barn på samme måde som det lille. Men børn har til gengæld lettere ved at indstille dig på den nye hverdag.

- Børn har lettere ved at omstille sig end voksne. De affinder sig med eventuelle nye kærester og papforældre. Det kan faktisk være sværere for voksne. Måske ikke mindst fordi de føler loyalitet over for den forælder, der er blevet forladt eller ikke har fundet en ny. Slægtsbilledet ændrer sig, og der er flere hensyn at tage, og det kan være enormt besværligt, siger Carina Lim Kruse.

KARRIERESTOP GIVER LYKKELIGE ÆGTESKABER!

  • Amerikanske undersøgelser viser, at tilfredsheden med ægteskabet svinger meget gennem livet.
    Tilfredsheden er stor i de første år af samlivet. Derpå falder den - ret drastisk faktisk - indtil børnene bliver større, og så stiger den igen.
  • Når karriereræset og den travle hverdag aftager - så stiger tilfredsheden igen. Der er tid og overskud, og mange indser, at de ikke gider bruge kræfter på at skændes om sure sokker.
    Kilde: Mai Heide Ottosen.

KOM GODT IGENNEM DINE FORÆLDRES SKILSMISSE

  • Vær meget bevidst om din rolle i forældrenes skilsmisse. Ofte er det en rolle, vi påtager os - og vi skal være bevidste om, hvorfor vi gør det.
    • Hvis der er problemer, så skal man sige fra over for sine forældre og huske dem på, at man stadig er "barnet" i forholdet. Sig: "Jeg kan godt forstå dig, og jeg vil gerne have en god kontakt, men det er dig, der skal igennem det her. Og du skal tale om min mor/far på en ordentlig måde."
  • Hold dig neutral. Man skal huske på, at sagen ALTID har to sider, og der er ofte en god grund til konflikterne. Men du må gerne stille krav om, at der skal holdes en god tone, og at de ikke skælder ud på hinanden foran dig

Er dine forældre blevet skilt, efter du var flyttet hjemmefra og hvordan oplevede du det?
Vi vil gerne høre din historie.

Læs også