https://imgix.femina.dk/media/4e1bc90e11194fff87e5d25503bea0a4.jpg
Kærlighed og sex

Vi misforstår hinanden i parforholdet

25. februar 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Vi tror, vi ved, hvad den anden mener, og det skaber masser af misforståelser blandt par.

Taler I ofte i korte sætninger, fordi "han ved, hvad jeg mener"? Så er I måske ved at lægge grundstenen til rigtig dårlig kommunikation i jeres parforhold. For din partner forstår dig ikke så godt, som du tror.

Kenneth Savitsky, professor i psykologi ved Williams College i Williamstown udførte et eksperiment med en række par for at afprøve teorien om, at vi tror, at vi kommunikerer meget bedre med folk vi kender, end med fremmede.

Resultatet af undersøgelsen viste, at folk troede, at deres partner let kunne forstå korte sætninger, som egentlig var tvetydige. Men det viste sig, at partnerne ikke forstod sætningerne bedre, end vildt fremmede gjorde. Det skriver det amerikanske videnskabssite Sciencedaily.com

Ifølge psykologen, der har lavet undersøgelsen, handler det om, at vi automatisk tror, at folk, vi er tætte med, altid har den information, de behøver for at forstå, hvad vi siger - også når vi kommunikerer kortfattet og tvetydigt.

Doven kommunikation
Psykoterapeut og coach Pia Nielsen Jensen, ejer af praksissen Terapia, har stor erfaring med fænomenet og svarer ja til spørgsmålet, om vi med tiden bliver dovne i vores kommunikation med vores partner.

- Ja, det gør vi helt klart. Vi tror, at vores partner kan gætte, hvad vi mener, når vi taler til ham eller hende. Især kvinder tager for givet, at deres mænd kan tankelæse, siger hun og fortsætter:

- Hvis kommunikationen ikke fungerer, så fungerer parforholdet ikke. Dårlig kommunikation resulterer i masser af misforståelser.

Vi ser hinanden gennem et filter
Når vi misforstår hinanden handler det om, at vi har en fast opfattelse af, hvad den anden mener med det, der bliver sagt. Derfor beder vi ikke om uddybning.

- Vi ser og aflæser hinanden igennem et filter. Du opfatter det din partner siger på en bestemt måde pga. det filter. Filteret er bygget op af vores erfaringer med hinanden i tiden, der er gået, siger psykoterapeuten.

Spørg altid om uddybning
Hvis I som par føler, at jeres kommunikation er dårlig, og at I tit bliver uenige om tingene, så er det på tide at blive bevidste om at bede om uddybning til det, der bliver sagt.

- Som partner skal man blive bevidst om, at selvom man antager, at det, der bliver sagt, skal forstås på en bestemt måde, så skal man bede om uddybning, hvis man ikke er 100 procent sikker, siger Pia Nielsen Jensen og giver en god øvelse videre:

- Al kommunikation foregår på modtagerens præmisser, så den bedste øvelse er, at modtageren fortæller partneren, hvordan budskabet er blevet forstået. På den måde er det let at udrydde misforståelser.

Har I mistet gnisten i parforholdet? Sådan bliver I nyforelskede igen.

Mistænker du din mand for utroskab? Se 10 tegn på, at din mand er utro på femina.dk

Læs også