Kærlighed og sex
8. oktober 2013

Værsgo: 100 gode samtaler med din partner

Har du talt med din partner i dag? Altså virkelig talt? De fleste må som regel sige nej, vi får mest talt om praktiske ting. Men det er vigtigt, at vi husker at tale sammen. Få her Carl-Mar Møllers skema til en bedre samtale …
Af: af Carl-Mar Møller
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/samtale-prim.jpg

foto: All Over

Igennem årene har der siddet mange par på den anden side af mit skrivebord. De har opsøgt mig, fordi de var stødt ind i problemer, de havde svært ved selv at kæmpe sig igennem.

OM CARL-MAR MØLLER

Carl-Mar Møller er uddannet pædagog, samt par- og psykoterapeut. Han er deusden leder af Sexolog og Parterapeut skolen.

Carl-Mar er desuden forfatter til en lang række bøger, og hver uge skriver han klumme hér på Oestrogen.dk

Se mere om Carl-Mar på hans hjemmeside, Carl-Mar.dk

På skift har jeg så ladet dem fortælle om sig selv. Ofte har fortællingerne overrasket både personen selv og partneren. Pludselig er der dukket sider af personen frem, som han eller hun ikke anede eksisterede, og nu hvor det er sagt og kommet frem i lyset, kan begge parter godt se, at det usagte har haft stor indflydelse på deres kærlighedsforhold.

Flere af parrene har spurgt mig, om jeg ikke kunne lave en liste med en række gode samtale emner, og det har jeg gjort. De får udleveret denne liste med 100 gode samtaler.

Sådan bruger du listen
Det er en god idé i starten på uret at holde øje med, at begge parter taler lige lang tid. I starten kan man også føle sig lidt genert eller føle, at det er lidt fjollet og svært at komme i gang.

Især den, der normalt ikke taler så meget i forholdet, kan have svært ved at komme i gang, fordi det kræver, at man skal bryde med sin rolle i forholdet. Den, der taler mindst, kan med fordel starte med at fortælle, og ofte kan det være en god idé, at denne person får tildelt dobbelt så meget taletid som den, der plejer at tale mest. Det plejer at være en udfordring for begge parter.

I kan med fordel benytte jer af følgende model ved samtalen:
Den ene part starter med at tale i 10 minutter uden at blive afbrudt. Den anden lytter og giver, når de 10 minutter er gået, et referat af det, der er blevet sagt. Formålet med referatet er at give den, der har talt, en oplevelse af at blive forstået. Derefter er det den anden, der bruger 10 minutter på samme emne.

Når man har prøvet modellen nogle gange og har vænnet sig til formen, kan man gå over til kortere indlæg. Men det er stadig en god idé at holde sig til et emne ad gangen, så problemstillingen er konkret og begrænset. Gerne små problemer. Og husk, hvis den ene bringer noget på banen, den anden synes er for grænseoverskridende, har vedkommende ret til at sige fra.

Efter samtalen
Efter samtalen har man måske brug for at aftale nogle regler på baggrund af de nye erkendelser, der er kommet frem. Der kan være tale om både påbud og forbud, der letter stemningen i parforholdet. Det kan også være mere end nok at gå og tænke over de nye oplysninger, der er kommet frem.

Formålet er at lære at blive bedre til at tale sammen og se mere realistisk på ens forventninger til det fremtidige samvær. Det er en stor glæde, når par opdager, at de kan give udtryk for glæder og sorger i hverdagen på en mere hensigtsmæssig måde og løse konflikter løbende, så kulden ikke får lov til at brede sig i det, der engang var så varmt.

Det er også tilladt at snyde og læse listen igennem alene for at se, om der er nogle spørgsmål til samlivet med den nuværende eller en tidligere kæreste, man ikke tør stille sig selv, fordi man ikke bryder sig om at høre svarene.

Held og lykke med samtalen,
Carl-Mar

Hent Carl-Mars samtaleguide her

Læs også