https://imgix.femina.dk/media/0f9eecab34d34e9986835fff05197ed2.jpg
Kærlighed og sex

Utroskab - og hvad så?

25. juni 2012
af Terje Nordberg
Foto: Pantherstock
Utroskab er et af de helt store paradokser i vores privatliv. Ingen går ind for det, men ca. halvdelen af os plumper i alligevel. Og hvad gør man så?

At partneren giver sig seksuelt hen til en anden, er det ultimative tillidsbrud for de fleste, mens nogle betragter det mere på linje med et kraftigt regnvejr eller en stormflod, som renser og fornyer parforholdets landskaber. For mange kan utroskab blive begyndelsen til enden på forholdet. Afgrunden bliver for stor til, at man tror på, det er muligt at bygge bro. Og giver op. Måske uden overhovedet at prøve på genopbygning. Det er synd. For efter mange fagfolks mening ønsker begge parter ofte at fortsætte samlivet. Men hvordan kommer man videre, når man har fået så store sår? Nedenfor er samlet nogle pejlemærker, som måske kan vise vej, hvis I vil prøve på at gå videre sammen.

Mange tror, utroskab er den vigtigste årsag til skilsmisse. Ofte er det omvendt. Knas i parforholdet gør, at I vender jer væk fra hinanden, og den, der først får en chance for at få nærhed andetsteds, bliver fristet over evne.

Set i det lys er utroskab begges ansvar. Det kræver mod og selvindsigt fra begge sider, men giver et godt grundlag at arbejde videre på.

Opskriften på et varigt parforhold

Beslut jer for at være ærlige over for hinanden. Hvorfor skete det? Hvad gik forud, og hvad har I hver især lært?

Utroskab opstår ofte, fordi den ene eller begge parter går med ønsker og længsler, som han eller hun ikke taler højt om. Det kan være forbudte seksuelle længsler, men er mindst lige så tit indeklemte behov for at bryde hverdagens vaner. Sæt ord på noget at det. Måske er opfyldelsen nærmere, end du tror.

Giv hinanden håndslag på at "lukke bagdøren". Det kan godt ske, at I kommer samme sted hen engang. I så fald skal I aftale at gribe situationen an på en anden og mere kommunikativ måde - før det går galt.

Kig fremad sammen. Hvilke normer og værdier skal gælde for jeres forhold i fremtiden?

Spørg hinanden: Hvilke egenskaber faldt du/jeg for, da vi mødtes? Hvad er din/min største urealiserede drøm? Hvad var din/min værste barndomsoplevelse? Dine/mine mest pinlige øjeblikke? Hvad får dig/mig til at føle dig/mig mest kompetent - og mange, mange andre. Held og lykke med brobyggeriet!

Den virkelige grund til at i ikke har sex? Få den her

Kilder og litteratur

  • "Kærlighed og samliv" og "Kærlighedens alkymi" af Harville Hendrix (Borgens Forlag)

    "7 Gyldne regler for 2 der lever sammen" af John Gottman (Forlaget Boedal)

    "Det levende parforhold" af Piet Draiby og Kirsten Seidenfaden (TV2 Forlag)

Læs også