https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/sex-og-kaerlighed/2012/12/1249-tal-om-utroskab/1249-utroskab-tal-om-det-art_0.jpg
Kærlighed og sex

Tal jer fra utroskab

19. november 2012
af Charlotte Hallbæck
Foto: Pantherstock
Vi lover hinanden evig troskab foran alteret – alligevel viser statistikkerne, at hver tredje af os på et tidspunkt vil være vores partner utro. Men kan man forhindre, at det sker? Ifølge speciallæge, sexolog og foredragsholder Jesper Bay-Hansen gælder det om at forholde sig til risikoen allerede tidligt i parforholdet og om at pleje lysten i forholdet

Som nyforelskede flyver vi helt oppe i de højere luftlag, verden er lyserød og fantastisk, og vi kan slet ikke forestille os, at vi nogensinde igen vil føle os tiltrukket af andre.

Men når hverdagen bliver grå og sokkerne sure, er det ikke altid helt så nemt at holde fast i kærligheden. De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i livet føle sig tiltrukket af andre end deres partner. Det viser i hvert fald en undersøgelse som Gallup har lavet for BT i 2010: Her indrømmede hver tredje at have været deres partner utro.

Tag snakken tidligt i parforholdet
Utroskab er stadig et stort tabu, og for manges vedkommende slet ikke noget, vi drøfter med vores partner. Det ved Jesper Bay-Hansen, der er speciallæge og sexolog og har skrevet bogen "Få mere lyst", der netop er udkommet. I bogen er omdrejningspunktet lyst, livslyst såvel som erotisk lyst - men i høj grad også alle de faktorer, der spiller ind på vores lystfølelser. Én af de faktorer kan være utroskab, og sexologen mener, det er noget, vi alle kan have fordel af at forholde os til tidligt i parforholdet.

- At forholde sig til, hvad sex og utroskab er for hver enkelt af os, kan være meget nyttigt. Forelskelsesfasen er dog for tidligt et stadie, her ser man som bekendt på sin elskede som noget nær det eneste "pletfrie" i denne verden, siger Jesper Bay-Hansen.

Men det kan betale sig at tage emnet op, når man kender hinanden lidt bedre. I sit arbejde som sexolog ser han nemlig gang på gang, at vi hver især definerer sex og utroskab forskelligt. Og selvom der ikke behøver at være noget galt i at have et forskelligt syn på, hvad der er sex, og hvad der er utroskab, mener han, det er vigtigt, at vi bruger tid på at tale om det med vores partner.

- Det kan være en måde at forebygge, at lysten lægges uden for forholdet, hvilket jo ofte fører til sex ved siden af forholdet. Man kan vælge at se på denne samtale om sex og utroskab som parforholdspleje eller som pleje af lysten i forholdet, siger han.

Del jeres tanker
I samtalen kan man også beslutte, hvad man hver især vil gøre for at undgå sex ved siden af forholdet.

- At dele hinandens syn på utroskab kan være en måde at opbygge empati og positive følelser i forholdet på. Et godt udgangspunkt for samtaler om sex og utroskab er at aftale, at det til enhver tid er tilladt at dele sine tanker om det med hinanden - vi kan nemlig sagtens ændre syn herpå igennem livet. Det er i øvrigt et forhold, mange glemmer, siger Jesper Bay-Hansen.

Vil jeg vide det?
Men når skaden først ER sket, er det ikke nødvendigvis altid en god idé at bekende sig til sin partner. I hvert fald ikke medmindre man er helt sikker på, at han eller hun vil vide det.

- Det kan vise sig at være en fordel at have talt om, hvad begge parter vil have det bedst med, hvis de pludseligt bliver mødt med utroskab. At få det at vide eller ej? "Jeg kender nemlig ikke facit her. Jeg har f.eks. mødt par, hvor kvinden ønskede at vide besked, hvis hendes mand var hende utro, mens manden omvendt ikke ønskede at vide besked, hvis hun var ham utro", siger Jesper Bay-Hansen.


Jesper Bay-Hansen 5 bud på
god parforholdspleje fra bogen "Få mere lyst":

1. Fortæl din partner, hvad utroskab er for dig. Din partner er ikke tankelæser, og selv et mangeårigt forhold er ikke en garanti for, at din partner ved, hvad der er utroskab for dig. Er det sex- og kærlighedsfølelser, der lægges uden for forholdet? Vær så konkret som muligt. Er det også utroskab at lægge al sin lyst i arbejdet, i porno eller i flasken?

2. Tal med hinanden om, hvad utroskab ville betyder for jer hver især. Hvori ville tabet eller smerten ligge? Hvordan tror du, at du ville reagere?

3. Del med din partner, hvad du selv gør og fremover vil gøre for at undgå at være utro.

4. Fortæl din partner, hvad du tror, det ville gøre ved dig, hvis han/hun var dig utro.

5. Aftal med hinanden, at det til enhver tid er tilladt at dele sine tanker om sex og utroskab med hinanden. Det er i virkeligheden en måde at bede om sin partners hjælp til at håndtere en svær udfordring og lystfristelse. At dele sine dybt private og både fristende og skræmmende tanker og lyster er en stor sejr for parforholdet. Det er bestemt ikke altid nemt, men personligt tænker jeg, at det hører til i rigtig god parforholdspleje.

"Få mere lyst" er udkommet på FADL's Forlag. Køb den i feminashoppen.dk

Er du interesseret i at læse mere om, hvordan du plejer dine glædesfølelser i parforholdet og i livet generelt, så har Jesper Bay-Hansen også udgivet bestselleren "Recepten på lykke"

Læs også