https://imgix.femina.dk/media/b8d2aac20cf6495ba9bfd89bbc026ff1.jpg
Kærlighed og sex

Sådan tackler du forholdets dilemmaer

18. januar 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Der behøver ikke være tlae om krise, men parforholdet byder på mange udfordringer, som det kan være en kunst at tackle rigtigt

Skal I have børn, er det tid til et sabbatår eller er I uenige om økonomien? Parforhold byder på mange glæder, men også på mange udfordringer, som det er vigtigt at kunne tackle gennem åben dialog. Alive.dk har talt med parterapeut Rikke Thuesen for at løse nogle af de store dilemmaer, der kan melde sig, når man har valgt at dele sit liv med en mand.

Din mand vil sige sit job op for at finde sig selv
At din mand lægger på bordet, at han vil sige jobbet op for at prøve sig selv af sætter mange ting på spil. Først er det væsentligt og elementært, at vi alle finder vores autentiske jeg, og ikke blot følger de drømmer, som omverdenen har indpodet os. Hvis han derfor pludselig får trang til at give pokker i vold og rejse, holde sabbatår eller bare at gå derhjemme og male, fordi han er langt fra sit egentlige jeg, så bør du lytte. Det ligger grundlæggende i os, at vi har behov for at få opfyldt vores inderste ønsker. Du må derfor aldrig sige til ham, at det gider du ikke være med til, for så afviser du samtidig det inderste af hans person, og du skal huske, at du får en meget bedre mand, hvis han får lov at forfølge sin drøm. Sig til ham, at det lyder spændende og spørg ham på en kreativ måde, hvorfor han har det sådan.

Det er vigtigt, at du er åben og nysgerrig, og spørg ham derfor, hvad han får ud af det og hvor lang tid han regner med at bruge på det. Skal I stadig være sammen? Hvad er det han længes efter? Hvis du er bekymret for jeres samliv, så sig også det til ham. Det kan både være med hensyn til jeres økonomi, fordi det eksempelvis er vigtigt for dig, at I kan købe en ny bil, når I har lyst. Herefter må I brainstorme på mulighederne i det, som han har fremlagt og lade alle mulighederne komme frem - selv de mest åndssvage. Hvad skal der eksempelvis til for, at I stadig kan blive boende i huset? At en af jer bliver avisbud eller, at I spiser havregrød en uge om måneden? Du må aldrig nedgøre eller latterliggøre hans drøm eller sige til ham, at han ikke kan gennemføre det og på den måde pille ideen fra hinanden, for så udfordrer og provokerer du ham. Samtidig er det også en virkelig dårlig ide bar at holde mund efter, at han har sagt det til dig, for det vil stadig få ideen til at vokse.

Din mand har hævet penge på din konto for at købe et fladskærm-tv
Du har alt ret til at reagere ved at blive pissesur, hvis han har taget penge fra din konto uden at spørge. Gør det uden at blive belærende som en forælder, der taler ned til sit barn, men spørg ham i stedet hvad i alverden han tænkte på, da han gjorde det. Det er vigtigt, at du sætter grænser, for han har misbrugt din tillid, og du er nødt til at have egen råderet over dine penge. Spørg ham, hvorfor han har gjort det og tag en snak om tillid generelt. Hvad er det, der har gjort, at han ikke følte, at du skulle inddrages i hans handling? Se også på om din mand er sådan en person, der i sin barndom har været vant til at snyde sine forældre eller andre for penge, for så kan det være et mønster, han bærer rundt på. I første omgang kan du godt give ham en chance mere uden at smide ham på gaden, men derefter skal har han meget kort snor.

Din mand har ændret mening og vil ikke have børn
Du skal gå med det samme, hvis du har et ønske om børn, og din mand ikke længere vil koble sig på den drøm. Det kommer ikke til at forandre sig, og der ligger en stor livsbeslutning og en masse værdier i det at blive forælder. Det er unfair overfor børnene, at de bliver sat i verden, hvis deres far ikke havde lyst til at få dem i sit hjerte, og det kan ende med skilsmisse og stor sorg for hele familien. Forældreskabet er en meget vigtig ting at være enige om, fordi man er ansvarlig for andre skæbner end sin egen. I første omgang kan I vælge at gå til en terapeut og få snakket det igennem, for det kan jo være, at han bare er blevet bange for det store ansvar. Men hvis det stadig ikke løser sig, er det vigtigt, at du ikke går på kompromis med beslutningen om at få børn, hvis du ønsker det. Det vil dukke op på et tidspunkt senere i dit liv, som en stor sorg, at du ikke fik de børn, som du gerne ville have.

Din mand har været i seng med sin bedste kvindeven før I mødtes
Dette dilemma handler om noget, som bor i dig selv, fordi du er bange for at miste. Tal med både hende og ham om det, og sig til dem, at du er bange for, at de går hen og bliver forelskede eller ender med at gå i seng sammen. Hvis de ikke behandler din udmelding ordentligt, så er det en pudsig reaktion, som du bør notere dig, men er de derimod imødekommende, har du nok ikke så meget at frygte, som du forestiller dig. Det er mere åndssvagt, at du ikke indrømmer, at det er sådan, du har det end, at du tager den op og taler om det. Sørg også for, at du også bliver involveret i, hvad de talte om, hvis de har været ude sammen.

Læs også