https://imgix.femina.dk/media/ec38897ddbbc4aa8b47c00b5f73b8202.jpg
Kærlighed og sex

Sådan løser du dine parforholdsproblemer

7. oktober 2011
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Alle i et forhold kommer ud for konflikter. Her er løsningen på de mest almindelige.

I ethvert parforhold vil der før eller siden opstå problemer. Derfor er det godt at have en løsning klar, når tosomheden bliver svær. Alive.dk har talt med parterapeut Ingrid Ann Watson, der er forfatter til bogen "Elsk ham igen - sådan får I kærligheden tilbage i jeres parforhold" om, hvordan man som kvinde løser de helt typiske stridigheder i et moderne parforhold.

Min mand er frustreret over, at jeg er mere succesfuld end han er
Det er nye tider med hensyn til ligestilling, og det glemmer folk ofte. Der vil gå mange år før det er en selvfølge, at mænd og kvinder bevæger sig glidende gennem det feminine og maskuline univers. Mange kvinder lever lige nu i traditionelle forhold, og de kan være meget opgivende overfor de andres kvinders måde at leve på. I et forhold, hvor kvinden er meget succesfuld, skal man gøre en dyd ud af, at de traditionelle roller kan blive mere tydelige. Manden bliver jaloux, fordi han synes, han er mindre mand, når kvinden har succes. Hun må samtidig se på, at det er det nye forhold, og at ting tager tid. Derfor skal manden have opmærksomhed og have at vide, at han er god nok. Kvinden skal ikke fylde det hele, og hvis det er svært for hende at give slip, kan det være et redskab at skrive ned hvilken rolle han skal have. Hvis du som kvinde går og drømme om en ting, du gerne vil have, så sig det til din mand og vent på, at han køber det, i stedet for selv at gøre det. Eller hvis han kan lide at planlægge, så hank op i dit eget gen for planlægning og lad ham overtage området. Dermed får han en vigtig rolle i dit liv, og det kan de succesfulde kvinder være dårlige til. Mænd kan også godt lide, at kvinder tager initiativ til sex, men han skal også have plads til at føle sig som en mand, der erobrer fra tid til anden. Derfor skal du kurre lidt og lægge feminint op til ham. Husk også at rose ham, og fortæl ham, at du har brug for ham ellers føler han ikke, at du har det.


Find kærligheden på 6
måneder - 150 kr.

Vi kan ikke finde en fælles sengetid
Lav hver især ønskepunkter, som I kan handle ud fra. Er det dig, der gerne vil tidligt i seng, så ønsk eksempelvis, at I går sammen i seng tirsdag og onsdag. At det er to dage i træk oparbejder en intimitet inden I går over til et andet mønster, der passer din partner bedre.

Min mand giver mig dårlig selvtillid
Du skal altid slå hårdt ned på, at din mand hakker på dig. Så snart det sker, skal du vende dig om som en tiger og sige til ham, at han ikke skal tale til dig på den måde. Den eneste, der kan bevare selvværdet intakt i dit forhold, er dig selv. Du kan ikke forvente, at din partner tager sig selv i det, hvis det er et mønster, han har i sin adfærd. Negativiteten vil sprede sig, hvis du ikke standser det, og det bliver kun værre og værre. Bevar respekten i dit forhold med en hurtig reaktion.

Min mand vil ikke sige, hvad han vil have i sengen
Mange mænd siger ikke, hvad de vil have, men viser det derimod. Han vender dig måske om i sengen, fordi han har lyst til at tage dig bagfra eller presser dit hoved ned mod sit skød, hvis han har lyst til oralsex. Spørgsmålet er om det overhovedet er noget, som I behøver at tale om. Det kan meget vel være, at det ødelægger det hele, at det er noget, som I behøver at tale om. Accepter og respekter i stedet din mand. Det er en meget feminin tilgang at have behov for at tale om det, hvor mænd mere tænker. Hvis du har et behov for at tale om det, så find en mande-kontekst at gøre det i. Det kan være, at I deler hinandens fantasier eller historier, og det er en mere ufarlig måde at sætte ord på seksuelle præferencer. En sådan udveksling af behov, vil din mand sikkert gerne være med til, men accepter samtidig, at hans måde at sætte ord på sin lyst er kortere, mere kontant og uden så megen romantik. Lad derfor være med at give udtryk for, at hans historie ikke er god nok bare fordi han formulerer sig på den måde.

Jeg har kontakt med mine ekser, og det kan gøre min mand jaloux
Du skal ikke nødvendigvis holde op med at se din eks bare fordi, at du har fået en ny kæreste. Det kan være gode mennesker, som er en del af din vennekreds, og som du måske har børn med. Men tænk over, hvilken omgang du ville foretrække, at din partner havde med sin eks, og ret dig efter det.

Min mand er dårlig som gør-det-selv mand, men jeg vil ikke såre hans følelser
Lad din mand lave de ufarlige ting, hvis han har ti tommelfingre. Hvis han mangler evnerne, skal han ikke lave el i jeres bolig eller sætte tunge lamper op. Han ved nok også godt selv hvor langt hans evner strækker sig. I denne problemstilling handler det meget om din måde at formulere dig på. Sig til din mand, at der er noget, som han er mindre god, og at det samme gælder for dig. Sig til ham, at der er andre ting, som du hellere vil, at han skal tage sig af, som eksempelvis at reparere vaskemaskinen, lappe børnenes cykel eller vaske bilen. De hårdere opgaver må du hellere ordne selv, hvis du kan, eller få din eks til at løse dem.

Vi har ikke børn, og går ikke op i dem, men det har vores venner
Der sker noget helt automatisk med mennesker, når de får børn. De vil finde det interessant at være sammen med andre, der er i samme situation. Det er det samme som, at vi finder sammen med nogen, der spiller squash eller golf ligesom os selv. Når I er barnløse kan I være børnefamiliernes pusterum, og de mennesker, som de vælger at gå i byen med. Det handler derfor ikke om, at I mister hinanden som venner, men snarere, at der vil være noget tid, hvor I ikke er de mest tætte. Mødrene kan vælge at komme ud med barnløse veninder, mens babyen sover, og når børnene er lidt større, kan I lave weekendaftaler i nærheden af hjemmet, så mor stadig kan nå hjem at amme. Husk samtidig, at de barnløse gerne vil tale om andet end børn, når de er i selskab med mennesker, der har fået børn.

Min mand taler meget om sin ekskæreste
I starten er det i orden, at hans eks er et samtaleemne, men efter tre-seks måneder er det tid til, at du skruer bissen på og beder ham om at stoppe. Læg hovedet på skrå, mens du siger, at det er tid til at lade fortid være fortid, og at det er dig og ham, som han nu skal koncentrere sig om. Snak om en eks bliver ofte en vane, og det handler blot om, at du gør ham bevidst om, at det generer dig.

Min mand har stadig sin datingprofil efter, at vi har mødt hinanden
Hvis din mand stadig har en datingprofil på nettet, så er det måske et tegn på, at det ikke skal være dig og ham. Det er uacceptabelt, hvis I har aftalt, at I nu har et forhold. Det er ofte problemet med netdating, at græsset tit kan synes grønnere på den anden side, selv om man har fundet det, man søgte. Men hvis I har en aftale om, at det skal være jer to, så må du blot konstatere, at din mand ikke virker sikker, hvis hans profil stadig er aktiv. Sig det pænt til ham til at starte med. Hvis han argumenterer med, at han blot er i kontakt med venner gennem siden, så bed ham om at flytte dem til et sted som Facebook. Det er jo også en uskreven regel, at man ikke går i byen efter tilbud, når man har fået en kæreste.

Jeg bor sammen med min kæreste, men jeg har brug for plads
Hvis I bor sammen er det helt i orden, at der er bestemte pladser til dine og mine ting og områder, der er til fælles plads. Det kan være en god ide for dig at købe din egen bogreol, hvor du kan opbevare dine bøger eller få alene-tid ved at gå en tur eller tage i fitness-centeret. Det kan også være, at du skal opholde dig i jeres soveværelse, hvor du bruger noget tid på en telefonsamtale eller, at du har bøger på toilettet, der er dine, som du kan tage en klapstol og sætte dig ud at læse, hvis I har meget lidt plads. Husk, at det er en menneskeret, at du har områder og tid for dig selv, selv om I bor to mennesker under det samme tag.

Læs også