https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/november/forsvar-prim.jpg
Kærlighed og sex

Sådan gør kvinder, når vi bli’r pressede i kærlighed

20. november 2013
af Malene Fich Weischer og Pia Melander Guilbert, Psykologi
Foto: All Over
Der er fire forsvarsmanøvrer, som kvinder ofte gør brug af, når vi står i en presset situation i kærligheden. Desværre er de ikke altid gode for os, fortæller psykoterapeut Ilse Sand … Kan du genkende dig selv i nogen af dem?

Scenarie 1: Charlotte vil gerne have en kæreste, men de mænd, hun møder, har altid en eller andet kikset fejl, der gør, at hun hurtigt mister interessen. F.eks. var der én, hvis bukser var for korte, og en anden, hvis lår var for tynde. Når Charlotte først har opdaget en fejl, har hun svært ved at abstrahere fra den.

Om Ilse Sand

Ilse Sand er uddannet præst og psykoterapeut.
Hun er også forfatter til flere bøger om selvudvikling og er lige nu aktuel med bogen "Kom nærmere - om kærlighed og selvbeskyttelse".

Læs mere om Ilse på Ilsesand.dk

Ilse Sand: Den selvbeskyttelsesstrategi, Charlotte benytter, kaldes også for 'Find Fem Fejl'. Den handler om, at hun er bange for at indlede et forhold til en konkret opnåelig mand. Kun så længe Charlotte kan blive ved med at finde fejl hos de mænd, hun møder, kan hun opretholde drømmen om den ideelle mand, der tilbyder hende betingelsesløs kærlighed i ubegrænsede mængder og aldrig kommer til at såre hende og begå fejl.

Scenarie 2. Helle har været gift i flere år. Hun bliver tit irriteret på sin mand og synes aldrig, han kan finde ud af at gøre noget rigtigt. Hun ved godt, at det oftest er hende, der sætter konflikterne mellem dem i gang, men det er jo, fordi han gang på gang skuffer hende.

Ilse Sand: Når Helle mærker irritation, tænker hun automatisk, at det må være noget, hendes mand gør, der er problemet. Måske har hun fundet en tryghed i at klare sig selv på det følelsesmæssige plan, så hun ikke behøver at være afhængig af ham eller være bange for at miste ham.

Mere med Ilse Sand: Spænder du ben for kærligheden?

Scenarie 3. For Louise har børnene førsteprioritet. Altid. Hun har ikke brug for at gå ud og spise romantisk middag, selv om hendes mand har forsøgt at invitere og også givet udtryk for, at han savner, at de laver noget sammen, bare de to. Louise har ikke lyst til at få børnene passet, og når hun er sammen med veninderne, har hun svært ved at koncentrere sig om samtalen, fordi hun hele tiden lige skal holde øje med børnene og sikre sig, at de ikke føler sig overset. Når børnene ikke er i nærheden, føler hun tomhed.

Ilse Sand: Louises selvbeskyttelsesstrategi er at leve gennem sine børn. Hun er så opmærksom på deres følelser, at hun ikke kan mærke sine egne. Det er jo helt naturligt, at små børn kræver meget opmærksomhed, men det er også vigtigt, man som mor kan give sig selv en pause og tænke på sine egne behov.

Scenarie 4. Mie går aldrig uden for en dør uden makeup. Hendes hus ligner en boligreportage, og hendes børn er altid smarte i tøjet. Veninderne synes, hun har den perfekte mand og det perfekte liv, men selv kan hun ikke rigtig nyde det.

Ilse Sand: Perfektionisme kan også være en måde at holde andre fem skridt fra livet på. Ofte handler det om, at man i barndommen er blevet rost meget og fået at vide, at man er dygtig. Det kan
resultere i en følelse af altid at skulle præstere, og at præstationerne er vigtige for éns identitet.

Kend dig selv - en introduktion til skyggearbejde
Velkommen til Pernille Melsteds helt nye onlinekursus 'Kend dig selv - en introduktion til skyggearbejde'.

Se mere om kurset her

Læs også