https://imgix.femina.dk/media/82dd01cc6fc44e3e857f6c23fac1658e.jpg
Kærlighed og sex

Sådan bevarer du ægteskabet

25. marts 2011
af JAKOB RUBIN
Det kan læres at blive god til at være gift. Se en eksperts råd her.

Teknisk snilde er god at have, når man skal reparere noget. Også til bevarelsen af et ægteskab er visse teknikker værd at kunne.

I det amerikanske sundheds-netmagasin WebMD forklarer psykolog og parterapeut, Leslie Becker-Phelps, hvad det er, der får de cirka 50 pct. af alle ægteskaber til at vare ved.

Hendes spørgsmål er: Hvad gør de par, det lykkes for, rigtigt, som de andre gør forkert.

Først slår Leslie Becker-Phelps fast, at det går op og ned i alle ægteskaber. At alle mennesker har stærke og svage egenskaber. Og at alle par vil være uenige om nogle ting. Men at de, det har held til at bevare et godt ægteskab, har det, fordi de er i stand til at betragte deres forhold gennem en positiv optik.

Fokuser på det positive
De er gode til at fokusere på det, der fungerer godt, og til at tillægge det en høj værdi.

»Men vigtigst af alt er, at de er fleksible i deres syn på ægteskabet. De positive og negative aspekter i et ægteskab skifter over tid, og de er gode til at skifte med. Fokus er altid på, hvad der fungerer, og hvad der umiddelbart er positivt,« siger hun.

Leslie Becker-Phelps pointerer, at samtidig med evnen til at bevare det positive perspektiv, er der i de succesfulde ægteskaber en vilje hos begge parter til at betragte ægtefællens problemer, fejl eller irriterende vaner på en måde, der formilder den negative virkning.

Bevidste om positive sider
Hvis konen snapper ad manden, kan han måske tænke, at det skyldes, at hun har haft en anstrengende dag i stedet for at tænke, at hun er uforskammet eller ud over alle grænser irriterende.

Et andet kendetegn ved succesfulde ægteskaber er at begge partnere er bevidste om de positive sider af deres ægteskab, samtidig med at der er plads til og accept af at hidse sig op over specifikke problemer.

Modsat vil der i forhold, hvor der er flere bebrejdelser og mindre forståelse, opstå en negativ atmosfære i hjemmet. Hos dem bliver specifikke problemer hurtigt store og får sneboldeeffekt. Jo længere de ruller, jo større bliver de. Til sidst kan et toiletbræt, der ikke bliver slået ned, ødelægge en hel dag - og mange års forhold.

Tilværelsen gør det svært
Nogle mennesker er født med en egenskab til at se tilværelsen i et positivt lys. Andre kan lære det. Hvis de er interesseret i at blive bedre til det.

»En øvelse går ud på, at parterne i et forhold fortæller hinanden, hvad der får hver af dem til at føle sig elsket. Derefter øver de sig på at gøre disse ting,« forklarer Leslie Becker-Phelps til WebMD.

Desværre gør tilværelsen det nogle gange svært at være positiv. Stress, manglende tid og andre problemer kan spolere de optimale betingelser. Så tæres der på ressourcerne.

Og negativisme ligger lige for. Det kan der bødes for ved at lagre gode stunder i de gode tider, forklarer Leslie Becker-Phelps.

»Når det kommer til stykket handler et lykkeligt ægteskab om, hvilken måde parret kommer hinanden i møde på. Jo mere, de kan betragte deres ægteskab med positive briller og støtte og forstå hinanden, jo længere og bedre bliver det,« siger hun.

Læs også: 10 parfumer, der forfører med garanti

Læs også