https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1343-sexloese-forhold.jpg
Kærlighed og sex

Så mange lever i sexløse forhold

24. oktober 2013
af Lotte Frandsen, redigeret af Lisbeth Madsen, FEMINA, Aller Media
Har dit parforhold svært ved at leve op til normerne for, hvor ofte man bør have sex, hvis man vil kalde sit parforhold for velfungerende?

Vi bliver næsten dagligt bombarderede med budskaber om, hvor vigtigt det er for parforholdet at holde gang i sexlivet. Men det er faktisk sådan, at en del danskere lever i mere eller mindre sexløse forhold, og har det helt udmærket, selvom samfundet dikterer noget andet, og på trods af at det for mange er tabubelagt at tale om.

Ifølge en undersøgelse som analyseinstituttet YouGov har udført for metroXpress ser tallene for de sexløse forhold således ud:

Så mange danskere har en fast partner, men aldrig sex
18-29 år: 2 %
30-39 år: 3 %
40-49 år: 8 %
50-59 år: 13 %
60-74 år: 21 %

LÆS OGSÅ: Mie Moltke og Lai Yde indrømmer, at sex ikke fylder så meget mere

Vi føler os pressede til sex
Marianne Gutte er klinisk sexolog og psykoterapeut med sin egen praksis, og hun møder jævnligt par, for hvem sexlivet er gået mere eller mindre i stå, og som føler sig presset til at få det i gang igen, fordi de føler sig forkerte.

– Jeg får mange henvendelser fra par, der har det svært med sex. Det er et meget almindeligt problem. Parrene føler sig pressede af den megen fokus på sex og får nemt den opfattelse, at deres parforhold er helt forkerte, hvis de har en kortere eller længere periode uden sex. Men et forhold er ikke nødvendigvis dårligt, bare fordi det er sexløst, siger hun.

Sex er også andet end samleje
For Marianne Gutte er det vigtigt, vi begynder at nuancere vores opfattelse af, hvad sex er, og hvad der skaber et godt forhold.

– Vi har typisk en alt for smal og forældet forståelse af, hvad sex er, og tror, at seksualitet og samleje er det samme. Og det er efterhånden blevet et tabu ikke at have samleje flere gange om ugen. Der er ingen, der står frem og fortæller, at de har en tæt og tilfredsstillende kontakt med deres partner uden at have sex, siger Marianne Gutte.

LÆS OGSÅ: Sonja Richter: Sex interesserer mig ikke lige nu

I skal dyrke det sanselige og intimiteten
For psykoterapeuten handler sex ikke så meget om det rent fysiske, men langt mere om, at man mødes med sin partner om en fælles passion.

– Sex er mange ting, og hvis man kan blive optaget af noget sanseligt sammen som for eksempel musik eller naturen, kan der være meget lidenskab i at mødes om det. Og man kan opnå lige så stor samhørighed og intimitet i forholdet ved at gå en tur med hinanden i hånden eller ved at lave noget konkret sammen, som ved at have sex. Hvis et par føler sig presset til at gå i seng med hinanden, kan det nemt blive en dårlig oplevelse, og det ville måske være bedre for forholdet at gå ud at spise en god middag sammen, siger hun.

Læs også