https://imgix.femina.dk/media/article/1625_parforhold_bagedyst.jpg
Kærlighed og sex

Pernille fra ’bagedysten’ satte forholdet på prøve: Det var absurd hårdt

11. juli 2016
af Camilla Wass, redigeret til web af redaktionen
foto: Claus Boesen
I en røgsky af mel levede Pernille Morthensen sin kreative side ud under sidste års ”Store bagedyst”. Pernille og gemalen Anders oplevede også bagsiden af medaljen, da deres parforhold var tæt på at brænde på undervejs.

Den liflige duft af hjemmebag rammer næseborene, så snart døren går op til villaen i Brønshøj. Det viltre hår, det farverige tøj, det smittende grin – Pernille fra bagedysten ligner sig selv. Og selv om der kun er en time til, at hun skal møde på den lokale skole, hvor hun arbejder som folkeskolelærer, har hun alligevel haft overskud til at hive nybagte scones ud af ovnen. Pernille kan sit kram med kagerulle og forklæde, og mange vil huske hendes fantasifulde kagekreationer fra ”Den store bagedyst” i 2015.

– Jeg meldte mig til bagedysten, fordi jeg elsker at udtrykke mig kreativt. Jeg har altid haft en vild passion for mad og bagning, ligesom alle andre kreative ting – blandt andet syning, keramik, strik og filtning, fortæller Pernille.

– Hej, så er jeg her. Pernilles mand Anders har lige afleveret parrets to småbørn og kommer ind og sætter sig sammen med os. Han spiller trækbasun og arbejder freelance for forskellige symfoniorkestre – og med to kreative sjæle under samme tag kan hverdagen være lidt af en balancegang for Anders og Pernille.

– Vi er jo moderne mennesker, og det er vigtigt for os begge at få plads til de ting, vi brænder for. Men bagedysten har tæret på vores forhold, og vi arbejder stadig på at blive mere nærværende over for hinanden i hverdagen, blandt andet ved at gøre flere ting sammen, siger Pernille ærligt.

Forsvandt ind i kagernes verden

I foråret 2015 gik Pernille i gang med optagelserne til ”Den store bagedyst” og forsvandt ind i kagernes verden. Og mens hun knoklede med remonce og krymmel, var det Anders, der fik familien til at hænge sammen. Det gjorde han med et smil, fortæller han.

– Vi var enige om, at det var vigtigt for Pernille at være med i bagedysten. Men jeg må indrømme, at jeg savnede lidt anerkendelse undervejs: Lidt chokolade, massage – bare nogle små ting, der viser: Jeg tænker på dig. Når man er den, der tager slæbet, vil man bare SÅ gerne have et klap på skulderen – og det tror jeg faktisk, jeg sagde til dig en dag, siger Anders.

Læs også: Mette Line valgte sin syge mand fra

Pernille aer sin mand på ryggen.

– Du har ret, men jeg var bare SÅ fokuseret på de kager, at jeg ikke havde overskud til at tænke på, hvad der foregik omkring mig. Jeg kunne endda finde på at liste ned i skolekøkkenet og bage, hvis jeg havde en ledig stund på arbejdet.

– Selvfølgelig var det dejligt at se, at hun nåede så langt i konkurrencen. Men det var også lidt hårdt, at vi hele tiden kun kunne se en uge fremad, især fordi vi har to små børn – og fordi jeg også har skæve arbejdstider, siger Anders.

Afbrød ferie i Tyrkiet

Da Pernille nåede til semifinalen, var det blevet sommer, og familien havde planlagt en ferie til Tyrkiet.

– Jeg tog hjem fra Tyrkiet for at være med i semifinalen. Så stod jeg og bagte i to dage – og rejste så tilbage til Tyrkiet. Dér kunne jeg godt mærke, at jeg var ved at være træt, fortæller Pernille.

Da bagedysten langt om længe var færdig, var Pernille også helt færdig.

– Vi skulle bare i sommerhus og nyde livet, og det var tydeligt, at familien havde nogle forventninger: NU er mor her igen – tjuhu. Men jeg var bare HELT basket, og det tog mig lang tid at komme ovenpå igen.

At deltage i ”Den store bagedyst” handler nemlig ikke bare om at gå og hygge sig med noget gærdej, fortæller Pernille.

– Vi hørte fra de tidligere deltagere, at det var hårdt at være med. Og jeg må indrømme, at både Anders og jeg tænkte: Slap nu af – det handler jo bare om at bage nogle kager ... Men de havde ret: Det har været ABSURD hårdt. Det handler meget om, at man i flere måneder lever i en osteklokke, hvor ALT kommer til at handle om opskrifter. Når Anders spurgte mig om noget, fløj det lige igennem – der var simpelthen fri vind, siger Pernille og peger på sit hoved.

Købmandsregnskab dur ikke

Erfaringerne fra bagedysten har fået Anders og Pernille til at tænke over, hvor langt man skal strække sig for hinanden.

– Selvfølgelig skal man give plads til, at den anden kan leve sine passioner ud, men efter dysten følte jeg også, at det var tid til at komme tilbage og være en FED kone, siger Pernille.

– Jeg har også haft perioder, hvor mit arbejde har været helt vildt krævende, og Pernille har taget slæbet, siger Anders eftertænksomt. Som freelancemusiker skal han indimellem stille op til auditions for at komme med i et orkester, og det kræver mange timer med trækbasunen i familiens kælder. Det kreative par er alligevel enige om, at det dér med at have et købmandsregnskab – det dur ikke.

Læs også: ”Jeg var for umoden til Renée”, siger den tidligere popstjerne John Taylor om forholdet, der brast

– Det er ikke noget med, at så er det payback-time. Men man SKAL være lidt sødere, smiler Anders. Pernille nikker:

– Og så tror jeg, man skal passe på med, at det hele bare bliver mig, mig, mig. For hvorfor er det, vi alle sammen skal ud og realisere os selv, når vi runder de 40 år? Siger JEG, der lige præcis havnede dér: 40 år – så var det bare med at komme i gang med at få bagt nogle kager. Men jeg må også erkende, at jeg har BRUG for at udleve de kreative sider i mig selv for at blive et gladere menneske og en bedre mor.

Læs også