https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juni/parforhold-prim.jpg
Kærlighed og sex

Parterapeut: Sådan overlever jeres parforhold ferien

16. juli 2014
af Malene Fich Weischer & Lonnie Kjer
foto: All Over
To gange om året boomer skilsmisserne: Efter juleferien og efter sommerferien. Og det er ikke kun fordi, vi lige pludselig er sammen døgnet rundt - der er mange grunde. Læs her, hvordan du undgår, at ferien skiller jer ad…

Så er sommerferien snart skudt i gang. Propfyldte biler med børn, kærester og kufferter krydser grænserne og stiler mod lufthavne og Lissabon, campingpladser og kærlighed - eller bare en ferie derhjemme med hygge, planer, fri leg og nærvær på tapetet. Drømme og forventninger om eventyr, storslåede stunder eller bare lidt romantisk holden i hånd fylder os. NU skal vi slappe af. NU skal vi nyde hinanden. NU skal vi nå alt det, vi ellers ikke når.

Kender du det? Og kender du så også følelsen efter ferien? At I slet ikke nåede alt dét, I skulle. At hele ferien er gået op i planlægning, irritation og småskænderier? Så er du desværre helt normal.

Når hverdagen stopper, starter konflikterne
"Når de normale vaner og rammer brydes, banker konflikterne på," fortæller sexolog og parterapeut Maj Wismann. For det er så sjældent, at vi egentlig får talt sammen om, hvad vi forventer os at ferien - og af hinanden.
"Vi skal øve os i at være klare i spyttet, når vi fortæller om, hvad vi forventer af dagen i morgen," fortæller Maj Wismann videre.

Tag jer god tid til at tale
Så snak! Fyr op under hyggen, sluk for tv og telefoner, tænd et par stearinlys - og tal sammen! Og gør det, inden ferien begynder eller lige, når den er skudt i gang. I skiftes til at fortælle, hvad I godt kunne tænke jer i ferien - dermed også skiftes til at holde mund! Den, der taler, taler. Den, der lytter, lytter.
Drop pegefingrene … for måske drømmer din kæreste om 5 aftener alene i værkstedet, mens du drømmer om 2 nætter væk med veninderne. Og måske drømmer I sammen om 7 dage i sommerhus med ungerne. Så hvordan kan I imødekomme hinandens ønsker? Hvordan kan I samarbejde om, at I begge får ladet op i ferien, får slappet af og får oplevet det, I har lyst til?


Kniber det med at få hul på snakken, så får du hér fem, helt konkrete råd fra Maj Wismann:

1. Alenetid er også ok!
Afstem jeres forventninger og vær imødekommende over for, hvad din partner ønsker sig. Det er helt okay at ønske sig lidt alenetid, og du kan jo passende starte med at tilbyde din partner 3 dage til fiskeri, værksted, eller hvad han nu ellers har af hobby. Vi mennesker har virkelig brug for at lade op alene engang imellem med det, vi elsker at gøre. Også selvom vi er i et parforhold. Og hvad har du lyst til, at I skal lave sammen? Hvad har din kæreste lyst til? Kan I imødekomme hinanden?

2. Find det rigtige tidspunkt
NEJ, ikke midt i Netto, på vej i bilen til forældrekaffe eller en formiddag på stranden. Sæt mindst 2-3 timer af, med indlagte pauser, hvor dagsordenen er "Vi skal tale sammen om, hvad vi skal i vores ferie". Få sat noget koldt vand på bordet, tag fælles ansvar for at der er hyggeligt, sæt de gode rammer, sluk mobilerne og vær indstillet på at være koncentreret og VILLE lytte, forstå og finde frem til en fælles plan.

3. Husk at evaluere…
Kan du huske, hvad der gik galt sidste år? Hvor var der nu lige I gik forbi hinanden? Konflikterne opstod? Hvad handlede de om? Og sidst, men ikke mindst - hvad virkede rigtig, rigtig godt? Tit har vi en tendens til, når vi evaluerer, kun at se på dét, der ikke fungerede - men helt ærligt, vi er altså også nødt til at anerkende dét, der bare virkede. Fidusen er jo, at hvis vi både skruer ned for det, der ikke virker OG skruer op for det, der virker, så er der nok en noget større chance for succes.

4. - Og husk at sige undskyld!
Sig undskyld! Ja, du læste ganske rigtigt! Sig så ordentlig undskyld, for dét, du mangler at sige undskyld for. Undskyldninger er virkelig heeling for frustrationer og gødning til kærligheden, og en rigtig god måde at starte resten af ferien på.

5. Elsk hinanden.
Sæt en post-it på badeværelsesspejlet eller på indersiden af din hoveddør, eller sæt en daglig påmindelse på din telefon til at minde dig om sætningen, "Hvad kan jeg gøre for, at min partner føler sig elsket i dag?". En ferie, hvor man mærker, at ens partner gør sig rigtig umage med kærligheden, hvor man føler sig virkeligt elsket, kan mærke lysten komme snigende etc. giver ro i den aller inderste kerne. Ja, man bliver faktisk et meget mere rummeligt menneske af at føle sig elsket. Og DET giver en god ferie.

Undgå konflikter i ferien - lær nemt hvordan lige her - download gratis kursus nu. KLIK HER

Læs også