https://imgix.femina.dk/media/0a134434a27348a6813f22bb1ba431f8.jpg
Kærlighed og sex

Parforholdets 5 farligste fælder

16. juni 2011
af Mette Iversen
illustrationer: iS tockphoto
Sure sokker, stress og skyldfølelse kan hobe sig op og begrave både sexlyst og lyst til at blive sammen.

Udfordring 1: Sexlivet er gået i stå

Dobbeltsengen er med hæve-sænke-funktion og af det rette mærke. Puder og dyner ligger snorlige hen over madrassen og er dækket af et eksklusivt sengetæppe. Desværre bliver sengen kun brugt til at sove i. Lysten til sex er forsvundet. Ofte er det hende, der hellere vil sove. Det er jo allerede sent, og de skal begge op i morgen tidlig for at smøre madpakker, få børnene i institution og af sted på arbejde, så de kan få økonomien til at løbe rundt. Og råd til at betale af på den lækre dobbeltseng. Han forsøger sig alligevel - det tager jo kun 10 minutter - men mødes med ryggen af den kvinde, som i virkeligheden gerne ville have været forført hen over en hel aften. Sommetider er det ham, der har brug for nærvær for at kunne noget i sengen. Eller måske prøver parret at få et barn. Så sexlivet bliver et spørgsmål om tilrettelagt parring i stedet for at være drevet at lyst og nysgerrighed efter at udforske hinandens kroppe. I terapien kommer det ofte frem, hvad parterne i virkeligheden længes efter i jagten på at få lysten tilbage.

Udfordring 2: Utroskab - tilliden er brudt

Fingrene finder selv vej hen over mobiltelefonens tastatur. Og sekundet efter træder alt, hvad hun gik og frygtede, lysende klart frem på displayet. I indbakken mellem beskederne fra hende vedrørende indkøb og afhentning af børnene ligger den ene frække besked efter den anden. Ingen af dem er fra hende, men fra mandens kollega. Og mandens svar er ikke mindre hede.

Utroskab er oftest et symptom på, at alt muligt andet er galt i forholdet. Parterne bruger ingen tid sammen, og når de gør, har de ikke noget at snakke om. Har man først været utro, ligger der en lang kamp foran én, hvis tilliden og forholdet skal genoprettes. Den sårede skal af med vreden og have luft for sine følelser. Men der skal også sættes en dato for, hvornår bitterheden over utroskaben ikke må fylde i forholdet mere - det kan være svært at gøre på tomandshånd. 60 procent af alle danske mænd og 40 procent af kvinderne har været deres partner utro.

Udfordring 3: Gnisten er væk - skal vi skilles?

Han er en dejlig, rolig mand med begge ben på jorden. To år efter er den samme mand bare kedelig. Hans brugte T-shirts, som hun for to år siden tog med i seng for at snuse til, er nu omformet til beskidte klude, der flyder på gulvet i stedet for at ligge i vasketøjskurven, hvor de bør. Hvad var det lige, hun blev forelsket i? Og hvor kan man finde den dér berømte gnist? Igen: Han ER for kedelig. Hun vil skilles. Men det vil han ikke. Han vil faktisk gøre alt, for at de kan blive sammen. Hvis en af parterne ikke vil være i forholdet, er det som udgangspunkt slut. Er det forkert at gå fra en dejlig, rolig mand med begge ben på jorden? Parterapeuten kan ikke fortælle, om de bør gå fra hinanden eller ej, men måske hjælpe dem til selv at nå frem til en afklaring,

Udfordring 4: To bliver til tre

Øjeblikket er kommet. To elskende bliver til far og mor og barn. Der er store forventninger. Måske alt for store. Ikke mindst til dem selv som mor og far. For hvis man både skal være forælder, kæreste, en god arbejdskraft for chefen og en veninde med overskud til at lytte, burde døgnet være dobbelt så langt. Huset kunne også godt trænge. De har været i gang med ombygningen i et år og er kun halvt færdige. Men med den lille er det rart at få egen have. Det unge par pukler for at slå til på alle områder, men ender med at blive stressede. Der er brug for assistance og hjælp til at prioritere.

Udfordring 5: Familier fusionerer

Først bestod familien af fire - mor og far og to børn. Den blev divideret med to efter skilsmissen og siden ganget op med fire, da mor møder sin nye mand og far sin nye dame med hver deres børn. Så nu er de 10. Eller det vil sige: Højst seks ad gangen. Regnestykket kan være vanskeligt at få til at gå op, når familier splittes op, og nye finder sammen. De nye bonusbørn savner deres far, som ikke bor her. Og hvorfor skal han i øvrigt hele tiden dukke op, bare fordi hans børn bor på matriklen? Nye former for familier giver nye udfordringer til parterapien.

Læs også:

8 tips til et stærkt parforhold eller 7 trin til at redde dit parforhold

Læs også