https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/april/parforholdprim.jpg
Kærlighed og sex

Parforhold: Sådan får du dét, du længes efter

2. april 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
For at have et godt parforhold er det vigtigt, at nærheden er intakt. Dét er tesen i bogen ”7 veje til kærligheden – og tre veje at undgå” af Pouline Middleton. Men er en håndbog i kærlighed virkelig nødvendig?

"Når kærligheden ikke fungerer, er det ofte fordi nærheden mellem de to har lidt skibbrud. Det kan der være mange grunde til. Denne håndbog viser, hvad manden og kvinden hver især skal gøre for at komme i kontakt med nærheden igen og styrke dét, der er fælles."

Sådan står der i beskrivelsen af Pouline Middletons nye bog "Syv veje til kærligheden - og tre veje at undgå". Men er det virkelig så nødvendigt med en håndbog i kærlighed? Er det ikke noget, der kommer naturligt? Nej, det er det ikke. Ikke, hvis du spørger forfatteren selv.

Hvem lærer os om kærlighed?
- Håndbogen er nødvendig at have, fordi vi jo ikke lærer noget om kærligheden noget sted i vores opvækst, forklarer Pouline Middleton til Q.dk, og fortsætter:
- Vi forventes ligesom bare at kunne dét der med kærlighed, fordi vi er mennesker, der kan blive forelskede og begære og drømme og længes. Men kærligheden opstår ikke bare fordi vi kan disse ting. Kærlighed kræver evnen til at mærke sig selv og sige til og fra, det kræver evnen til at lytte. Man skal både kunne give kærligheden og modtage den. Her kan en kort og klar håndbog være en stor hjælp.

Vi mister forbindelsen til os selv
Der er imidlertid også andre grunde til, at det kan være en rigtig god idé at ruste sig med en håndbog, hvis parforholdet skal fungere optimalt.
- Der er så mange valgmuligheder omkring kærligheden i dag, at man godt kan miste forbindelsen til det, der er vigtigt. Jeg bestræber mig i denne håndbog på at gå ind til kernen. Mange taler fx om kærlighed og sex og forventninger og drømme. Og det er fint nok, men jeg oplever, at blandt de mennesker, jeg har rådgivet, handler det om nærhed, eller mangel på samme. Når vi oplever nærhed med vores elskede, føler vi en dyb kærlighed og nærvær i nuet.

Hvem har ansvaret for jeres kærlighed?
Pouline Middleton oplever desuden, at der i dag ikke rigtigt er nogen, der tager ansvaret for, at parforholdet virker.
- Det er som om, at ansvaret for kærligheden hopper mellem parterne og ud i samfundet og tilbage i barndommen og så videre. Mange har mistet forbindelsen til hvad der egentligt er vigtigt for dem selv som personer. Og det er ellers netop hos den enkelte at basis for nærhed skabes.
I bogen lister hun derfor fire veje, som manden kan gå alene og tre veje, kvinden kan gå alene. Ved at følge disse veje alene, bliver de bedre til at være nær i det fælles rum. Der er også tre veje som både manden og kvinden skal undgå, fordi de fører væk fra nærheden.

Håbet er at give mennesker i parforhold nogle enkle greb til at styrke nærheden i deres relation. For når den fungerer, oplever man en stor lykke, men får mere overskud i hverdagen, man bliver en mere tålmodig forælder, og man får det i det hele taget bedre, lover forfatter Pouline Middleton.

Hent en gratis læseprøve fra bogen her

Læs også