https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/september/skaendesprim.jpg
Kærlighed og sex

Parforhold: Bliv bedre til ikke at skændes

12. september 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Det er nok de færreste mennesker, der kan prale af aldrig at skændes i deres parforhold. Men til tider kan skænderierne tage overhånd og dominere hele parforholdet. Få her 5 gode råd til at slippe for de mange skænderier.

Har du nogensinde oplevet at være i et parforhold - eller er du i et lige nu - hvor skænderierne fuldstændig har taget overhånd? Hvor man nærmest sidder og krummer tæer fredag eftermiddag, fordi man bare ved, at når man kommer hjem, så venter kun dårlig stemning og let-antændelige lunter.

Hvis du oplever det, så er det på tide at skifte kurs, inden I får ødelagt jeres parforhold. Det kan lyde som en ordentlig mundfuld, men heldigvis behøver det ikke være så svært. I virkeligheden handler det mest af alt om at bruge sund fornuft på en ny måde, siger den amerikanske skilsmisserådgiver og advokat Laurie Puhn på sit website LauriePuhn.com

Hun har på baggrund af sit arbejde med par, der står overfor en skilsmisse, lave disse fem gode råd til at lægge en dæmper på skænderierne. Måske du kan prøve nogle af dem allerede i dag…

1. Husk de små, positive tilkendegivelser i hverdagen

Vi har alle sammen en form for rutine i den måde, vi omgås vores partner. Nogle har en grov tone, andre er mere søde og intime overfor hinanden. Hvordan er jeres tone?

Laurie Puhn kommer med et par eksempler på, hvordan en tone nemt kan ændres:

* Smil og sig "godmorgen" hver morgen og "godaften" hver aften. Og hold igen med alle ordrene, som f.eks "Husk, du skal tage dig af …"

* Når du kommer hjem om aftenen, så husk at sige hej til hinanden og giv hinanden et varmt knus, kram eller kys. Lad være med at løbe direkte hen til mobilen eller computeren for at tjekke mails eller facebook.

* Sig tak til hinanden hver eneste dag. For store og små ting. "Tak fordi du puttede børnene, tak fordi du lavede mad, tak fordi du kommer hjem til mig hver dag" … Husk at være taknemmelig for de ting, som din partner gør for at jeres familie kan få det bedre.

* Husk at fortælle hinanden, hvorfor I elsker hinanden. - Også i de små ting i hverdagen.

2. Husk komplimenterne

En del af at være i et parforhold er at være den andens cheerleader og sparringspartner. Husk at fortælle din partner, at han/hun ser godt ud eller at du beundrer ham/hende for et eller andet? Det er den slags små ting, som er så vigtige at huske i parforholdet, for det betyder så meget for os som mennesker at blive set og anerkendt.

3. Hjælp hinanden

Vi kører ofte igennem parforholdet med faste rutiner og vaner, og som regel har vi også faste vaner for, hvem der tager opvasken, putter børnene, kører bilen, skovler sneen, klipper hækken osv. Vis interesse for hinanden ved engang i mellem at bryde rutinerne og hjælpe hinanden med opgaverne. Det ville vi normalt gøre på arbejde, hvis vi så én, der havde svært ved at nå alle sine opgaver, men vi gør det typisk meget sjældent derhjemme overfor vores partner.

4. Ha' gode skænderier

Der er skænderier i alle parforhold. Det kan så godt som aldrig undgås helt. Men når skyerne trækker sammen, så handler det om at skændes på en god måde. Lad være at kaste beskyldninger og anklager i hovedet på hinanden. Prøv at holde hovedet koldt og tal så fornuftigt og rationelt som muligt om de ting, I er uenige om. Prøv også at gå efter en løsning på dét, I skændes om. Kan I finde et kompromis?

5. Start allerede i dag

Ting som disse kan være meget nemme at udskyde og aldrig komme i gang med, fordi de måske virker lidt simple eller fordi, det kan føles akavet at gå i gang med noget, I ikke har gjort længe. Men det er vigtigt at komme i gang, så start allerede i dag. Tag fat i din partner, se ham/hende i øjnene og fortæl, hvor taknemmelig du er for, at de er i dit liv, og hvor højt, du elsker ham/hende.

Læs også