abort, fri abort
Kærlighed og sex

Overlæge: Abort er stadig skamfuldt

5. februar 2016
af Louise Taarnhøj
foto: Pantherstock
At få trusler på livet og blive kaldt skældsord som morder og Hitler er realiteten for over- og speciallæge Charlotte Wilken-Jensen, fordi hun gennem mange år har kæmpet for kvinders ret til fri abort.

Fornemmer du, at abort er et tabu i Danmark?

– Ja, det er et tabu, men det er der også en grund til. For nogle år siden prøvede vi at skaffe nogle kvinder, som havde fået en abort, til et TV-program. Der var ingen, der meldte sig. Et eller andet sted bebrejder kvinder sig selv og føler stor skyld og skam. For de fleste er det ikke noget stort traume at få en abort – men de fleste synes heller ikke, det er uproblematisk. Alle ved godt, at nu tager de et liv, og det er ikke noget, man taler om.

Renée Toft Simonsen: Hvorfor diskuterer vi stadig kvinders ret til abort?

Hvorfor tror du, abort er et tabu?

– Vi synes jo, vi er så liberale, men at få en abort er både noget meget privat, og så er det for mange skamfuldt. Jeg ser faktisk heller ikke noget galt i, at det er et tabu, for det er måske meget godt, at det ikke er noget, vi diskuterer i fredagsbaren eller ved middagsbordet.

Hvordan kan man løsne op i debatten, så det bliver nemmere at tale om?

– Jeg kunne forestille mig en overskrift, der hedder: ”Man får ikke lavet en abort for sjov”. Det er jo ikke noget, der er nemt og let at få foretaget. Man kan også lægge vægt på, at det er nødvendigt at have i et

samfund, for ellers går det rasende galt. Der kommer for mange børn, som forældrene ikke vil have – og kvinder, der bliver syge, fordi de selv prøver at få en abort.

Hvad skal kvinder gøre, hvis de oplever at blive mødt med foragt efter at have fået foretaget en abort?

– Hvis og når hun bliver dømt af omgivelser, familie eller venner, så burde hun egentlig fortælle, hvor svært det faktisk er at få foretaget en abort. Fortælle om, hvorfor det er hårdt, og at det ikke var nogen nem beslutning. Generelt set er abort accepteret i Danmark, og det er simpelthen en myte, at kvinderne bruger abort som prævention. Der er store overvejelser bag enhver abort.

I 2013 fyldte den fri abort 40 år – læs om en af kvindekampens vigtigste sejre, på femina.dk

 

 

Charlotte Wilken-Jensen er ledende overlæge og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital. Hun har i mange år kæmpet for kvinders ret til fri abort

 

 

Statistik om abort

Gennem de sidste fem år er antallet af provokerede aborter faldet støt, viser nye tal fra Statens Serum Institut. I 2014 blev der registreret i alt 15.097 aborter. I 2009 blev der foretaget 16.736 provokerede

aborter i Danmark.