https://imgix.femina.dk/media/34f7ec77dc3849f9b4280d78ff2fda8e.jpg
Kærlighed og sex

Når kærligheden går i hi

8. oktober 2011
af Sexologstuderende v. CFSR, Lulu Skovbæk, Pia Dreyer og Bettina Stegmann
Er dit kærlighedsliv gået i stå? Tre sexologstuderende - Lulu, Pia og Bettina - giver dig her et par gode råd til at komme videre.

Føler du, at kærligheden ligeså stille er gået i dvale? Oplever du, at der er gået for meget hverdag i den - job, vasketøj, rengøring, indkøb og regninger? Føler du dig taget for givet, overset eller undervurderet? Og føler du dig ind imellem ensom, selvom I sidder lige ved siden af hinanden i sofaen?

Det personlige ansvar kan gøre en verden til forskel!

Start med dig selv!
Vi er alle selvstændige individer. Ser på verden med forskellige øjne, med afsæt i normer, rammer og forudsætninger, præget af de rammer vi som børn voksede op i. Vi har individuelle forventninger, drømme og værdier, og netop derfor, har det en stor betydning, at vi gør det klart for os selv, hvad vi ønsker os af en partner, og ikke mindst, hvad vi selv kan bidrage med i et respektfuldt parforhold.

Kærlighedssprog
Kærlighedssprogene spiller en ganske særlig rolle. Ønsker du f.eks. at få blomster, chokolade eller kærlighedsdigte regelmæssigt? Sætter du pris på daglige kram og kærlige ord? Savner du at han hjælper dig i hverdagen, gør dig tjenester eller overrasker dig med en støvsuget bil, et afrimet køleskab eller en ny hattehylde? Eller føler du dig elsket og værdsat, når han tager en fridag, for at overraske dig med en tur i skoven? Ofte giver og udtrykker vi det, som vi selv ønsker at modtage. Vær derfor specifik omkring dine behov! - Og drop gættelegene. Det er de færreste mænd, der orker dem.

Kommunikation
Kommunikationen er afgørende for et godt parforhold. Dog handler det om meget andet, end huslige pligter og praktiske opgaver. Det omhandler nemlig også det vi tænker, føler og forventer. Både i forhold til planlægning, men også i forbindelse med interesser, rejser, fremtidsdrømme, kæresteaftener og seksualitet. Anerkend hinandens tanker og forskelligheder, tal åbent og husk, at du er udstyret med en mund og to ører. Det betyder, at du skal lytte, dobbelt så meget som du taler. Skal der ske ændringer, så se indad, begynd med dig selv. Sig "hvad kan JEG gøre for at pleje mit parforhold".

Vælg jeres kampe med omhu!
Sommetider er det de mindste bagateller der bliver blæst op til en stor diskussion. Det er vigtigt at finde baggrunden for de overflødige konflikter, som ofte bunder i uindfriede forventninger, manglende anerkendelse eller følelsen af, ikke at være elsket, værdsat eller respekteret. Vær uddybende, når I taler om disse følelser og husk, at det er sårbart, at åbne op omkring disse temaer. Når I kender det underliggende tema, er det vigtigt at være specifik omkring måder partneren fremadrettet kan indfri forventninger, give anerkendelse, kærlighed, værdsættelse og respekt på. Find en rimelig balancegang, hvor begge parter kommer til orde og føler sig mødt og forstået. Ellers kan det føre til manglende engagement i parforholdet.

Et vellykket parforhold kræver jævnlig pleje og vedligeholdelse. Gevinsten er, at når kærligheden vågner op efter lang tid i dvale, så kan den blomstre på ny og berige parterne med livsglæde, overskud og nyforelskelse. "It takes two to tango"!

Læs også