https://imgix.femina.dk/media/8c908ef9ab6c421da3ef19ee47bae542.jpg
Kærlighed og sex

Moderne mænd søger tilflugt i køkkenet

4. maj 2011
af Marie Tromborg
foto: all over press
I køkkenet kan moderne mænd slappe af uden forventningspres og travlhed

Han skal være en god kæreste, en god mand, en god far, en god svigersøn, en god ven, en drengerøv og have succes på jobbet. Helst skal den moderne mand rumme det hele for at leve op til vores forventninger. Og det er ikke så let endda. For det er ikke altid lige til at vurdere, hvornår hvilken rolle der skal spilles.

Flydende grænser mellem roller
Et nyt Ph.d.-projekt fra Københavns Universitet sætter fokus på, hvordan moderne mænd søger tilflugt i de danske køkkener.

- Grænserne for de forskellige roller er flydende, og mange mænd har svært ved at finde ud af, hvornår og hvordan de forskellige roller skal udfyldes, siger Jonatan Leer, der står bag projektet til alive.dk.

De mange roller kan snildt udleves
Men i køkkenet ved mændene, at samtlige af de roller, de forventes at udfylde, passer ind.

- Sammen med Jamie Oliver og de andre kendte tv-kokke er kommet en forståelse af, at man i køkkenet snildt kan være både kæreste med romantisk middag, drengerøv med grill med vennerne og far med børnemad, siger Jonatan Leer. Derfor er det også helt naturligt, at moderne mænd i dag søger tilflugt i køkkenet, mener han.

- Her føler de sig ikke usikre på, hvordan rollerne skal udleves. Det giver sig selv alt efter, hvilken slags mad, man vælger at lave,

Flygter fra det travle liv
En anden årsag til at søge tilflugt i køkkenet handler om det travle og aktive liv mange moderne mænd lever i dag.
I køkkenet kan man med madlavning hygge sig og dyrke noget, der ikke er forbundet med at præstere.

- Madlavning er for mange både en fornøjelse og en måde at bruge sin fritid på. Derfor giver det også mænd en mulighed for at komme væk fra arbejdspres, stress og travlhed, siger Jonatan Leer.
Muligheden for at slappe af og nyde livet i køkkenet bliver moderne mænd mindet om med tv-programmer som "Spise med Price" og "Nak og æd".

Tidligere kvindeligt territorium
Tidligere var køkkenet kun for kvinder. Det var hverken forbundet med livsnydelse eller mænd. Mænd blev kun set i køkkenet, når de optrådte som eksperter og autoriteter.

- Netop fordi køkkenet oprindeligt er et kvindeligt rum, giver det mænd mulighed for selv at skabe sig deres plads og leve op til de roller, de vil, uden at opleve noget forventningspres fra resten af samfundet, siger Jonatan Leer.

Læs også: Sådan får du din mand ud i køkkenet

Læs også