https://imgix.femina.dk/media/13ae223decba434ea1aff5454deeb2ae.jpg
Kærlighed og sex

Lær at elske dine skyggesider

15. juni 2009
af Annette Aggerbeck
Foto: Miklos Szabo
Den amerikanske selvhjælpsekspert Debbie Ford mener, vi bliver mere harmoniske, hvis vi lærer at elske de sider, vi ikke bryder os om. Læs hvordan her.

Hvorfor gør gode mennesker dårlige ting? FEMINA mødte den amerikanske selvudviklingsekspert Debbie Ford, da hun for nylig holdt workshop i Danmark - om skyggesider. Debbie Ford har specialiseret sig i, hvordan man får integreret skyggesiderne og finder gaven i det, man fornægter, undertrykker eller fordømmer. Hun har udgivet flere bøger, senest "Når skyggen tager over", som er udgangspunktet for vores møde med hende.

Giftige følelser

Find de følelser, der ligger under dine destruktive handlinger, så du forstår dine underliggende motiver.

 • ER DU SÅRET?
  Når du er såret over noget, andre har gjort imod dig eller ikke har gjort, forsøger du at såre andre mere eller mindre bevidst, som om det ville kunne fjerne noget af din egen sårethed.
 • ER DET HELE HÅBLØST?
  Du tror ikke længere på, du kan skabe dig et liv med mening og succes eller komme ud af dit selvskabte rod. Du er derfor ligeglad med følgerne af dine valg.
 • ER DU BEDRØVET?
  Du er hårdt ramt af et tab, du ikke forstår, eller nægter at give slip på det mistede. Du kan ikke længere se klart og er ude af stand til at modtage kærlighed og glædes ved de lyse sider af livet.
 • ER DU VRED?
  Ophobet vrede får dig til at ødelægge ting i raseri og opføre dig destruktivt over for andre. Frygten for at blive forrådt, ikke at få dine behov dækket, eller blive udnyttet gør din vrede farlig.
 • ER DU JALOUX?
  Du er jaloux på grund af indre usikkerhed og en følelse af at være uønsket, uværdig eller ikke speciel nok. Nogle har det, du burde have, og derfor ønsker du hævn.
 • FØLER DU HAD? Du føler en giftig blanding af vrede, frygt og afvisning. Det udspringer som regel af en fortid med overgreb eller vanrøgt. Du projicerer dine følelser over på andre.

Vi fortrænger dele af os selv
- Når vi undertrykker vores dårlige sider, kan de i løbet af et øjeblik komme op til overfladen og ødelægge vores liv. Tænk på, hvor meget energi det kræver at holde en oppustet badebold under vandet i længere tid. I det øjeblik du slapper af eller glemmer at holde badebolden nede, springer den op og rammer dig lige i synet - dine værste sider kommer frem og saboterer dine drømme og efterlader dig fuld af skam, fortæller Debbie Ford. I stedet for at være hele mennesker og elske både de mørke og de lyse sider af os selv, har vi fra barnsben lært at fortrænge visse dele af os selv, og hvem vi er, fordi vi tror, de sider af os er dårlige.

Skammen kender ingen grænser
- Der er ingen grænser for, hvad vi skammer os over. Vi skammer os over det, vi er, og det, vi ikke er. Vi skammer os både, når vi bliver mindet om, at vi ikke er så tiltrækkende, heldige og dygtige som andre, og når vi er klogere, smukkere og rigere end andre. Vi skammer os endda over at skamme os. Den værste følelse er denne usunde form for skam, for den får os til at sabotere os selv og andre. Bitterhed og bebrejdelser aktiverer vores skam, men det er der mange mennesker, som ikke er klar over, siger Debbie Ford. Vi vil alle sammen gerne være vellidte, respekterede og frem for alt høre til. Frygten for ikke at blive elsket eller accepteret, hvis vi viser vores sande selv, og skammen over vores skyggesider får os til at opføre os ukontrollabelt destruktivt en gang imellem.

Vi bærer masker
Skammen over vores skyggesider og frygten for at blive afvist får os til at skjule os bag masker. Hvis du for eksempel skammer dig over at være egoistisk, grov og ikke særlig elskværdig, dækker du over det med en maske, der er sød, høflig og givende. De fleste af os har mindst to masker: Én, vi viser andre mennesker, og én, vi bærer privat, når vi slapper af. Hvis du har svært ved at finde dine skyggesider, kan du også se på, hvad du ikke bryder dig om hos andre mennesker, for det er som regel sider hos dig selv, som du har fortrængt. Du kan spørge dig selv, hvad du ønsker andre skal tænke om dig - er det det, at du er klog, smuk og god nok eller speciel? Se på de modsatte egenskaber, for så har du fundet dine skyggesider. Du er nødt til at kaste lys over din skygge for at blive et helt menneske og leve i fred med dig selv.

Genkend dine giftige tendenser
- Livet består af polariteter - hvis ikke vi vidste, hvad det vil sige at være dum, ville vi heller ikke vide, hvad det vil sige at være klog. Hvis ikke vi vidste, hvad had er, kunne vi heller ikke føle kærlighed osv. Når vi har fået integreret alle vores sider i os selv, bliver vores kærlige og gode impulser afbalanceret af vores mørke, egoistiske impulser, og vi bliver hele mennesker i harmoni med os selv. Derfor er det ifølge Debbie Ford vigtigt at kunne genkende de giftige tendenser i os selv, der leder os på vildspor - så vi kan få grådighed til at balancere med generøsitet, arrogance med ydmyghed osv. Men vi er nødt til at tilgive os selv. - Vi er nødt til at vise medfølelse over for os selv, og tilgive. Det kan vi, når vi har fundet de dybereliggende årsager til, at vi opfører os dårligt over for os selv og andre.

Læs også