https://imgix.femina.dk/media/81a50093d2124a7ba7bb88627a30fb96.jpg
Kærlighed og sex

Krise i parforholdet? Sådan undgår I at skændes

17. januar 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
De daglige skænderier kan være kvælende for et forhold, så tag dem i opløbet

Er du også en af dem, hvis hoved koger og ser blodrødt, når det trækker op til skænderi med manden? Så fat mod, for det kan være muligt at have en konstruktiv diskussion med den, du elsker allermest, selv om dit temperament er på maksimal volumen. Parterapeut Rikke Thuesen giver her nogle gode råd til, hvordan vi lærer at skændes på en ordentlig måde.

Lyt i stedet for at tale
Rådet fra Rikke Thuesen er, at du først og fremmest tager vattet ud af ørerne og putter det ind i munden. Du skal lytte til det din partner siger og ikke til det, du tror, han siger. Hvis han eksempelvis spørger dig, om du ikke lige vil rydde op efter dig, så skal du ikke høre det som, at han siger, at du altid roder efter dig. Når du hører det sidste, er det fordi, at du trækker på dårlige erfaringer, som du måske har haft med dine ekskærester eller dine forældre, når I har skændtes.

Sig til din partner, hvad du opfatter i de ting, som han siger og skru ned for dine egne tolkninger, for det er noget, som ofte forplumrer skænderier mellem par. Desuden er vi også slemme til at afbryde hinanden med korrektioner eller skifte emner under skænderiet. Opfat jeres samtale som et træ, der gror grene ud af og hver gang I kommer ind på et nyt emne, så bliver diskussionen mere og mere kompliceret. Desuden gør mange også den fejl, at de ikke hører, hvad der bliver sagt, fordi de gerne selv vil tale. Det kan derfor være en god ide at skrive de ting ned på papir, som du undervejs komme i tanker om, at du gerne vil nævne under jeres diskussion.

Gå ikke under bæltestedet
Når du begynder at føre jeres skænderi under bæltestedet, er det et tegn på, at du er trængt op i en krog og har tabt tråden. Når vi føler os klemte og sårede, så er vi dårlige til at indrømme, at vi bliver kede af det.

Derfor er det bedst at tage en time-out, hvis man er kommet i humør, hvor man har lyst til at såre den anden og blive barnlig i diskussionen. Hvis du beder om en pause, så skal din partner også huske at respektere det, for det er let at miste grebet, når man skændes. Problemet med skænderier er, at vreden ofte tager over, når man elsker personen, man står overfor, meget højt. Det skyldes, at vi har lettere ved at være i vreden, fordi den er mere handlingsorienteret, hvorimod man i sorgen er usikker.

Prøv ikke at afgøre hvem der vinder
Hvis man går ind til et skænderi som en krig, så er det baggrund af, at man opfatter ens egen mening som den rigtige. Men spørg dig selv hvorfor den egentlig er det? Det handler blot om, at din partner skal lytte til og acceptere din mening. Forestil dig, at I har hver jeres ø. Du ser din som meget frodig og din partners som helt gold. Når I diskuterer, skal I forsøge at sejle over til hinandens øer for at se, hvordan der er i stedet for at forsøge at forklare, at der rarest at være på din egen ø.

Forklar din partner, hvorfor du synes, at I skal tage til Thailand sammen eller hvorfor du gerne vil komme sent hjem i weekenden. Dit mål er at fortælle din partner, hvordan du har det - ikke at vinde over ham. Når vi bliver forståede, så får vi også mere lyst til at gå over på den andens banehalvdel. Det bliver straks vigtigere at forsvare sine egne synspunkter, når du bliver mødt med en hånd i ansigtet.

Husk at I er et par
Selv om 3. verdenskrig er ved at bryde ud i de hjemlige gemakker, så er det helt i orden, at du siger til din partner, at du har brug for, at han holder om dig, fordi du bliver ked af det. I skal huske, at I dybest set vil hinanden og stadig er partnere. Forskning har vist, at børn, der jævnligt giver hinanden massage mobber hinanden mindre. Derfor er det fint, at I ved alvorlige samtaler vælger at være fysiske, så I tør at være mere følsomme.

Find den rigtige timing
Pas på, at I vælger det rigtige tidspunkt. Der kan være flere situationer, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at lægge alvorlige ting på bordet: Når I lige er kommet hjem fra arbejde, hvis I har skændtes med andre omkring jer, hvis du har menstruation eller en af jer lige har været til jobsamtale. Sæt i stedet rammen om jeres diskussion ved at åbne et glas vin og sætte jer ned i sofaen. Kvinder gør ofte den fejl, at de laver bagholdsgreb på deres partner, mens han er optaget af andre ting, og det kommer der sjældent noget konstruktivt ud af.

Læs også