https://imgix.femina.dk/media/6431e3aa8db24968ae64a62bf7c25827.jpg
Kærlighed og sex

Kom af med din kærlighedsbagage

6. december 2011
af Juliane Olsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Din kærligheds-fortid skygger muligvis for din fremtid. Gør op med det dårlige mønster

Du har mødt en ny mand og alt er skønt. Lige indtil I skal til at tale om fortiden eller noget han gør, får dig tilbage i dit gamle kærlighedsmønster. Pludselig vælter alle minder om din utro, temperamentsfulde eks, som du aldrig kunne stole på frem. Men det er jo ikke særligt hensigtsmæssigt, når ham du står overfor i dag er en tålmodig drømmemand. Alive.dk har talt med parterapeut Rikke Thuesen om, hvordan gør dig fri af din tunge kærlighedsbagage, så du bliver klar til nyt forhold.

Din eks var utro
Come clean med det samme, hvis din ekspartner var dig utro. Sig til din nye partner, at du har haft nogle oplevelser i fortiden, der gør, at du vil have en mistroisk adfærd. Fortæl slet og ret din historie samtidig med, at I udveksler livserfaringer om opholdet i Australien eller dengang du sprang med faldskærm. Du skal stå ved, at du kan have svært ved at give slip og sige til din nye mand, at det ikke handler om ham. Sig til ham, at han kan hjælpe dig ved at give dig plads. De fleste vil godt kunne rumme sådan en forklaring, og hvis du undlader at sige det til ham, kan du være 90 procent sikker på, at du på et tidspunkt vil miste ham på grund af din tavshed. Du kan nemlig ikke bare håbe, at din fortid går væk af sig selv, for du vil bære en bagage med dig, der indeholder mistillid, svigt, og at du har oplevet følelsen af, at tæppet blev trukket væk under alt det, som du troede på. Folk, der har oplevet utroskab har ofte ikke set den komme, og derfor bliver det et endnu hårdere slag. Derfor vokser der også en mistillid til dig selv, fordi du ikke ventede det, og derfor kan du også være i tvivl om, hvordan du kan stole på dig selv. Det giver nogle problemer i forhold til din nye partner.

Din eks havde et stort temperament
Problemer med at tackle mennesker med stort temperament kan stamme helt tilbage fra situationer, som du har oplevet i din barndom. Du har måske lært, at mennesker, der hæver stemmen, er farlige. Derfor skal du gå ind i en kognitiv terapiform. Du skal lære, at det du tænker om det, der sker, bliver din virkelighed. Hjernen husker de dårlige elementer, der var forbundet med en bestemt situation, og derfor vil du ikke se det nye menneske, der står overfor dig og handle derefter. Derfor reagerer du måske ved at gå din vej, blive ydmyg eller aggressiv, når du igen står i situationen. Hvis du har oplevet et forhold, hvor der ofte blev talt med store bogstaver, så sig det til det nye menneske, der står dig nær, og arbejd samtidig med dine egne tanker. Sig til dig selv, at du godt kan være sammen med mennesker, der råber, og at det udelukkende er den negative erfaring, der gør, at du får urolige tanker.

Din eks kritiserede dit udseende
Du skal gøre dig klart, at du skal lave et stykke personligt arbejde for at lave om på det manglende selvværd, der følger med ofte at blive kritiseret. Du bliver nødt til at sætte dig ned og skrive et brev til dig selv om hvor smuk, dejlig og smalnumset, du i virkeligheden er, og at du er i et forhold, hvor manden virkelig holder af dig. Ellers begynder du at tro på det negative. Der kan være mange grunde til, at du ikke har sagt fra overfor den psykiske vold, som du har oplevet. Det kan være, at du har kæmpet med forestillinger om, at den pæne pige ikke siger fra, og at du begyndte at tro på, hvad der blev sagt til dig. Eller også kæmper du med noget, du har oplevet i barndommen eller du har haft en dyb frygt for at miste personen, og derfor ikke har turdet at tage konfrontationen. Derfor er det også om nogle dybere, psykologiske problemer, som du bærer rundt på efterfølgende. Her kan det være en løsning for dig at tale med et menneske, der kan være med til at bygge dit selvværd op igen.

Din eks var en party-fyr
Når du kommer til et nyt forhold efter at have kendt en mand, der var meget flyvsk, så skal I sætte nogle regler og rammer op for, hvordan I er i forholdet. Sig, at du mange gange har været i et forhold med bartender-typen, og at din nye kæreste skal være obs på, at du har oplevet svigt i den forbindelse. Det kan være, at I skal indføre mellemstop-samtaler, hvor I tager jeres forhold op til revision og aftale, hvis en af jer skal være mere til stede i forholdet. Den rastløse mand, som du har kendt har været der lige så meget for alle andre, som han har været der for dig. Sådan nogle typer er sjove at være sammen med og også gode til at komplimentere, men det liv, han giver ud til dig, giver han i høj grad også til andre, så du har sjældent en fornemmelse af, at han helt var din. Det er ikke fordi, at din ekspartner var et ondt menneske, men sådan var og er han bare indrettet, og det skal du lære tackle, når du kommer ind i et forhold med den jordbundne mand, som fortjener dig.

Læs også: Giv parforholdet en vitaminindsprøjtning

Læs også: Få sexlysten tilbage

Læs også