https://imgix.femina.dk/media/17fa2d7a77d64bf5ae5ceaaf116b2568.jpg
Kærlighed og sex

Kør dit ægteskab som et firma

18. februar 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
At være gift kan være hårdt arbejde, så måske er forskellen på en virksomhed og et parforhold slet ikke så stor.

Det er muligvis ikke en flatterende tanke, at man skal betragte sit kærlighedsforhold som en virksomhed. Men det virker, hvis man gerne vil holde det stærkt og sundt.

Det mener i hvert fald forfatterne Paula Szuchman, redaktør på Wall Street Journal og Jenny Anderson, journalist på New York Times. De har netop udgivet bogen "Spousonomics", der giver par råd og vejledning til parlivets udfordringer med hjælp af begreber fra erhvervslivet.

De har indsamlet en stor mængde data samt brugt fokusgrupper og adspurgt mere end 1000 mennesker for at illustrere, hvordan økonomiske- og virksomhedsmæssige principper med succes kan overføres til parforhold.

På magasinet Time's hjemmeside, bringer man fem af de forskellige områder, hvor begreber fra erhvervslivet kan kaste et nyt og klarere lys over parproblemer.

Cost-benefit analyse af sex
Hvor stort et besvær er det, i forhold til det jeg får ud af det? Det lyder usexet at tænke sådan om sex, men ikke desto mindre, er det sådan vi gør. Og hvis du vurderer, at det ikke er besværet værd - ja så forsvinder sex hurtigt ud af forholdet.

Med det økonomiske begreb gennemsigtighed kan det lykkes for parterne at få åbnet op, så det igen bliver attraktivt at have sex. Hvis I kan åbne op over for hinanden og finde rum til jeres sexliv, vil besværet også blive mindre. Og I vil føle, at det bedre kan betale sig, når I analyserer på det.

Tab og vind
Vi hader at tabe et skænderi. Faktisk er glæden ved at vinde meget mindre, end den intense irritation, man opnår ved at tabe, har forfatterne til bogen fundet ud af.

Økonomer kalder frygten for at tabe for en "tabs-aversion", og den opstår også i et parforhold. Derfor giver vi os meget nødigt, når vi skændes med vores partner. Men ifølge bogen er det vigtigt, at du bruger din rationelle sans, når I skændes, for det går ud over forholdet, hvis du konsekvent nægter at give dig - også selvom du ved, du ikke har ret.

Risiko for at gå bankerot
Forfatterne advarer om, at lige som intet firma er for stort til at kunne gå bankerot, så findes der ikke et ægteskab, der er så solidt, at det kan holde til hvad som helst.

Hvis I begynder at tage hinanden for givet og glemmer fx at passe på jeres helbred eller at hjælpe med husholdningen, så vil det slide på jeres forhold. Og I kan ikke regne med, at den anden vil holde i, lige meget hvad.

Så efter en årrække er det vigtigt, at I geninvesterer i jeres forhold, og gør hvert jeres for, at det bliver ved med at fungere.

Fokus på forandringer
I et forhold vil der altid opstå situationer, hvor den ene er blevet utilfreds, og derfor konfronterer den anden. Men her er det vigtigt, at du ikke over-kommunikerer. Du skal fokusere på den ene ting, du gerne vil have ændret og ikke nævne en masse andet, du i øvrigt også er utilfreds med.

Det skal fungere lige som i en virksomhed, hvor man kan indkalde til et møde med et enkelt emne for øje.

Dvs. er du utilfreds med, at din partner ikke slår toiletbrættet ned, så bland ikke tandpastatuben, opvasken, vasketøjet og alt muligt andet ind i samtalen.

Mål og vej
Fordelingen af husholdningsopgaverne er en kilde til problemer i rigtigt mange forhold. Drømmen er måske, at det bliver delt 50-50, men det er ikke sikkert, at det er realistisk, og derfor er det muligvis bedst at droppe den tanke på forhånd.

Lav i stedet en sammenligning af jeres evner. Det gør man også i virksomheder. Ud fra det beslutter man så, hvem der bedst og mest effektivt udfører hvilke opgaver.

Er forelskelsen dampet af? - Sådan bliver du nyforelsket i din mand igen.

Læs også