https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/december/videreefterutroprim.jpg
Kærlighed og sex

Kan man komme videre efter utroskab?

11. december 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Hvad gør man, hvis ens partner har været utro? Er det så ensbetydende med, at ens forhold er slut for evigt. Nej, ikke altid, forklarer sexolog og parterapeut Maj Wismann. Læs med her.

Vi kan jo nok alle genkende situationen - hvad enten vi selv har stået i den eller har oplevet gennem en ven eller veninde. Den der med, at partneren har været utro. Lige meget hvad, der er den bagvedliggende årsag til utroskaben, så vil det altid være et hårdt slag at komme igennem for den, det går ud over.

Men er det så ensbetydende med, at hvis der forekommer utroskab i ens forhold, så er forholdet slut? Nej, mener Maj Wismann, parterapeut, sexolog og ophavskvinde til online workshoppen "Utroskab - kom videre. Sammen eller hver for sig."

- Utroskab er ikke nødvendigvis det samme som, at ens parforhold skal stoppe. Der findes mange par, der har oplevet utroskab, og som med tiden har formået at få det ganske fint og godt sammen bagefter, men der findes bestemt også eksempler på det modsatte, fortæller hun. Men det handler i høj grad om, hvad der var grund til utroskaben til at begynde med og hvordan den har udspillet sig i praksis:

Tre kategorier af utroskab

- Der er rigtig mange grunde til at man er utro, både som mand og kvinde. Og der er mange grader af utroskab. Der er f.eks. forskel på, om det er et engangsknald, om man har en længerevarende affære kørende eller om man er notorisk utro og løbende har engangsknald og affærer i et væk. Det er faktisk de tre kategorier man inddeler utroskab i. Og i sagens natur er der forskel på, hvem der praktiserer den ene eller anden og hvad årsagerne er til det. Oplever man utroskab, er man nødt til at se på, hvad der har været på spil i det enkelte parforhold, og så forholde sig til det.

Hvordan kommer man videre efter utroskab?

Hvis man sammen finder ud af, at der på trods af utroskaben stadig er noget at bygge på sammen, så er der flere ting, man skal være opmærksom på, mener Maj Wismann. Blandt andet at selvom man gerne vil blive sammen, så er det stadig en hård tid, man går i møde. Utroskab bliver ikke bare glemt fra den ene dag til den anden.

- Man skal først og fremmest være klar over, at det med stor sandsynlighed er en rigtig slem krisetid, man vil gå i møde og at det ikke er nemt for nogen parter. Man vil skulle snakke meget om, hvad der er sket og hvor ondt det gør. For mange par er det en lang smertefuld periode, som stille og roligt bliver bedre og bedre som månederne går, men det er langt fra alle par, der kan holde til den proces, for den er lang og hård. Men VIL man sit parforhold og VIL man rette op på det der er sket, så KAN det lade sig gøre. Men det er med stor sandsynlighed viljen, der skal bære det igennem i de første mange måneder.

Tilliden skal genopbygges

Vilje og god tid er i det hele taget en vigtig faktor, hvis man vil bevare sit parforhold efter utroskab.

- At forvente, at det hele hurtigt går over og at man ikke behøver at snakke så meget om det, vil, ud fra den erfaring jeg sidder med, kun gøre processen sværere. Det er også en rigtig god ide at snakke om, helt konkret, hvad der skal til for at tilliden bliver genopbygget. Hvad har jeg brug for fra dig af? Og specielt i den første rigtig svære tid.

- At den utro part indrømmer alt og erkender, at utroskaben er vedkommendes ansvar, samt spørger ind til, hvad den sårede part har brug for, er også med til at hjælpe i processen. Til gengæld gør opfordringer som "Kan du ikke snart bare glemme det og komme videre" sjældent noget godt.

Kan utroskab føre noget godt med sig?

Man hører ofte om, at utroskab er et tegn på, at der er noget galt i et parforhold. Holder den tese, burde det vel i princippet også betyde, at der kan komme noget godt ud af utroskab. Eller hvad?

- Det er faktisk et svært spørgsmål. For i det øjeblik man oplever utroskab, så gør det jo forbandet ondt i langt de fleste tilfælde og man kan ikke se, at det på nogen måde skulle kunne ende ud med at være noget godt. Det er klart, at du godt kan finde enkeltstående tilfælde, hvor man ikke har haft noget i mod det og måske endda selv har åbnet op for egen utroskab, men det er virkelig de få tilfælde, vi er ude i her.

- Men for de fleste andre er det en hård periode at komme igennem tiden efter utroskab. Jeg kender dog til flere par, der har oplevet utroskab, og som efter nogle år blankt erkender, at deres parforhold i dag er langt bedre end før utroskaben. Men de ville nu alle ønske, at det ikke havde været utroskab, der havde udløst, at de skulle arbejde med deres parforhold. Så er der problemer i parforholdet, så er utroskab en meget dårlig måde at få dem løst på, slutter Maj Wismann af.

Læs mere om Maj Wismanns online kursus i, hvordan man kommer videre efter utroskab her

Læs også