forelskelse
Kærlighed og sex

Kan du skelne mellem seksuel tiltrækning, forelskelse og kærlighed?

af Charlotte Hallbæck 3. januar 2017
Ikke alle kvinder kan – og på den konto kan vi forvirre og frustrere os selv i det uendelige, siger sexolog Sara Skaarup.

Når en person kommer ind til en fest, og du med ét føler dig draget, bliver selvbevidst, og alle andre blegner, er det seksuel tiltrækning. Skøn følelse – men ikke indikator på andet, end at I to er et godt match i sengen (det er det til gengæld et ret sikkert tegn på). Hvis I så rent faktisk ender i seng sammen, er der rum for endnu en overfortolkning.

 

Slår det for alvor gnister seksuelt, ligger det nemlig snublende nært – særligt for kvinder – at tænke: Wow, det her føles godt, det må være kærlighed! Men lad dig ikke narre.

Seksuel tiltrækning, forelskelse og kærlighed på den dybe og langstrakte måde er tre vidt forskellige ting. Scanner man en hjerne, hører de tre fænomener hjemme tre forskellige steder. Vi vil bare så gerne have, at de skal følges ad. Og tit oplever vi dem da også hånd i hånd eller i ét kaotisk virvar – men det er altså ikke hovedreglen, at hele pakken kommer samtidig – eller at de enkelte elementer varer ved.

LÆS OGSÅ: Parforhold - 10 tegn på, det kan være bedst at gå - og omvendt

Vel kan man være heldig, at tiltrækning bliver til en forelskelse, der så igen har held til at udvikle sig til kærlighed. Men det er langtfra nogen selvfølge (heller ikke rækkefølgen). Forelskelse og kærlighed er ikke det samme. Skal man være lidt kynisk, så handler forelskelse om, at du finder en person, der fokuserer på dine lyse sider og får dig til at have det godt med dig selv – dybest set fordi personen opfylder behov, du ikke fik mødt i barndommen: At føle dig tryg, set, smuk, fri, whatever. Forelskelse er at se den anden med kikkertsyn, og det er ikke i sig selv kærlighed. Forelskelse kan blive til kærlighed, hvis I begge formår at omdanne kikkertsyn og gensidig bekræftelse til et bredspektret billede af den anden, der også indeholder fejl og mangler. Dét er sværere end at forelske sig – ikke mindst fordi de hormoner, der får dig helt op at ringe i starten, fordamper, samtidig med at virkeligheden træder ind. Har den anden person også viljen til at støtte dig i at blive den bedste version af dig selv – selv når vedkommende ikke forstår dig eller er enig med dig – så kan vi tale om kærlighed.