https://imgix.femina.dk/media/862e3ae48ac94a4fa58491200b8b6be3.jpg
Kærlighed og sex

Kærlighedens nye ansigter

3. januar 2012
af Anne Blume Futtrup
Foto: Colourbox
Tiden, da man udelukkende definerede parforholdet mellem mand og kvinde som et fast, monogamt forhold, er ovre. Og selv om normen måske har overlevet, er individualismen i højsædet, og nye samlivsformer, som prioriterer personlig frihed og fleksibilitet højt, vinder frem.

Der har ikke altid været så meget at rafle om. Man datede som teenager, blev seriøs i 20'erne, gift omkring de 30, og så var retningen ligesom givet for resten af livet. Mens mange stadig hylder det traditionelle ægteskab og kernefamilien, er der også mange andre måder at leve og elske hinanden på.

Amerikanske forskere har kategoriseret en række nye samlivsformer, som måske kan give inspiration:

FASTE BOLLEVENNER
Et fast, monogamt forhold, som regel mellem ret unge mennesker. Man sover sammen mere end tre nætter om ugen, men har ikke samme adresse og ingen planer om at få det i fremtiden. I et "stayover relationship" har man tryghed som i et almindeligt parforhold, og samtidig er man sikret, at man stadig har sin frihed.

- Denne her samlivsform kan især fungere godt for studerende, som ikke ved, hvad der sker næste år, udtaler Tyler Jamison fra University of Missouri.

Ulempen er selvfølgelig, at det hurtigt kan ende med, at der kommer for mange følelser i klemme, og at det derfor er svært at holde forholdet helt så platonisk, som det var planlagt.

BO HVER FOR SIG SAMMEN
Et fast forhold, hvor parterne ikke bor sammen. De sover sjældent under samme tag og har i det hele taget hver deres hverdag. "Living apart together" er en løsning, der især bliver brugt, hvis man er blevet skilt og har fundet en ny kæreste. Man vil gerne være sammen med en ny partner, men vælger at holde fast i egen bolig for eventuelle børns skyld eller ønsket om stor personlig frihed.

Fordelen ved dette arrangement er selvfølgelig den store frihed, men prisen kan være høj både følelsesmæssigt og økonomisk. Det er dyrt at have to husholdninger, og hvis forholdet bliver tæt, kan det blive svært at undvære hinanden.

BO SAMMEN HVER FOR SIG
Et forhold, hvor praktiske hensyn til for eksempel børn eller økonomi får et par til at bo sammen, selv om de ikke længere er romantisk involverede.

Argumenterne for at blive sammen er praktiske, og ordningen er for det meste relativt midlertidig, da der hurtigt kan opstå problemer - den ene part finder måske en ny kæreste, eller der kan opstå uenighed om, hvordan det adskilte liv bedst leves under samme tag. "Living together apart"-tilgangen virker dog for en del, og mens der ikke er nogen grund til at gå tilbage til den mørke middelalder, så har ægteskabet jo i tidligere tider været båret af praktiske snarere end af romantiske hensyn.

Kan du stole på din mand?

10 tegn på din partner er utro

Kom af med din kærlighedsbagage

Læs også