https://imgix.femina.dk/media/339d4115f0ac4044a9f19047729b7f21.jpg
Kærlighed og sex

Jeg elsker jo bare kvinder

5. november 2010
af Mikkel Ais Andersen
Modelfoto: Ditte Capion
Homoseksualitet har i mange årtier været accepteret i Danmark – vi ser os selv som frisindede og fordomsfri. Men en del homoseksuelle møder stadig diskrimination og fordomme. Her fortæller Sanja om udfordringerne ved at springe ud som lesbisk, hvilket bl.a. har kostet hende forholdet til moderen

Stå ved din seksualitet og spring ud

Når puberteten sætter ind, og hormonerne begynder at boble, begynder en stor del af éns verden at handle om sex. Og i de første teenageår begynder man også at kunne mærke, om man er til sit eget køn, det modsatte eller begge køn. Det er dog de færreste, der springer ud som homoseksuelle allerede i starten af puberteten, fortæller Jeppe Hald fra Sex og Samfund.

- Over en bred kam er det sidst i teenageårene, når man er 16-20 år. Og nogle gange kan det være en god idé ikke at springe ud med det samme, men lige sende nogle prøveballoner op, som Jeppe Hald beskriver det.

- Man skal være i stand til at kunne bære negative reaktioner, når man springer ud. Det kan være forbundet med mobning at springe ud som homoseksuel i en tidlig alder. Hvis man springer ud senere i livet, kan man for eksempel på sin arbejdsplads opleve at blive isoleret og miste anerkendelse og netværk. På den anden side er man så ude af skabet og kan åbent opsøge andre homoseksuelle på eksempelvis datingsider på nettet.

Jeppe Hald råder folk til altid at være åbne omkring deres seksualitet. - Man vil altid have det bedst med sig selv ved at springe ud, og derefter må man så finde en omgangskreds, der accepterer. Der er nogle, som bliver i skabet hele deres liv, og det er en stor psykisk belastning, der kan resultere i angst og ensomhed. I disse tilfælde må man jo også opgive nogensinde at finde sin drømmepartner.

Sanja er 40 år og arbejder som it-konsulent. Hun er nybagt mor og bor sammen med sin kæreste. Som også er kvinde. Det er snart 20 år siden, Sanja sprang ud som homoseksuel.

Heteroseksuelle og fordomme
Reaktionerne var hårde. Hendes mor nægtede i lang tid at tale til hende, og der gik noget tid, før hendes far og søskende accepterede.

- Da jeg sprang ud, mistede jeg følelsesmæssigt min mor for altid, men jeg blev nødt til at være tro mod mig selv. Det har taget mange år at komme mig over min dårlige samvittighed over at have såret hende, men i dag er jeg fri og ikke slave af min mors skuffelse.

Masser af fordomme i Danmark
Fordommene er Sanjas familie ikke alene om at have. Sanja føler, der er en vis fordomsfuldhed i Danmark generelt.

- Mange heteroseksuelle er af den opfattelse, at de har det fint med homoseksuelle, så længe vi ikke skilter med det og kysser i fuld offentlighed. Hallo ..! Jeg kan pludselig blive så træt af det, at jeg dårligt orker at holde en samtale kørende. Det kræver både koncentration og energi at diskutere, så jeg vælger mine kampe med omhu, fortæller Sanja.


Kvinder er gådefulde
I dag er hun komplet afklaret med sig selv. - Jeg har det faktisk fantastisk med mig selv og min seksualitet. Jeg dyrker kvinder meget, dvs. mine sanser er skærpede omkring kvinder, og jeg er interesseret i, hvad der banker og brænder under huden på dem. Intimitet med kvinder er bare mere sanseligt og udfordrende end med mænd. Kvinder er ligesom templer med uendelige lag, der skal udforskes. Kvinder er gådefulde, mens mænd er mere ligetil og simple.

Læs også