https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/april/laekkerprim.jpg
Kærlighed og sex

Hvor lækker skal du gøre dig for din kæreste?

4. april 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Kan det virkelig passe, at det er slut med at hoppe i de behagelige bukser og den store, løse bluse? JA, mener både sociolog Emilia van Hauen og parterapeut og sexolog Maj Wismann. Men det er nok ikke af den grund, du lige tror …

Hvad gør du, når du kommer hjem fra arbejde eller et andet sted, hvor du har været lidt pæn i tøjet? Smider det med det samme og hopper i stedet i noget mere behageligt? Hvis du gør, så er du i hvert fald på linje med undertegnede, men det skal jeg - og du - holde op med. Vi skal snarere skrue op for lækkerheden, når vi kommer hjem.

Dét mener i hvert fald både sexolog og parterapeut Maj Wismann og sociolog Emilia van Hauen.
- Men det handler ikke om, at du skal gøre dig til for din partner. Det handler om, at du skal gøre dig lækker for dig selv. For det fortjener du, siger Emilia van Hauen, som lige nu er aktuel med bogen "Ladycool. Dit køn er en styrke - brug det!"

Vi undervurderer skønhed
- Helt generelt er æstetikkens betydning undervurderet. Æstetik kan være med til at flytte dine følelser væk fra sorg, frustration, ensomhed mm hen til mod, handlekraft, overskud og livsglæde - og det er faktisk derfor, at det kan hjælpe at købe nye sko! Ikke fordi æstetik kan fikse en livskrise, for det er hårdt indre arbejde der skal til, men hvis du er ked af det, kan det give dig livsmodet tilbage ved at gå ind og se en film der rører dig, høre noget musik der gør dig glad - eller gå til frisøren og få sat håret på en ny måde. Så du kan lide det du ser, når du kigger dig i spejlet, mener Emilia van Hauen, og understreger:

- Det handler altså ikke om overfladisk forskønnelse, men har til alle tider været en overlevelsesstrategi for menneskeheden at bruge æstetikken aktivt. Men - og det her er vigtigt! - det handler jo ikke om, at vi alle skal forsøge at leve op til et stereotypt ideal om at være enten tynde, langhårede eller noget andet. Vi er jo hver især skønne på vores egen måde, og det er dét, vi skal turde vise frem - for at give os selv lov til at stråle og tage den plads vi faktisk fortjener, så vi også kan få lov til at bidrage med dem vi er, siger Emilia van Hauen.

> Læs også: Disse kvinder elsker deres krop - elsker du din?

For stramme bukser kan ødelægge din dag
Parterapeut og sexolog Maj Wismann er helt på samme linje:
- Vi ved jo alle sammen, hvordan vi har det, hvis vi f.eks. har et par bukser på, der strammer og sidder forkert. Det kan jo ødelægge en hel dag, og man går virkelig og føler sig kikset og utilpas. Hvorimod hvis du har noget tøj på, som du bare ved, sidder helt perfekt, eller hvis du lige er blevet klippet eller noget, så nærmest stråler du og får meget mere overskud. Og den følelse skal vi da gå efter at have hver dag, siger hun.

Og med hensyn til vores partner:
- Jeg mener heller ikke, at vi skal gøre os lækre for vores kærestes skyld, men for vores egen skyld. Men det ændrer jo ikke på, at hvis du selv udstråler glæde og stolthed, så smitter det af, og han vil også synes, du er fantastisk. Og hvis du føler dig sexet, vil du helt sikkert også få lyst til mere sex. Det hele hænger jo sammen.

Skønhed er mange ting
Vigtigt for både Emilia van Hauen og Maj Wismann er det imidlertid at understrege, at skønhed kan være mange ting.
- Det handler jo om at udstråle selvtillid og skønhed på din måde - fordi du faktisk føler dig sådan. Det handler ikke om at bruge en bestemt størrelse i tøj eller at se ud på en bestemt måde. Hvis stiletter ikke er noget for dig, så glem det. Det er din egen indre skønhed, der skal ud. Det ydre skal afspejle din indre værdi, mener Emilia van Hauen.
- Og det gælder i øvrigt også mænd. Både mænd og kvinder er jo visuelle væsener, så dét med at gøre noget ud af dig selv, gælder jo også, hvis du er mand, slutter Maj Wismann af.

Læs også