https://imgix.femina.dk/media/cd0a13112f98430688e1dea46a397cf6.jpg
Kærlighed og sex

Hvad gør forelskelsen ved os?

22. maj 2009
af Inge kjærgaard og ulla hinge thomsen
foto: jens astrup og sif meincke
> Følelser og fornuft skal hænge bare lidt sammen, når det handler om forelskelse, mener psykolog Carina Lim Kruse. Men det er også noget, der skal arbejdes for – hele livet.

- Grundlæggende er forelskelsen en reparationsmulighed. Det er et forsøg på gentagelsen af den første betydningsfulde kontakt - mor-barn-relationen. Det er det tætteste, vi kommer på den symbiose, men det kan ikke lade sig gøre at opnå den helt, forklarer Carina Lim Kruse fra Byens Psykologer i København.
- Det er ofte sådan, at mennesker, der har haft et langt traume i barndommen, bliver usikre på, om de er værd at elske. De søger udfordringer, og forholdet skal være meget lidenskabeligt, før de tror på det. Ofte tiltrækker personer, der ønsker udfordringer i forhold, hinanden, men det betyder ikke, at forholdet ikke kan lykkes.

Sex er godt - men ikke alt
- Mange forveksler den seksuelle drift med forelskelsen, selv om det snarere er sådan, at driften er en betydelig del af forelskelsen. Den seksuelle drift bør ikke forføre én til at tro, man er forelsket - men sådan går det nogle gange, siger Carina Lim Kruse. Sex er en god måde at tage temperaturen på. Man vælger med kroppen - mennesket er jo fysiske dyr, mener Carina Lim Kruse. Når man så kommer lidt længere hen i forholdet, så skal man tænke over, hvad det er, man er forelsket i. Men stadig holde fast i det seksuelle.

Hold fast i forelskelsen
Forelskelsens værste fjende er en travl hverdag. Når man derimod giver sig tid til at mærke sig selv og hinanden så vil det sandsynligvis komme igen. Det er helt i orden, at forelskelsen ikke fylder det hele, for den skal ikke fylde det hele. Hvis man har for store forventninger til forelskelsen, så er det, fordi man ikke er til stede i sig selv - man higer efter forelskelsen, fordi man mangler noget. Der er en tomhed, der skal udfyldes - men det har ikke noget med forelskelse at gøre.

Fornuftig forelskelse
Hvis vi kunne, ville vi så forelske os i den gode, betænksomme mand i stedet for i den mystiske, utilnærmelige? Faktisk er det helt forkert, at man ikke kan vælge med fornuften - bare fordi forelskelse ikke kan forklares. - Man kan godt forelske sig via sin fornuft. Selv om det kan virke lidt følelseskoldt, betyder det faktisk bare, at man er i kontakt med, hvad man har behov for og fortjener. Og så bliver parforholdet måske ikke så hårdt, fordi man i stedet for at gå i arbejdslejr sætter sig direkte til bordet og bare nyder det, mener Carina Lim Kruse.

HOLD FORELSKELSEN I LIVE

· Minimum tre kys/omfavnelser om dagen: Godmorgenkysset, "hjemme fra arbejde"-kysset og "sov godt"-kysset.
· Planlægning af "dig og mig"-tid - også i hverdagen.
· Planlæg tid, hvor I skal være sammen - og hold fast i det, som var det enhver anden aftale.
· Giv blid massage, eller hold hinanden i hånden.
· Se på hinanden - sørg for at have bevidst øjenkontakt.
· Tal med hinanden - om andet, end hvem der skal købe ind og løbe ned med skraldet - spørg: Hvordan har du det?

Læs også:
Forelsket med fornuften

Læs også