https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1328_helle_om_sin_utro_eksmand.jpg
Kærlighed og sex

Helle om sin utro eksmand: ”Jeg kan ikke slippe ham”

10. juli 2013
Af Lene Rode 07/10/2013 - 12:00
Selvom Helles mand har været hende utro flere gange og nu bor med en anden kvinde, elsker hun ham stadig. Og hun håber, han kommer tilbage

Helle havde ikke set det komme. To dage før hun og Bo skulle på ferie, fortalte han, han havde fundet en anden og ville skilles. Og så kørte han. Hjem til hende.

Helle var den sidste, der fik det at vide. Deres halvvoksne børn og alle vennerne vidste det allerede.

- Jeg skreg, græd, tiggede og skældte ud, men jeg fik ingen svar på alle mine spørgsmål. Vi havde været sammen i 26 år - siden vi var 19. Han var den eneste rigtige kæreste, jeg nogensinde havde haft – og jeg nægtede at tro på, at han havde en anden.

Læs også: 10 tegn på, din partner er utro

Hele tiden ønskede Helle bare Bo og deres liv tilbage. Og selvom hun også var vred, var hun aldrig så vred, at hun ikke kunne tilgive.

- Hvis det havde været en af mine veninder, ville jeg have sagt, at hun skulle droppe ham. Men det kunne jeg ikke. Det var en slags afhængighed.

KOM TILBAGE
Og Helle var ikke den eneste, der havde svært ved at give slip. Bo kom hver dag, og de talte, skændtes og græd. Efterhånden begyndte han at blive længere.

- Vi gik også i seng med hinanden. Han så stadig den anden kvinde, men det så jeg igennem fingre med. Jeg elskede ham og ville gøre alt for at få ham tilbage. Mit hjerte var stort nok til at rumme og tilgive hans utroskab og udskejelser og til at glemme hans behandling af mig, hvis jeg bare kunne få hans kærlighed, fortæller Helle.

Efter et par måneder gik Helles ønske i opfyldelse. Bo ville aldrig se den anden kvinde mere. Helle var lykkelig. I to-tre dage. Så var han sammen med den nye kæreste igen.

MIT HJERTE SKREG PÅ HAM
Bo ville skilles og sælge huset, og Helle følte sig udnyttet og såret.

- Jeg tænkte meget på, om jeg var god nok. Der var jo en årsag til, at min mand havde søgt andre græsgange. Jeg følte mig utilstrækkelig, og mit selvværd forsvandt.

Bo kom tilbage. Og flyttede hen til kæresten. Og kom tilbage. Og flyttede. Hver gang var det for altid - indtil det ikke var alligevel.

Helle gik i terapi hos en dygtig psykoterapeut, som spurgte, om det var trygheden, Helle savnede - eller om hun virkelig elskede ham.

- Og jeg elskede ham virkelig. Mit hjerte skreg på ham!

SLUT – FOR NU
For et halvt år siden flyttede Bo ud for sidste gang. Og endelig føler Helle, at hun kan give slip. Eller en form for slip.

- Det nytter ikke noget, at alle siger det, og man ved det med hjernen. Man skal være klar til at give slip. Jeg var ikke klar, og i dag kan jeg se, at der var meget, jeg skulle lære. Jeg lod mig tromle og satte ingen grænser. Bo har gjort meget galt, men det var mit ansvar, og det har jeg lært, siger Helle.

Men mens Bo bor hos sin nye kæreste, og Helle ikke vil have ham under de nuværende omstændigheder - så håber hun stadig.

- Jeg vil stadig gerne finde sammen med ham igen, hvis han arbejder med sig selv, og ikke bor hos hende. Jeg har elsket ham, siden jeg var 19, og det gør jeg stadig, nu hvor jeg er 48. Men jeg kan godt styre det nu... Bedre i hvert fald...

Læs også på soendag.dk, hvordan du undgår utroskab

GODE RÅD FRA PARTERAPEUT KATRINE AXHOLM:

Sådan bliver du i et forhold med svigt - uden at svigte dig selv
- Vær hele tiden bevidst om, hvorfor du bliver. Hvad er din motivation?
- Se på, hvad det er, du skal lære af jeres forhold. Er der noget, du kan genkende?
- Sæt grænser, så du kan være i det. F.eks. at det er ok, han ser en anden, men du vil ikke høre om det. Eller han skal ikke sove hos hende - eller hvad der nu føles rigtigt for dig.
- Tilgiv dig selv, hvis du træffer en beslutning, du fortryder. Man må godt skifte mening.
- Husk, at det ikke handler om, at der er noget galt med dig. Og at du gør det så godt, du kan.

Sådan giver du slip på et usundt forhold
- Flyt fokus fra, hvad han gør og hvorfor.
- Se på dig selv og din motivation. Hvad er vigtigt for dig? Hvad føles rigtigt?
- Elsker du virkelig ham, som han er? Eller elsker du illusionen om, hvem du ville ønske, han var?
- Giv dine følelser plads. Giv dig selv lov til at elske ham, selvom I ikke skal være sammen. Lad den følelse være der - ellers tager den over.
- Spørg dig selv, hvordan du ønsker at leve. Hvad for en kvinde, vil du gerne være? Og hvilket forbillede vil du gerne være for dine børn?

Læs også