https://imgix.femina.dk/media/a835c8ef3cb542e8bd3a8aca963e28b9.jpg
Kærlighed og sex

Hæmningerne ryger på ferien

29. marts 2011
af Julia schmiegelow, alive.dk
foto: all over press
Specielt mænd prøver grænser af på ferien med nye aktiviteter og bekendtskaber.

Sommeren nærmer sig og dermed også årstiden, hvor flest danskere tager ud at rejse. En ny undersøgelse fra rejseselskabet Apollo sætter fokus på, hvordan v opfører os, når vi rejser ud.

Undersøgelsen viser blandt andet, at vi smider vores hæmninger, når vi er på ferier. Det viser sig typisk ved, at vi bruger flere penge, i højere grad opsøger fremmede, drikker mere alkohol og prøver flere ting.

- De personlige grænser er lidt anderledes, når vi er på ferie, og mange danskere slipper hæmningerne, når de er væk fra den almindelige hverdags-trummerum, siger kommunikationschef i Apollo Rikke Koks Andreassen til Alive.dk.

Vi slipper for naboen
Parterapeut og sexolog Katrine Berling forklarer det med, at det er, når vi er på ferie, vi kan afprøve nye sider af os selv. Det er specielt gældende, hvis vi rejser alene.

- Vi er et sted, hvor vi ikke møder naboen, eller andre vi kender. Hermed kan vi være mere fri i de ting vi gør. Hvis vi er sammen med fremmede, kan vi slippe os mere løs, da ingen har bestemte forventninger til os og derfor ikke undrer sig over vores adfærd, siger Katrine Berling.

Kvinder prøver færre grænser
I undersøgelsen gør mænd i højere grad end kvinder ting, de normalt ikke ville gøre. Hvor kvinder har større tendens til at søge nye oplevelser og være mere afslappede, er mænd mere fast besluttet på at have det sjovt.

- Det går godt i tråd med, at hovedparten af de kvinder, vi sender på ferie over sommeren gerne vil have en spa-oplevelse, og at mændene gerne vil kunne dyrke sport og i det hele taget prøve grænser af med vilde oplevelser som bungy-jump og bjerg-trekking, siger Rikke Koks Andreassen.

Desuden er mænd f.eks. mere villige til at søge fremmede og flirte med deres egen partner eller fremmede kvinder.
De forskellige ferieinteresser er ikke den eneste årsag til den kønsmæssige forskel, mener Katrine Berling. En forklaring er også, at kvinder stadig lider under "pænpige-syndromet".

- Der er stadig noget i pæn-pige syndrom, som betyder, at kvinder skal opføre sig pænt og anstændigt. Det betyder mænd er mere åbne over for nye ting, og det er mere acceptabelt, når de gør forskellige ting, siger hun.

Gør livet mindre kedeligt
Ifølge Katrine Berling er det en god ide at prøve grænser af. Også når man ikke er på ferie.

- Med de mennesker vi omgiver os med som f.eks. vores partner, har vi svært ved at bringe noget nyt ind. Vi er bange for, at folk vil synes, man er underlig. Men mange kunne godt trænge til at gøre noget andet. Det ville gøre livet lidt mindre kedeligt. Men man skal ikke bryde sine grænser igennem alkohol. Det er en dårlig vane, at komme ind i, siger Katrine Berling.

Analyseinstituttet Opinion Matters har foretaget undersøgelsen for Apollo og 1.500 danskere i et bredt udsnit af den danske befolkning har deltaget i undersøgelsen.

Læs om de sygdomme, vi tager med hjem fra ferie:

Og se hvor mænd og kvinder helst vil rejse hen:

Læs også