https://imgix.femina.dk/media/4974cb2b123c414a8ed7ffc6fa420db8.jpg
Kærlighed og sex

Giv parforholdet en vitaminindsprøjtning

28. oktober 2011
af Helle Kjærulf
Foto: iStockphoto
Læs her, hvad der skal til, for at I udvikler jer som par

Når vi lever længe sammen i parforhold, kommer vi meget nemt til at polere hinanden "runde" og ufarlige som sten på en strand.

Efterhånden som kanterne forsvinder, kan det altså være påkrævet at se på forholdet med nye briller og få sat gang i en makeover. Det er let at køre fast i den samme rille, når man har været sammen længe, og vanerne kan være svære at bryde, erkender psykolog Randi Schuman, der har privat praksis i Frederikssund.

- Efter mange år som par slapper vi måske lidt for meget af. Vi tror, vi ved, hvad vi hver især har lyst til, også uden at spørge. Småting kan irritere, og der er egenskaber ved den anden, som trigger én. Men når forholdet er tilfredsstillende på mange måder, lader man det blive ved det, forklarer hun.

At læse hinanden
At man kommunikerer, så man forstår hinanden, er vigtigt. Men selv efter mange år sammen kan man altså ikke læse hinandens tanker eller behov.

- Før man har indsigt i, hvordan man gør i forvejen, er det svært at gøre noget nyt og kommunikere mere hensigtsmæssigt, siger Randi Schumann. Begynd med at finde ud af, hvilket kærlighedssprog I begge har. Ifølge den amerikanske parterapeut Gary Chapman er der fem forskellige måder, man gerne vil have kærlighed på og derfor også giver kærlighed på, forklarer Randi Schumann.

- Jeg hører ofte klienter sige: Jeg føler mig ikke elsket. En kvinde følte sig eksempelvis ikke elsket af sin mand, selv om han faktisk sagde det til hende hele tiden. Han ordnede en masse og var god til at give bekræftende ord. Han havde bare aldrig tid til hende, syntes hun. De var simpelt hen for lidt sammen. Og hun tænkte, at hvis man elsker nogen, må man da også have lyst til at være sammen. Derfor var alle de søde ord bare tomme ord i hendes ører. Da det gik op for ham, at hun opfattede det sådan, ændrede han det og brugte ikke så meget tid på tjenesterne, men mere på at være sammen med hende.

Forskel på mænd og kvinder
Vi må også anerkende, at der er forskel på mænd og kvinder, konstaterer Randi Schumann. Generelt har kvinder brug for at snakke om deres problemer. Han behøver ikke at komme med løsninger, det er nok bare at lytte og vise, at han godt gider hende. Manden derimod går ind i sin hule, og først når han kommer ud af egen fri vilje, vil han snakke om sine problemer.

- En kvinde kan som regel godt lide en mand, der er ansvarlig, og som passer godt på hende og gør noget for hende. Og en mand kan rigtig godt lide en kvinde, han kan gøre glad, og som har en positiv indstilling. Så er man meget langt i at få kærligheden til at vokse, siger Randi Schumann.

Også seksuelt skal I gøre mere af det, I nu ved, den anden godt kan lide.

- Ofte får man automatisk luget ud i det, som ikke dur. Det bliver ikke nævnt, og derfor gør man det ikke mere. Hvis ikke, bliver det lettere at sige det til den anden, når man i højere sætter ord på sine behov. Det er jo dumt at gå i flere år og tro, at han elsker, når du gør noget på en bestemt måde, og det så viser sig, at det har den modsatte effekt.

7 ting der går igen i et langtidsholdbart forhold

Få sexlysten tilbage

Hvilken type er du i et forhold

Læs også