https://imgix.femina.dk/media/591073a7cb054fc1aa4e971c2616c52f.jpg
Kærlighed og sex

Forfængelighed ødelægger kærlighed

25. maj 2011
af Marie Tromborg
Foto: All Over Press
Ny bog: Lidenskab gør kærlighed ægte - forfængelighed forstyrrer, skriver romantiker

Elsk med ren passion og lidenskab, ellers bliver din kærlighed forfængelig og falsk. Så kort kan det gøres, når kærlighedens væsen beskrives i en ældgammel fransk bog, der er skrevet af ærke-romantikeren Stendhal. Bogen er netop blevet oversat til dansk. "Om Kærligheden" hedder den. Bogen er kendt som en af kærlighedshistoriens største værker, fordi Stendhal, som en af de allerførste i europæisk historie, forsøgte at definere "kærlighed".

Selvom bogen udkom første gang i 1822, er den stadig højaktuel, fordi de varianter af kærlighed, som Stendhal opstiller, også i dag kan fortælle os, hvad kærlighed egentlig er.

Sand lidenskab
Stendhal peger på, at der overordnet findes to typer af kærlighed: Den lidenskabelige og den forfængelige. Dr. phil. og forfatter Hans Boll-Johansen har beskæftiget sig med Stendhals kærligheds-begreber.

- Lidenskabelig kærlighed er rigtig og sand kærlighed, skriver Stendhal. Den udspringer af forelskelse. Lidenskabelig kærlighed bygger på en sund og ren passion. Han skrev bogen for at forstå sit eget liv og for at forstå kærligheden og de psykologiske mekanismer, der ligger i den, siger Hans Boll-Johansen til alive.dk.

Idéen om at kærlighed udspringer af forelskelse opstår i den romantiske periode i 1800-tallet og præger til stadighed vores måde at tænke kærlighed i dag.

Forfængelighed og Dominique Strauss-Kahn
I den forfængelige kærlighed begæres den udkårne ligesom en form for vare. Det er derfor ikke en "rigtig" kærlighed.

- Bogen kan i vores tid forklarer nogle af de tanker, der ligger bag f.eks. Dominique Strauss-Kahns handlinger. Der er i forfængeligheds-kærligheden tale om en slags trekants-kærlighed, fordi der ligger et behov for en beskuer, siger Hans Boll-Johansen.

Stendhals kritik af forfængeligheds-kærligheden er også en kritik af hans fædreland, Frankrig, hvor han mener, man dyrker forfængeligheds-kærlighed. Hans Boll-Johansen påpeger, at det også er i Frankrig i dag, at medierne plæderer for, at Dominique Strauss-Kahn har været udsat for et komplot. I USA og i Danmark har Dominique Strauss-Kahns derimod været på pinebænken og har måtte opgive sit højtprofilerede job efter anklagen om et voldtægtsforsøg på en stuepige.

Læs også