https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/maj/jalousiprim.jpg
Kærlighed og sex

Er han jaloux? Det handler ikke om dig!

6. maj 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Der er en verden til forskel på lidt jalousi til den sygelige af slagsen. Og er du en af dem, der dagligt må finde dig i at leve sammen med en fra sidste kategori, skal du skrive dig én ting bag øret: Det har intet med dig at gøre.

Du aflyser dine aftaler. Bliver hjemme fra byen. Viser ham dine sms'er og ringer konstant hjem til ham, hvis du endelig har en aftale med en anden end ham. Lad være med det, siger Peder Kjøs, specialist i klinisk voksenpsykologi og fast ekspert i sex og samliv hos www.kk.no. Hans jalousi handler ikke om dig, og han må selv tage ansvaret for den," siger Kjøs.

Jalousien skal forsvinde hurtigt
Men de fleste af os har sikkert mødt den. Følelsen. Den snigende, stille jalousi, der måske i virkeligheden bare handler om at være en smule usikker i begyndelsen af et forhold og ikke rigtig vide, hvor man har ham. Det skal bare helst gå over i en fart, fortæller Peder Kjøs.

Tjek faresignalerne
For når først uskyldig jalousi til langvarig og småsygelig opførsel, skal vi tage det alvorligt. Det kan være faresignaler, vi helst ikke må overse.

"Det er helt almindeligt at være lidt jaloux i begyndelsen af et forhold. Går man f.eks. igennem en svær periode af sit liv, kan jalousien være både forståelig og rimelig, men bliver det det intenst og langvarigt - og lidt uden grund, er det ikke et godt tegn," siger Kjøs.

Jalousi skyldes dårlige oplevelser
Det er ofte kun den ene part, der er ramt af jalousi, men hvad er det, der gør, at din kæreste holder lidt for godt øje med dig og bliver jalousi på hvem som helst, der er i din nærhed?

Det kan skyldes dårlige oplevelser, som har gjort ham utryg på relationer, fortæller Peder Kjøs. Det handler altså ikke om, hvordan du opfører dig - men om, hvad han har oplevet tidligere.

For måske har han gjort sig erfaringer, der gør ham usikker på, om han er elsket. Svigt eller dårlig behandling af en, der var tæt på. Det er bare ikke dit ansvar, siger Kjøs.

Jalousien er hans ansvar
Men mange kvinder tror fejlagtigt, at de har ansvaret og skylden for mandens urimelige jalousi. Dét er en farlig tanke, mener eksperten.
Og er jalousien ved at tage overhånd, og din partner til enhver tid kontrollerer din gøren og laden, er det - måske - tid at komme videre.
Især hvis han ikke selv vil tage ansvaret for sin jalousi og forsøge at gøre noget ved den.

"Mange vil nok være uenige med mig og mene, at man bør være tålmodig tilgivende og måske prøve parterapi. Det kan man også gøre i en periode, men hvis det ikke bliver bedre i løbet af en kort periode, er der en ret stor chance for, at dét bliver det nok aldrig," siger Peder Kjøs.

"En kontrollerende - og måske oven i købet voldelig - mand synes jeg, man skal forlade, udtaler han til www.kk.no.
For du kan ikke redde en utryg mand ved at elske ham højt nok, hvis ikke han selv gør noget ved sine følelser. Ansvaret er ikke dit, understreger eksperten.

Læs meget mere på www.kk.no

Læs også