Kærlighed og sex
8. januar 2009

Er dit parforhold under pres?

I kirken siger vi ja til at gå gennem medgang og modgang sammen. Men hvad går modgang egentlig ud på? Pudsigt nok er modgang noget af det, som også giver flest glæder. Psykoterapeut Hanne Wittus giver råd om hvor det kan gå galt og hvad der kan hjælpe.
Af: af Isa Lindbæk
https://imgix.femina.dk/media/90e9f5e9078f4d478a15e8d5601511ec.jpg

Foto: Sara Lindbæk


1. DET FØRSTE BARN

Vræl. Det første barn kan være kilde til både stor glæde og knas i parforholdet. Psykoterapeut Hanne Wittus oplever nemlig i stigende grad, at unge par har svært ved at lave om på deres prioriteringer, når de får børn.

HVAD KAN MAN GØRE?
Hanne Wittus: - Man må acceptere, at når man får børn, bliver man nødt til at afgive noget.
Mange mener, at de har ret til at føle, at børn udelukkende er en berigelse, men faktum er, at børn også er en berøvelse. Man når langt ved at acceptere, at man ikke kan nå det hele, og at man må prioritere det vigtigste. Hvis man vælger at sætte parforholdet højest på listen, så er sandsynligheden større for, at parforholdet ikke kuldsejler, og det er rigtig godt for barnet.

2. SAMMENBRAGTE FAMILIER
Mine + dine + vores børn = konflikter. Psykoterapeut Hanne Wittus oplever, at mange af de familier, der kommer hos hende, er sammenbragte familier.

HVAD KAN MAN GØRE?
Hanne Wittus: - Der skal gøres et rigtig stort arbejde for at finde nogle nye fællesværdier. Hvad synes vi er rigtigt i vores nye familie.
Begge parter har noget med i rygsækken, der skal tages hensyn til.
Vi er ikke ens og har ikke samme opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert. Man må acceptere, at vi hver især havde nogle værdier, men nu skal vi have nogle nye fælles.
Samtidig er det vigtigt, børnene ikke glemmes. De er ikke pludselig forkerte, fordi de lever videre med de gamle værdier. Der er mange kontroversielle følelser i sammenbragte familier, for det er da svært at sluge, at man er jaloux på en seksårig. Der skal tales meget, og så skal der manes spøgelser i jorden.

3. SYGDOM, STRESS ELLER KRISE
Hanne Wittus ser også rigtig mange parforhold, der lider under sygdom, stress og kriser.
- Det er ikke bare en floskel, at der kan komme en midtvejskrise i 40'erne. Og også hårdt pres på arbejdet gør folk stressede og fører til sygemeldinger. Det påvirker deres selvværd og derigennem parforholdet.

HVAD KAN MAN GØRE?
Hanne Wittus:
- Når den ene part i forholdet oplever sygdom eller krise, er det igen prioriteringerne,man må se på. Man må finde frem til, hvad der er det vigtigste i livet - huset, ægteskabet, eller at børnene trives?
Det kan være ufattelig svært at prioritere i sådan en situation - men hvis det er for hårdt for den ene at arbejde på fuld tid i nogle år, så må man være økonomisk og skære ind til benet. I krisesituationer må man imidlertid kigge på livsglæden som værende det vigtigste. Alting har en pris.
Hvilken pris har det at løse jeres problem?

4. SEXLIVET
Sexkilling eller hængt kat?
Mange par oplever at have ondt i sexlivet, og det piner i disse år, hvor det er status at have et godt sexliv. Alligevel er det sjældent selve sexlivet, som er det primære problem.
- Det handler oftest om, at parforholdet ikke er blevet plejet, og at parret så har mistet nærheden.

HVAD KAN MAN GØRE?
Hanne Wittus: - Det er egentlig temmelig banalt - men det handler om at give hinanden opmærksomhed. Kommunikationen skal i gang igen. Måske skal man sågar aftale tid til hinanden.
For gør man, som man plejer, så får man det også, som man plejer.
Derfor skal der brydes nogle mønstre, og der skal prioriteres samvær.
På den måde kan man langsomt finde tilbage til gnisten.

5. UTROSKAB
- Utroskab er et af de helt store problemer, man kan møde i sit parforhold, og statistikken viser, at mange kommer ud for det, forklarer Hanne Wittus.

HVAD KAN MAN GØRE?
Hanne Wittus: - Man må gøre op med sig selv, hvor meget man synes der er at kæmpe for.
Hvis der er fælles børn, hus og hjem, er det måske meget.
Sæt scenarierne op mod hinanden. Hvad ville der ske, hvis vi gik fra hinanden, og hvordan ville det være, hvis vi blev sammen. Man må have et klart overblik over alternativerne for at kunne vælge.
Her kan mange få glæde af at gå i parterapi. Oftest har begge andel i, at det er gået galt, og derfor skal begge være med til at få forholdet tilbage på ret kurs igen.

Læs mere om parforholdet her

Læs også