parforhold
Kærlighed og sex

Eksperten: Du kan ikke tvinge din elskede til at udvikle sig

17. oktober 2016
af Sara Skaarup, sexolog & journalist ·
Foto: Pantherstock
Kvinders besættelse af personlig udvikling giver slagside i en del forhold. For kan man udvikle sig selv uden at afvikle sit forhold, hvis manden står stille?

Du kender hende sikkert. Kvinden på 35 eller 45, der pludselig stopper op og tænker: Livet må kunne noget mere! Eller måske kender du næsten kun kvinder, der er i gang med at udvikle sig selv, og som elsker at se indad, interesserer sig for psykologi og prøver at finde ud af, om de mon er havnet på rette hylde i tilværelsen?

Men hvad med de kvinders faste partner, hvis de har sådan en? Er han lige så tændt på at forny sig, som hun er? Måske ikke. Og fra kvindens nye position ser hendes mand pludselig anderledes ud end før.

Læs også: 7 veje til ikke "bare" at blive skilt

Du kan ikke: Det siger sig selv, at hvis du flytter dig, og han ikke gør, vokser afstanden mellem jer. Enten må I vænne jer til den afstand eller afbryde forholdet, eller også må han begynde at bevæge sig også. Det er mulighederne. Og selv om det står klart for dig, at han virkelig trænger til at tale med nogen om sin barndom, så kan du ikke melde ham til et kursus i at finde sin indre kriger, selv om du mener, det vil gavne ham. Det er muligt, du måske har et forspring, men du er ikke hans mor, og du er ikke hans terapeut. Du skal og kan ikke tage valg på den andens vegne, heller ikke selv om det er velment.

Jeg fik engang det råd, at man ikke skal råde andre, medmindre de har bedt om det (undtagen éns børn). Det synes jeg er klogt. Og det er også svært at efterleve, særligt i forhold til vores partner, hvor vi ofte synes, vi kan se lige, hvad der ville gavne.

Læs også: 10 tegn på, det kan være bedst at gå og omvendt

Men du kan godt: Smitte ham. Du kan ikke tvinge din elskede til at udvikle sig. Sådan virker det ikke. Hvordan kan du så komme skridtet videre fra mig til os? Du kan søge at invitere og inspirere. Invitere gør du ved at delagtiggøre ham i det, der bevæger dig. Introducere ham for de nye, spændende mennesker, du møder, og byde ham med til arrangementer, du selv er inspireret af (også selv om du tror, det bliver et nej). Inspirere gør du ved at dele ud af det, du har opnået, frem for at holde det for dig selv og vente på, han kan matche dig. Hvad din udvikling end har ført til af større sindsro, bedre kropsforhold eller noget helt tredje, så arbejd bevidst for at lade det komme ham til gode. To live by example, kalder nogen det. Lad ham se og mærke, hvordan det har hjulpet dig at arbejde med dig selv – så kan det være, selvudviklingslysten smitter.

Læs også