https://imgix.femina.dk/media/17269ebd5c2f48a0941f8998e92c7239.jpg
Kærlighed og sex

Duft der tænder

21. januar 2012
af Terje Nordberg
FOTO: IStockphoto og Digital Vision
Lugtesansen er den mest direkte af vores sanser. Luk øjnene, og snus dig til fantastisk sex

Selvfølgelig lader jeg mig beruse af lækre dufte. Nogle er friske og blomsteragtige. Andre krydrede som i Tusind og en Nat. Men trods alt så velkendte og masseproducerede. Hvornår er en duft erotisk? Selv er jeg ikke i tvivl: Når jeg kan dufte krop og køn. Her er der intet, der slår min erindring om en nat i Nyhavn for længe siden, da lugten af storbysnavs, varm asfalt og kanalens beskidte vand blandede sig med et ukendt, elskende par i et portrum. Det slog mig halvt fordærvet af lidenskabelige længsler:

Aldrig glemt
Jeg lukkede døren til værtshuset og nød den lune aftenvind. Musikken og larmen stilnede bag mig, og jeg hørte kun den dumpe lyd fra bassen som sendte bløde, rytmiske svingninger ind i kroppen. Sommeren var fuld af duft og forventning, blandet op med lugten fra rendesten og baggård. Denne blanding af længsel og fordærv ophidsede mig, og kanalens vand var blinkende og duvende som tusind kroppe, der snoede sig ind i hinanden. Op ad en affaldsspand i et portrum stod et par tæt sammen. Hans hoved var begravet i hendes hals, men hun vendte i et kort øjeblik hovedet imod mig og smilede.

Kjolen var trukket næsten helt op omkring hofterne og de hvide trusser var trukket halvvejs ned på låret. Jeg blev stående et par sekunder. Var så tæt på, at jeg mærkede duften fra hendes krop, som i nogle heftige sekunder blandede sig med fadøl, sved og undertøjet, som kortvarigt blev luftet i natten. Jeg skyndte mig straks videre, men har aldrig glemt denne scene, og hver gang jeg går i Nyhavn og stikker næsen frem, tænker jeg på hende.

Den dyriske sans
Lugtesansen er den mest direkte af vores sanser. Duftpåvirkningen registreres i den del af hjernen, der kaldes det limbiske system, som er et gådefuldt, ældgammelt og dybt påvirkeligt afsnit i hjernen, hvor vi føler og begærer, og hvor den rette påvirkning udløser kraftfulde, ucensurerede følelser af sult, fare, tryghed og seksuel appetit.

Hver gang man rammer en snubletråd af duft, eksploderer mængden af erindringer og mere end det. Kvinder, der bliver duppet under næsen med en anden kvindes sved, begynder senest efter tre måneder at menstruere samtidig. Det er den såkaldte McClintock-effekt, opkaldt efter den amerikanske psykolog Martha McClintock, som for første gang kom på sporet af dette fænomen.

Feromonerne lokker
Lange fangarme af duftmolekyler trænger ind i kroppen, viftes videre i nervebanerne og kobler sig til signalstoffer, som giver rykninger i hormonerne. Hos mange dyrearter kendes disse såkaldte feromoner, der har til formål at lokke kønnene til pardans og parring. Findes de også hos mennesker? Måske. Men videnskaben er i tvivl, for endnu har man ikke kunnet udskille substanser og sætte mærkesedler på.

Det har parfumeindustrien gjort i århundreder, og det gjorde også Jean Baptiste Grouille, hovedpersonen i romanen "Parfumen" af Patrick Süsskind, som gik systematisk til værks for at inddampe den ultimative duft af kvinde. Feromoner eller ej. Dufte kan gøre os svimle af sanselighed. I korte glimt slipper vi den store, kontrollerede fornuft og giver os hen.

Kropslugt
Menneskets kropslugt udskilles fra de såkaldte apokrine kirtler. De er små, når vi kommer til verden, men udvikler sig betragteligt under puberteten. De findes spredt rundt i armhulerne og ansigtet, på brystet, i genitalierne og i anus. Glæden ved at kysse er i virkeligheden glæden ved at snuse til hinandens ansigt og krop, som blusser af personlige dufte.

FAKTA

4 ting der tænder mænd

3 tips til singler i julen

Frækt legetøj på TidensKvinder.dk

At vi så let finder frem til hinandens læber, når vi kysser i mørket, skyldes, at læberne er varmefølsomme målsøgere. Nerveceller i læbernes hud fungerer som sensorer, der dirigeres af hjernens nerveceller. Herfra registreres hovedets position i forhold til et specifikt, varmt mål i nærheden - i dette tilfælde et par forventningsfulde læber.

Lugt via kys
På flere sprog betyder ordet for kys lugt. Et kys er i virkeligheden en langstrakt snusen til ens elskede, slægtning eller ven. Flere steder i verden siger man farvel ved at stikke den andens hånd ind i armhulen og derefter gnide den mod vedkommendes egen hud. Andre snuser eller gnubber næse. Heller ikke i dronning Elisabeth den 1.s England var man bange for kroppens lugte.

Den forelskede kvinde bar et skrællet æble i armhulen, indtil det var mættet med hendes sved, hvorefter hun gav det til sin kæreste. Intet kunne hidse kæresten mere op. Og det er en elskovshistorisk kendsgerning, at Napoleon bad sin Josephine om ikke at bade i to uger, inden de skulle mødes.

Luk næsen op
De mest koncentrerede og rene dufte, som anvendes i aromaterapi, findes i de såkaldte æteriske olier. Det er flygtige substanser, der forekommer naturligt i planterne og udvindes ved destillation eller udblødning af enten blomster eller blade. Der findes mange fortyndede og kunstige efterligninger af de ægte - og dyre - olier i handlen, og hvis du vil gå systematisk til værks som "rejsende i duftens rige" bør du holde dig til den ægte vare.

Til elskovsbrug anbefaler fagfolk især jasmin, orange, rose og sandeltræ, men prøv selv. Sæt dig ind i brugen af duftende olier og eksperimenter. Det allervigtigste er, at du er nysgerrig og villig til at udforske lugtesansen. Luk næsen op, når blomsterne springer ud, når du går forbi bageren, ligger på stranden eller allerbedst: Prøv at gøre det til en sød vane at stikke næsen ind til din elskedes hals, armhule, eller hvor du nu kunne tænke dig at mærke ham eller hende lige akkurat nu. Bedre elskovsduft fås ikke.

Læs også