https://imgix.femina.dk/media/article/1524_staerkt_parforhold.jpg
Kærlighed og sex

Drop egoet og få stærkt og sundt parforhold

17. juni 2015
webversioneret af redaktionen
foto: Panthermedia
Gør du din partner glad og tilfreds, så bliver du selv glad og tilfreds, mener en psykolog, der gerne vil slå et slag for de klassiske dyder som ansvar, forpligtelse og opofrelse i et parforhold

Det traditionelle parforhold har spillet fallit. Overlevet sig selv. Vi er slet ikke skabt til at være monogame hele livet. Og nu, hvor vi ikke er økonomisk afhængige af hinanden, er der ingen grund til at blive sammen, når passionen dør. Er der nogen, der siger og mener.

Men det mener Mattias Stølen Due, psykolog og leder af parafdelingen hos Center for Familieudvikling, ikke. I et interview med FEMINA i denne uge, forklarer han, hvorfor han tror på parforholdet.

Venskab er vigtigere end passion i et parforhold. Læs hvorfor

Han mener, det er naivt at tro, at vi skal bimle rundt i en evig rus på lyserøde skyer med hinanden altid. Til gengæld slår han et slag for gode, klassiske dyder som ansvar, forpligtelse, opofrelse og generøsitet. At man skal sætte sin partner før sig selv. Gør du din partner glad og tilfreds, så bliver du selv glad og tilfreds. I vores hyperselvudviklede tidsalder er vi nemlig blevet så gode til at ”mærke efter”. Mærke, om vi er lykkelige. Mærke, om vores partner gør os lykkelig. Og hvis ikke, mærker vi måske, at det er tid til at komme videre.

- At mærke efter har været en god kontrast til tidligere, hvor man lærte at undertrykke ens følelser og behov fuldstændigt. Men hvis vi bliver for optagede af, hvordan vi selv har det, kommer egoet så meget i fokus, at det ikke er godt for noget. Det er ikke lykkeligt at blive så hyperrefleksiv i forhold til, hvordan vi har det. Og vi har faktisk et ret stort ansvar for, hvordan vores partner har det, mener Mattias Stølen Due, der er aktuel med bogen ”Pas på parforholdet – Mens I stadig elsker hinanden”.

Har brug for nære relationer i et parforhold

Vi har også lært, at vi skal sørge for selv at være lykkelige og ikke vente på, at en anden gør os lykkelige. Men heller ikke det, er han enig i:

- Vi kan ikke bare klare os selv. Vi har brug for andre og for nære relationer for at blive glade og tilfredse. Og jeg tror på, at vi bliver gladere af at tage ansvar og være noget for andre, siger han.

3 små ting kan give dig et pejlemærke for, om du er sammen med den rigtige. Tag testen

Begynd i det små

Det kan være svært at vende bøtten på hovedet, hvis vi er nået til et punkt, hvor overskuddet ikke ligefrem topper, og hvor partneren faktisk heller ikke ligefrem topper vores liste over yndlingspersoner. Hvor vi er irriterede og sårbare og ikke føler, vi får noget igen.

- Det kan være lettere at se, hvordan partneren skal forandre sig, for at vi kan få det bedst muligt. Men på den måde stiller man sig i vejen for forandring, fordi vi dybest set kun kan ændre os selv og vores egen adfærd, siger Mattias Stølen Due til FEMINA.

Han råder derfor til at begynde i det små. Hvis du hver dag gør en lille ting for din partner og parforholdet, er der ret stor sandsynlighed for, at han også gør det for dig. Og sådan får I gang i en positiv spiral.

Læs, hvad der kendetegner dit sexliv i 20’erne, 30’erne, 40’erne og 50’erne

Læs også