Drømmen om at blive gamle sammen ødelægger dit forhold!
foto: Privat & All Over
Jeg har modtaget en mail fra en læser, som spørger om ét af de emner, som giver mest anledning til uro og problemer i mange parforhold. Så jeg bestemte mig for både at svare læseren, og komme med mit input til emnet. Du kan se læserens mail, og mit svar, til sidst i dette indlæg.
"Will you still love me tomorrow?"
The Chirelles´ superhit "Will you (still) love me tomorrow?" fra 1960 er stadig lige så relevant som dengang - bl.a. fordi det stiller ét af de mest universelle spørgsmål i de fleste forhold; "Er vi sammen i fremtiden? Vil du mig også om 2 år, 5 år, 20 år?"
Og grunden til at spørgsmålet er så vigtigt for rigtigt mange, er at vi mennesker helt grundlæggende har brug for tryghed. Vi har behov for at vide, at vores verden ikke ændres dramatisk fra det ene øjeblik til det næste. Det gælder alt fra bl.a. vores jobsituation til økonomi, boligforhold og ikke mindst relationer til andre og parforhold.
Vi vil helst vide, at der ikke kommer fæle overraskelser eller pludselige, voldsomme ændringer i vores liv, og derfor gør vi rigtig meget for at tilsikre, at vi kan føle os trygge i fremtiden - først og fremmest ved at skrive historier om fremtiden, så vi kan føle os trygge her-og-nu. Eksempelvis: "Jeg har bestemt mig for, at vi skal blive gamle sammen… så, pyha - nu kan jeg slappe af og nyde mit forhold i dag".
Om Lasse Bauer
Jeg har i over 25 år arbejdet med kommunikation, og undervist mere end 1.500 ledere i personlig gennemslagskraft.
Jeg er uddannet kognitiv coach (tankeledelse), og arbejder med personlig udvikling - bl.a. ifb med personlige kriser - og parforholdsrådgivning. Mine primære styrker er en meget skarp observations-evne kombineret med befriende direkte tale, og lavpraktiske, brugbare råd.
Jeg er forfatter til bogen "Overlevelsesguiden til Kærestesorg", som er en lavpraktisk guide igennem brud og skilsmisse, baseret på både mine egne og et hav af andres erfaringer.
Den fåes både på dansk her, og engelsk på Amazon, iTunes, Barnes & Noble og Lulu.
Siden sommeren 2012 har jeg været blevet tilknyttet TV2, hvor jeg er fast rådgiver på Go´ Morgen Danmark.
Desuden optræder jeg med jævne mellemrum i bl.a. BT, TV2.dk m.fl.
Se mere om Lasse på Lassebauer.dk
Kærlighedens historieskrivning
Historieskrivning er dét, jeg kalder processen når vi skaber scenarier, eller laver historier om fremtiden - så vi kan føle os trygge her og nu. Intet af det er baseret på fakta, men udelukkende på vores egen spekulation. Denne mekanisme er meget, meget normal, og kan være decideret ødelæggende for dit parforhold, og dit liv generelt.
I de værste tilfælde kommer historieskrivning om fremtiden til at fuldstændig fjerne enhverro, glæde og nydelse i forholdet:
"Jeg er bange for at han ikke vil mig i fremtiden, så jeg må hellere bruge al min energi på at være jaloux, kontrollerende og oppe på dupperne hver dag".
Eller historieskrivningen kan være SÅ lyserød, at man komplet overser en bunke AKTUELLE røde lamper i forholdet, og glemmer at forholde sig til virkeligheden:
"Hun ER jo min soulmate og vi skal jo være gamle sammen, så derfor kan det umuligt passe at hun er mig utro, selvom alt peger i dén retning".
Historieskrivning er med andre ord en meget paradoksal ting
Vi søger vi ofte desperat efter garantier for fremtiden, så vi kan tillade os selv at nyde nutiden.
Eller vi skriver dejlige historier om fremtiden, så vi kan slappe af og slippe for at kigge virkeligheden (nutiden) i øjnene. Og dét på TRODS AF, at vi ikke kan styre fremtiden en tøddel, og på trods af vi KUN har nutiden.
Vi har KUN nutiden: Det handler ikke om filosofi, religion eller holdning. Det handler om gemene, videnskabelige facts. Fortiden er væk. Det er et tog, der er kørt - og dét sekund der lige er gået, kommer aldrig tilbage igen. Ting der sker ude i FREMTIDEN, er uden for vores rækkevidde, et tog der endnu ikke er kommet, og måske aldrig kommer.
Vi kan have en FORMODNING om, hvad der vil ske - og vi kan PLANLÆGGE efter hvad der SANDSYNLIGVIS vil ske, OG vi kan ikke på nogen måde styre det.
Det er nok smart at regne med, at der kommer en ny dag i morgen med alt hvad den NOK indeholder - men faktum er, at der ikke er nogen som helst garanti for AT den kommer, eller at den bliver, som du har forventet.
Det er trods alt de færreste, der står op til en ny dag, og FORVENTER at blive ramt af et vildfarent flygel, eller FORVENTER at tage bilen på arbejde, blive distraheret af en tabt sandwich, miste herredømmet over bilen, brage ind igennem muren til en plasticpadding-fabrik, og derefter møde deres livs udkårne i form af en tilløbende nabo iklædt et mølædt gorillakostume.
For nu at nævne et par nærliggende eksempler...
Vi har med andre ord KUN nutiden. Det øjeblik vi er i LIGE NU OG HER.
Derfor giver det RENT PRAKTISK mere mening at fokusere på at nyde dagen i dag, fremfor at skrive historier om dagen i morgen.
Løsningen: Erstat historieskrivning med forventningsafstemning.
Historieskrivning er altså vores (ofte misforståede) forsøg på at afstemme vores egne forventninger til, hvad fremtiden byder på. Det er et forsøg på at forholde os til MULIGE forandringer, så vi ikke bliver negativt overraskede over dem.
Man siger jo, at "forandring fryder". Men forandring fryder som oftest slet ikke så meget, som det gamle mundheld vil have os til at tro. Interessant nok gælder det ikke kun forandringer til det VÆRRE - det gælder ofte også forandringer til det BEDRE.
Et gammelt studie hvor man blindtestede en række personer, der skulle smage hhv sukker og salt afslørede dette med al ønskelig tydelighed: Man fortalte først testpersonerne (som havde bind for øjnene), at de nu skulle smage sukker, hvorefter man faktisk gav dem salt. Ikke overraskende fik de fleste sig en fæl overraskelse, og spyttede saltet ud. Derefter gjorde man så det modsatte; fortalte dem at de ville få salt, og gav dem i virkeligheden sukker. Resultatet overraskede: Forsøgspersonerne havde SAMME reaktion: De spyttede sukkeret ud. Hvorfor? Fordi de FORVENTEDE noget andet.
Forventningsafstemning er med andre ord meget væsentlig.
Forventningsafstemning er nøglen til mere fred, glæde og nydelse.
Så hvis du gerne vil have mere ro omkring fremtiden, er der flere ting du helt konkret kan gøre:
Begynd med at erstatte historieskrivning med forventningsafstemning.
Afstem forventninger til og med din partner, i stedet for at gætte dig til, eller skrive historier om, hvad fremtiden bringer. Hvis der ikke er tegn i sol, måne og stjerner på at din partner andet end vil dig, så STOP den negative historieskrivning, og NYD NUET med din partner!
Hvis du og din partner har vidt forskellige forventninger til forholdet og fremtiden, så STOP den lyserøde historieskrivning - og FORHOLD DIG til VIRKELIGHEDEN! Vil din partner eksempelvis ikke have børn, og dét er et must-have for dig, så forhold dig NØGTERNT til dette!
Brug din energi på, hvordan DU kan gøre en positiv forskel for din partner og dit forhold HER OG NU, I DAG! Hvordan kan du HELT KONKRET være med til, at din partner er lidt gladere når han/hun går i seng i aften, end han/hun var da I stod op?
At du drømmer om, at sidde sammen med ham, når I bliver 90 år er jo en sød tanke - men han har mere brug for at du gør en forskel for ham I DAG. Og i stedet for at lade dig styre af egne tanker om, at din partner måske er dig utro om 3 år - kunne du måske gøre hvad du kan - I DAG - for at han/hun ikke hverken får lyst eller grund til at søge være dig utro i fremtiden?
Du kunne jo feks. adoptere denne holdning:
"Jeg kan ikke styre fremtiden selvom jeg gerne ville. Så derfor BESLUTTER jeg mig for, at jeg vil nyde dét, jeg KAN styre, og påvirke de ting, jeg KAN påvirke. I DAG!"
Så i stedet for at være styret af en historie om, at I SKAL blive gamle sammen - kunne du måske lade dig styre af en tanke om, at du VIL gøre hvad du kan, for at tilføre forholdet glæde, I DAG?
Måske du kunne tage EEN dag ad gangen, og nyde dit forhold I DAG?
Som jeg ser det, er der ikke i sig selv en pointe i at blive gamle sammen, eller være sammen i mange år. Pointen - for mig - er, at NYDE hver dag, man er sammen.
Måske på denne måde man faktisk ender med at blive gamle sammen?
Det bringer mig til brevkassespørgsmålet:
Jeg skriver angående min kæreste, som jeg elsker utroligt højt. Han er min bedste ven og vi har snart været sammen i 7 måneder. Alt går som det skal... og dog ikke alligevel.
Vi havde en god snak i gang i aftes, hvor vi fik snakket om alt mellem himmel og jord. Jeg spørger ham så, om han har mere han vil sige og dertil svarer han ja. Vi var begge hinandens første gang - dvs. også hinandens første kærester. Han siger så til mig, at han ville ønske at han havde prøvet noget mere seksuelt, inden ham mødte mig. Han siger, det er lige meget nu, men at han ikke kan lade være med at tænke på det. Han tænker nemlig fremadrettet og siger "hvad nu hvis vi bliver gift og du stadig kun er den eneste pige jeg har været sammen med".
Jeg siger selvfølgelig, hvordan jeg har det med det; at det ikke kommer an på det. At jeg er glad for at jeg har ham i mit liv og dét er nok. Han siger, at det er en drengeting: det med at have prøvet at være sammen med 3-4 piger, inden man møder hende - den rette.
Alligevel siger han, at jeg ikke skal tænke over det og vi må tage en dag ad gangen og se, hvad der sker.
Det er hér, jeg er forvirret. For det første er jeg såret over at høre sådan noget, da jeg slet ikke har det på samme måde.
Vi elsker hinanden, så hvorfor tænke den tanke? Er han bange for fremtiden, når han tænker seksuelt? For han vil prøve mere? Udfordrer sig selv, nu hvor han ikke længere er jomfru? Han siger alligevel, at jeg ikke skal tænke på det, fordi at han elsker mig og elsker det vi har sammen. Jeg har det helt fint med, at han er den eneste fyr, jeg har været sammen med, i en alder af 21 år og stod det til mig, kunne jeg sagtens være sammen med ham resten af livet - så meget betyder han for mig.
For det andet, er jeg bange for at det er min angst der spiller ind. Om jeg analyserer og tænker for meget over det, da jeg er bange for at være alene - angsten for at miste ham.
Og for det tredje.. Skal jeg bare tage en slapper og se hvad der sker mht. fremtiden?
Fra den forvirrede
Og her er mit svar:
Kære Den Forvirrede,
Jeg ved, det lyder lyder mega morfar-agtigt: I er unge og uerfarne.
Det er dog ikke desto mindre en væsentlig faktor at holde jer for øje.
Selvom jeres forhold er nok så vigtigt for jer, og selvom ISÆR det første forhold er noget helt specielt på mange måder - så tænk på, at der er en grund til at det kaldes "det FØRSTE forhold".
Jeg siger bestemt ikke, at I ikke kan ende med at være sammen i mange år fremover.
Jeg siger derimod, at I har en alder, hvor der er tonsvis af muligheder, nye oplevelser hver dag, påvirkninger udefra, og ikke mindst manglende viden og erfaringer - der vil udfordre jeres forhold.
Det handler ikke om at I er dumme eller fattesvage. Det handler bare om, at der er ting I endnu ikke har prøvet, og sammenhænge I endnu ikke har opdaget. Og din kæreste har allerede fortalt dig ligeud, at han er nysgerrig omkring nogle af de ting, han endnu ikke har prøvet. Han lader ikke til at være på vej ud af forholdet - han har blot været åben omkring hans tanker og nysgerrighed. Og dét bør du forholde dig til. (Læs evt indlægget herover).
Der er ingen der siger, at I ikke kan udvikle jer sammen, og få en skønt forhold, der varer i mange år.
Vær blot skarp på, at en forelskelse (som ofte er en fysisk, biokemisk ubalance) typisk aftager efter nogle måneder.
Og vær skarp på, at I er unge og begge er hinandens første partner.
Så i stedet for at du skriver en masse lyserøde historier om fremtiden, er det klogt at tage det stille og roligt, nyde hinanden, og se hvordan I har det sammen, når hverdagen indfinder sig, og I måske ikke er top-pjattede med hinanden.
Det er jo altid skønt, når de der skriver til mig, allerede selv har fundet svaret - og det har DU faktisk også.
"Skal jeg bare tage en slapper og se hvad der sker mht. fremtiden? "
Ja!
Mange hilsner Lasse :o)
Få mere lyst af Jesper Bay-Hansen
Kr. 299,95
At føle lyst er noget, vi alle stræber efter - både livslyst og erotisk lyst. Med denne bog får du konkrete redskaber til at få endnu mere lyst ind i dit liv. Du kan nemlig selv gøre rigtig meget for at fremme netop DIN lyst. FÅ MERE LYST er inspirationskilden til dig, der gerne vil følge og forfølge lysten og glæden. Bogens 13 lystvækkere guider dig til et mere lystfuldt liv.