https://imgix.femina.dk/media/e511a6879fbe4135ba80efbf9097c68a.jpg
Kærlighed og sex

Derfor husker du dit første kys

14. februar 2011
af Redaktion
foto: iStock
Forsker afslører her, hvorfor du aldrig kan glemme dit første kys.

I dag er det Valentinsdag - en dag som skabt til romantik. Men hvorfor er det egentlig, at tidlige romantiske minder om for eksempel det første kys, står så klart på nethinden for mange af os? Det norske forskningssite forskning.no har undersøgt sagen.

Forsker Lisa Giocomo ved Kavli Institute for Systems Neuroscience på NTNU fortæller til forskning.no:

"Vi husker tydeligt det første kys. Det er der to vigtige årsager til. Den første er, at det er en helt ny oplevelse for dig, og at alle de ting, der opleves for første gang, vil stå klarere i hukommelsen. Det første kys konkurrerer ikke om pladsen med lignende oplevelser i din hjerne. Det erstatter heller ikke nogen af dine rutineprægede handlinger - noget du har gjort før." siger hum og fortsætter:

"Den anden årsag er, at førstegangsoplevelser ofte giver en følelsesmæssig reaktion som er med til at forstærke det minde, du lagrer. Og der er jo ikke nogen tvivl om, at dit første kys både er en stærk følelsesmæssig oplevelse og noget helt nyt." fortæller forskeren.

Læs også: Test dig selv - Er du romantiker?

Ophidselse godt for hukommelsen
Men ikke kun nye oplevelser er lette at huske. Også når du bliver ophidset, bange eller forskrækket sættes der tydelige mærker i din hukommelse:

"Alt det, du oplever, som kobles til ophidselse, angst eller frygt, kodes vældig stærkt ind i hukommelsen" siger Giocomo til forskning.no.

"For eksempel husker de fleste tydeligt hændelser, som er koblet til terrorangrebene 11. september 2001. Hvor de var, og hvad der skete"

Men det er ikke den eneste måde at få minderne til at suge sig fast i din hjerne. I følge Lisa Giacomo er mange gentagelser af den samme oplevelse nemlig også med til at hjælpe hulkommelsen. I følge hende er det én af grundene til at minder af elskede personer som for eksempel familiemedlemmer og ægtefæller er næsten umulige at fortrænge.

Klik her: Få lagt dit kærlighedshoroskop af astrologen

Læs også