https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/november/haevn-prim.jpg
Kærlighed og sex

Derfor er det dumt at hævne dig på din (eks)partner!

27. november 2013
af Lasse Bauer
foto: Privat & All Over
Lasse Bauer: Udover risikoen for fysisk overlast, vold og drama er hævn en fantastisk måde at spilde ENDNU mere af din kostbare tid på en person, der allerede HAR såret dig - og tilsyneladende allerede HAR spildt din tid.” Læs med her.

Husk at grave TO grave!
Hævn er en klassisk og næsten uundgåelig del af både livet og parforhold - ikke mindst ifb med et brud, illoyalitet eller utroskab.

Aaaah, den søde hævn! Er der noget bedre end at se din banemand vride sig i frygt og frustration efter at du har udført et perfekt planlagt modangreb? Vi eeeelsker jo trods alt alle at se en god actionfilm, hvor helten tager sagen i egen hånd og får hævn, ikke sandt? Selvfølgelig gør vi det!

Så hvorfor er hævn så ikke mere udbredt som anbefalet kur mod kærestesorg? Jo, for selvom det kan være enormt givende at føle adrenalinsuset, du får af at følge dine dyriske instinkter og "tager din magt tilbage" (i hvert fald i teorien), har hævn et par ulemper, der er værd at bide mærke i: Den kinesiske filosof og lærer Confucius havde et ordsprog, der præcist beskriver det grundlæggende problem med hævn: "Før du rejser ud i din søgen efter hævn, så sørg for at grave to grave."

Om Lasse Bauer

Jeg har i over 25 år arbejdet med kommunikation, og undervist mere end 1.500 ledere i personlig gennemslagskraft.

Jeg er uddannet kognitiv coach (tankeledelse), og arbejder med personlig udvikling - bl.a. ifb med personlige kriser - og parforholdsrådgivning. Mine primære styrker er en meget skarp observations-evne kombineret med befriende direkte tale, og lavpraktiske, brugbare råd.

Jeg er forfatter til bogen "Overlevelsesguiden til Kærestesorg", som er en lavpraktisk guide igennem brud og skilsmisse, baseret på både mine egne og et hav af andres erfaringer.
Den fåes både på dansk her, og engelsk på Amazon, iTunes, Barnes & Noble og Lulu.

Siden sommeren 2012 har jeg været blevet tilknyttet TV2, hvor jeg er fast rådgiver på Go´ Morgen Danmark.
Desuden optræder jeg med jævne mellemrum i bl.a. BT, TV2.dk m.fl.

Se mere om Lasse på Lassebauer.dk

Med andre ord: "Det vil bide dig i røven", fordi du sandsynligvis kun vil eskalere en dårlig situation, og fordi der ikke er nogen garanti for, at du vil komme ud af det som "vinder". Og det er da temmelig pisse-irriterende, at først opleve at din kæreste er dig utro, og derefter blive fængslet for at skære hans dæk op! Og hvis man kigger på bare nogle af de mange underholdende videooptagelser af hævn, der findes på nettet, ser det ikke ligefrem ud til at nogen af de forsmåede elskere udfører deres hævn på en hverken særligt planlagt eller intelligent måde.

Og dét giver endnu et godt argument imod hævn: Hævn er for det meste noget, man søger, når man er vred, såret og følelsesmæssigt ude af balance. Så selv hvis vi ignorerer de juridiske aspekter et øjeblik - så er det sandsynligvis det værste tidspunkt man overhovedet kan vælge til at træffe store valg, og ISÆR hvis disse valg indbefatter potentielt farlige eller endda kriminelle handlinger.
Man kan selvfølgelig påberåbe sig "midlertidig sindssyge"… Nok næppe.

Hævn vil aldrig nogensinde løse dine problemer.
I bedste fald vil det give dig en kort optur - det jeg kalder "hurtigt sukker" - og give dig følelsen af, at du stod op for dig selv, og ikke fandt dig i noget. Men hvis din eks har forladt dig, eller nu er interesseret i en anden, vil han eller hun ikke rigtig give dig en masse kredit eller respekt for at stå op for dig selv. Vedkommende har som regel fjernet sig fra dig følelsesmæssigt længe inden du får hævnmotoren varmet op. Og mere end noget andet, ønsker vedkommende sandsynligvis bare at ikke have med dig at gøre.

"Men hvad med at gøre det RIGTIGE - og fortælle min (eks)partner, at han/hun ikke kan opføre sig sådan?"
Det er begge gode idéer, men det behøver jo ikke at ske i form af hævn. Du kan sagtens vælge at stå op for dig selv og fortælle din (eks)partner, hvad du synes om hans/hendes opførsel - og gøre det med speederen i bund. Men det behøver absolut ikke at involvere nogen form for hævn. Det er i stedet et spørgsmål om at kommunikere klart og direkte. Hævn handler om at få din magt tilbage, og om at skabe en illusion af balance og retfærdighed i dit liv. Problemet er, at du aldrig nogensinde vil få din tabte magt tilbage på denne måde - ikke gennem hævn.

Hævn handler også ofte om at få ret.
Det handler om at vise din eks, at han/hun tager fejl, har det forkerte sæt værdier og den forkerte adfærd. Med andre ord: du gerne vil sikre sig at din eks hører denne pointe højt og tydeligt - og du har intet imod at tilsætte beskeden en smule hævn-krydderi. Det er egentlig bare endnu en farverig måde at spilde din tid, og give dig selv mere drama i dit liv. Uanset hvor meget du forsøger, vil du sandsynligvis aldrig nogensinde få din (eks)partner til - ærligt og oprigtigt - at indrømme, at han/hun tager fejl. Og hvis han/hun FAKTISK indrømmede det - ville det bare blive ENDNU sværere for dig at få afløb for dine frustrationer.

Der er ikke noget værre end folk, der er virkelig kede af, eller indrømmer, at de tager fejl - især når du er vred på dem! Røvhuller! Alt i alt vil det bare generere en masse hjulspin på stedet, og det vil sandsynligvis ikke føre dig nogen steder hen.
Ved at invitere hævn og "Indrøm nu bare at du tager fejl, og jeg har ret, din idiot" ind i dit liv, får du mere drama og flere intriger - og væsentligt mindre ro i sindet.

Få det rigtige fokus!
Udover risikoen for fysisk overlast, vold, drama osv., er hævn en fantastisk måde at spilde ENDNU mere af din kostbare tid på en person, der allerede HAR såret dig - og tilsyneladende allerede HAR spildt din tid. Du vil ganske enkelt blot bruge ENDNU MERE tid på din (eks)partner - og det er DIT tab, ikke hans/hendes!. Det er simpelthen at smide gode penge efter dårlige - og at investere tid og energi i at få din eks(partner) til at få det skidt, fordi DU har det skidt, er nok den dummeste investering nogensinde.

Det er lige så intelligent som at håbe på, at du vil få varmen, fordi en anden fryser.

Det kan sidestilles med en mand, der engang fortalte mig, at han havde brugt 2 år i retten på at jagte en dårlig betaler, der var løbet fra en regning på 20.000 kr. Manden brugte en masse tid, tanker og energi på dette - og i sidste ende kostede det ham LANGT mere end de 20.000 kr han havde mistet til at starte med.

Joh, han fik ret og han stod op for sig selv - spørgsmålet er bare, om det var dét værd, når alt gøres op? Måske det have været smartere at afskrive de 20.000 kr, og fokusere på mere produktive ting i livet? Måske ville han på dén måde ganske let kunnet have tjent pengene ind igen, og måske mere til? Du har kun 24 timer i døgnet, og en begrænset tid her på Jorden. Brug din tid og energi med omtanke, og fokusér i stedet på dig selv!

Et videnskabeligt kig på hævn
Socialpsykolog Kevin M. Carlsmith fra Colgate University i New York og et team af kolleger gennemførte en undersøgelse, som han kaldte "Hævnens paradoksale konsekvenser". Han fandt ud af, at selvom folk søger hævn, fordi de ønsker at opnå "mental udrenselse" eller "fred i sjælen", virker hævn stik imod hensigten ift at nå dette mål. Faktisk viste undersøgelsen, at folk der søger hævn fortsætter med at bruge tid på dén, som hævnen er rettet i mod, hvorimod mennesker, der vælger at "glemme det" og komme videre, tænker langt mindre på dén, de ville hævne sig på. Og derudover viste et eksperiment, at hævnen ikke er så sød, som den lyder. Kort fortalt konkluderede Kevin M. Carlsmith dette om hævn: "I stedet for at give dig en afslutning og hele dig, medfører hævn det modsatte: Det holder såret åbent og frisk."

Kan det så ALDRIG betale sig med hævn?
Jo, der er tilfælde, hvor hævn kan betale sig, og hvor det ikke ender med at gå udover een selv, fordi man netop IKKE spilder en bunke tid og kræfter på negative tanker i et forsøg på at få sin tabte magt tilbage. Det er typisk i situationer, hvor man PLUDSELIG befinder sig i en magtposition ift (eks)kæresten: Han har lige forladt dig til fordel for din bedste veninde - og to måneder senere opdager han, at han har brug for din hjælp eller velvilje; måske han har glemt en vigtig genstand i jeres fælles hjem. Måske har I et økonomisk mellemværende, eller måske har han brug for noget vigtigt fra dig ifb med arbejdet eller andet. Een af de situationer, hvor man typisk vil tænke "karma is a bitch!".

I DE tilfælde gør du klogt i at holde tungen lige i munden, og lige STOPPE og TÆNKE - INDEN du trykker hævn-knappen i bund.
Giver det dig mere drama og lort i livet? Handler det om at sætte dig selv i respekt - eller bare om at BEVIDST ødelægge noget for en anden? Sender det overhovedet et relevant og klart signal - eller vil du bare fremstå som en bitter og forsmået person?
Hævnen KAN i visse tilfælde være sød OG berettiget - brug bare lige det inderste af kraniet INDEN du går i Steven Seagal-mode.

"Nogen stjal min kæreste! Jeg er nødt til at stoppe den parforholds-dræber!"
Hvis din partner stikker af med en anden, så er det meget normalt at rette al sin opmærksomhed, vrede og frustration imod din partners nye kæreste. Det MÅ jo trods alt være ham/hende, der er kilden til din kærestesorg - og det ER da hans/hendes skyld, at dit forhold gik i stykker, ikke? Selvfølgelig ikke! Det handler meget meget sjældent om "den nye kæreste", fordi INGEN kan stjæle din partner, hvis din partner ikke ØNSKER at blive stjålet. Det er simpelthen ikke muligt.

Dette gælder også for den gamle kliché "Jamen, skatter ... hun forførte mig!" ... Som om nogle mennesker har næsten magiske kræfter, de kan bruge til at styre andre folks ægtefæller med.
Og bid mærke i dette perfekte citat fra den franske skuespiller og instruktør Sacha Guitry: "Når en mand stjæler din hustru, er der ingen bedre hævn end at lade ham beholde hende." Det KUNNE jo være den mest grusomme hævn og straf, du overhovedet kan håbe på.

STYRK DIT PARFORHOLD - dvd kursus

•Tag et kærlighedskursus fra din egen sofa
•DVDen indeholder konkrete øvelser til dig og din partner
•Få nærvær, fælles værdier og god kommunikation
•Styrk og udvikl jeres parforhold i jeres eget tempo
•Let tilgængelig og fleksibel vej til en bedre parforhold
•DVDkurset er udviklet af psykolog Kisser Paludan

Se mere her

Læs også