Parterapi kan være løsningen på jeres problemer. Parterapeuterne forklarer hvorfor her.
Parforhold

Parterapi kan være løsningen på jeres problemer. Så hvorfor opsøger så få danskere en parterapeut?

13. februar 2021
af Lisbeth Madsen, Redaktionen
Udgivet første gang 13. april 2011. Foto: Shutterstock
Parterapi kan være den ideelle løsning, når barnlige skænderier og uenigheder om sexbehovet dræner forholdet, mener to psykoterapeuter. Men langt fra alle par med problemer opsøger parterapi.

I Danmark svæver vi ikke rundt på en lyserød sky. Men vi er heller ikke meget for at opsøge en parterapeut, hvis forholdet er flosset i kanterne.

I en undersøgelse mener hver femte dansker, at de har problemer i parforholdet, men kun syv procent af deltagerne har søgt hjælp gennem parterapi. Tre procent har deltaget i foredrag eller kurser med deres partner med henblik på at forbedre deres forhold.

Undersøgelsen blev lavet i 2018 af Psykologisk Institut og Tryg Fondens Børneforskningscenter på Aarhus BSS. I alt deltog 1.371 danskere mellem 18 og 65 år, som lever i et parforhold.

Udover at konkludere, at danskernes parforhold kunne have det bedre, viste undersøgelsen også, at der er forskel på, hvilken form for hjælp mænd og kvinder opsøger.

Blandt par, der havde oplevet en alvorlig krise inden for det seneste år, havde 40 procent kvinder og 28 procent mænd brugt internettet til at søge efter relevante parforholdsemner.

Derudover havde 19 procent kvinder og 6 procent mænd gjort brug af individuel parterapi.

Parterapi som problemknuser

Årsagerne, til at vi med årene går skævt af hinanden i parforholdet, kan være mange, men ofte går visse elementer igen, når vi alligevel vælger at opsøge parterapi og lukker op for vores problemer.

– Dårlig kommunikation er et af de mest klassiske problemer. Parrene glemmer at lytte og forstå det, der bliver sagt, og i stedet giver de sig til at skændes, siger Per Holm Knudsen, der er psykoterapeut og sexolog.

Det kender psykoterapeut Vivi Rasmussen også fra sin praksis.

– Parrene forstår ikke hinanden, når de kommunikerer. Og så ender det i konflikter, hvor de får indtaget nogle barnlige roller over for hinanden. Så løsningen er, at de igen skal lære at tale sammen i stedet for at tale til hinanden – og det kan de lære ved at komme i parterapi, siger hun.

Barn nummer to kan kræve akut parterapi

Per Holm Knudsen oplever ofte, at par, der på tre-fire år har fået to børn, er helt slidt ned.

– Der er mange, der kommer i parterapi lige efter barn nummer to. De har typisk en alder, hvor de er nødt til at arbejde meget for at få det til at hænge sammen, og det giver mindre tid til parforholdet, siger han.

Samtidig påpeger psykoterapeuten og sexologen, at kvinden måske får meget af sit kropslige behov dækket ved at være sammen med børnene, og at det kan gå ud over sexlivet.

Vivi Rasmussen møder ofte par, der er groet fast i nogle roller, hvor kvinden dikterer, og manden giver efter uden at protestere. Det går ud over parforholdet.

– Ofte oplever jeg, at hun bestemmer alt, hvad de siger og gør, mens han lader stå til uden at mande sig op. Rollerne bliver en tryghed, men ofte betyder det, at sexlivet og intimiteten ryger.

– I stedet burde parret værre ligeværdigt, og kvinden burde holde lidt igen, mens manden atter begynder at tage et ansvar, siger Vivi Rasmussen.

Når sexlysten mangler

Sexlivet er ikke nødvendigvis det mest afgørende for et vellykket parforhold, men hvis sexlivet ikke fungerer, er det ofte til stor frustration for begge parter.

Derfor ser Per Holm Knudsen også tit, at netop dét resulterer i, at folk må opsøge parterapi.

– Hvis parterne har overset, at de helt fra forholdets start har haft et forskelligt lystbehov, så vil det give problemer senere hen. Til at begynde med tænker man måske, at det vil ændre sig med tiden, men hvis sexlysten altid har været lille hos den ene part, så kan kærlighed ikke ændre på det, siger han.

– Og så vil det være et spørgsmål om, hvem der skal give sig, hvis forholdet skal bestå. Og det kan jo være en umulig opgave.

Amerikanere går mere i parterapi

I USA viser tidligere undersøgelser, der minder om den danske undersøgelse fra Psykologisk Institut på Aarhus BSS, at amerikanere er mere tilbøjelige end danskere til at taget imod tilbud om hjælp til parforholdet.

Èn undersøgelse viste blandt andet, at 19 procent af de medvirkende amerikanske par havde opsøgt rådgivning eller parterapi, mens 31 procent af parrene havde deltaget i kurser om parforhold.

Èn af forskerne bag det danske studie om parterapi, er psykolog Hanne Nørr Fentz, der siger til DR, at danskerne ser for mange barrierer for at opsøge hjælp til parforholdet.

- Folk tror, at det er dyrt, og det kan være besværligt at koordinere to kalendere, når man har børn. Mange har også en modvilje mod at dele privat stof, så de vil gerne løse problemerne selv, siger hun.

Desuden er der mange par, der ikke ved ikke, at der findes en række tilbud, som har en målbar effekt, mener hun.

Med undersøgelsen håber hun og forskerkollegerne derfor at åbne danskernes øjne for, at det at opsøge parterapi ikke er så farligt.

– Vi vil også række hånden ud mod offentlige institutioner og privat praksis, for det lader til, at 20 procent af befolkningen har markante og væsentlige problemer i deres parforhold, og det ved vi har en negativ effekt på børns trivsel og på eget fysiske og psykiske helbred, siger hun.

Læs også