https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/lange-forhold-prim.jpg
Kærlighed og sex

Carl-Mar: Derfor er mange kærlighedsforhold tidsbegrænsede

13. marts 2014
af Carl-Mar Møller
foto: All Over
Når to mennesker mødes og forelsker sig, står begge parter som regel ved det samme udgangspunkt. Men som tiden går, udvikler de sig forskelligt og måske i hver sin retning. Få Carl-Mar Møllers råd til, hvordan I forbliver tætte alligevel.

De fleste mennesker ændrer sig hele tiden, og livet er en lang, personlig forandring til glæde og smerte for menneskeheden. Når to mennesker mødes og kommer til at elske hinanden, så er de begge i en situation og i en udvikling, der ligner hinanden. Eksempelvis har begge to måske lige været igennem svære tider med dødsfald, arbejdsproblemer eller skilsmisse. De falder i snak med hinanden og har en masse at tale om, fordi de er samme sted i deres udvikling. De flytter sammen og healer hinandens psykiske sår, fylder hinanden op med kærlighed, venskab og nye tanker og ideer.

OM CARL-MAR MØLLER

Carl-Mar Møller er uddannet pædagog, samt par- og psykoterapeut. Han er deusden leder af Sexolog og Parterapeut skolen.

Carl-Mar er desuden forfatter til en lang række bøger, og hver uge skriver han klumme hér på Oestrogen.dk

Se mere om Carl-Mar på hans hjemmeside, Carl-Mar.dk

De bliver gift efter to år og har det godt stadigvæk, men den enes personlige udvikling går meget hurtigere end den andens. For eksempel påbegynder den ene måske en uddannelse eller får et nyt kreativt job, der skubber til den personlige udvikling. Den enes udvikling kører så at sige med 50 km i timen, og den andens udvikling kører måske med 100 km i timen. Efter de har været sammen 2½ år, så begynder problemerne for alvor at dukke op, fordi de har mindre og mindre at tale om, og det kan ofte påvirke begæret negativt, fordi de begge så vil begynde at føle sig mere ensomme, og det giver sorg og psykisk smerte, der nedsætter sexlysten, oftest mest hos kvinden, idet mandens sexlyst er mere styret af hormoner fra naturens side.

Når kvinden føler sig ensom, så vil hun ofte begynde at bebrejde, anklage og brokke sig til manden eller andre. Manden vil føle sig presset og kvinden afvist, og kimen er nu lagt til en masse små krige. Nu er det kun et spørgsmål om tid, før de flytter fra hinanden, og i denne situation vil parterapi kunne bruges til at få en tilfredsstillende afslutning, fordi begge parter har gjort alt, hvad de kunne, men da det personlige udviklingsniveau kører med stor forskel på hastigheden, så er der ikke så meget at gøre. Eksempelvis kan kvinden eller manden starte på en pædagogisk uddannelse.

Manden eller kvinden begynder en længerevarende psykoterapeutisk proces. Manden eller kvinden får et nyt, meget krævende job. Kvinden får et barn, der sætter skub i hendes udvikling. Manden bliver pludselig meget kendt. Den ene bliver fysisk eller psykisk syg. Et barn eller mor dør. Den ene får en fødselsdepression og så videre. Desværre holder kærligheden ikke så længe, ofte mindre end fire år, men nogle forhold kan reddes med parterapi, hvis de kommer i god tid.

Det er meget kompliceret at være parterapeut, fordi det kræver, at parterapeuten selv har været igennem flere skilsmisser, været i lange forhold på over syv år, i og nogle forhold på et til tre år.
Parterapeuten skal selv have været i parterapi i mere end et år, samt mange år i individuel terapi.
Parterapeuten skal kunne fortælle om sine egne 10 fejl, svare på klienternes personlige spørgsmål og være meget ydmyg overfor de millioner af nuancer, der er i kærligheden. Jeg blev eksempelvis engang præsenteret for et par, der slog hinanden. Jeg sad med den idé, at det skulle de holde op med, og det var mine fordomme. Den første parterapi endte med, at de aftalte, at de ikke måtte slå i hovedet, men kun i enden. Kvinden var den, der slog mest. De havde begge en masse vrede fra deres fortid, som blev fremprovokeret af forholdet, som handlede om deres forrige parforhold.

Efter seks samtaler aftalte de at slå på en sandsæk, de havde hængt op i stuen.

Efter 10 samtaler lærte de at stoppe skænderierne, inden de blev voldelige.

Efter 17 samtaler kunne de nu tale roligt om deres følelser af sorg, svigt, vrede, ønsker, indre psykiske sår, og på den måde blev de hinandens helbredere.

Jeg har set forhold, hvor jeg tænkte: "Det er løgn, det ville jeg aldrig kunne holde ud, det kan jeg ikke redde", men det blev reddet. Jeg har også set forhold med meget små problemer, men hvor det var mere tryghed end kærlighed, og det kunne jeg ikke redde.
Det er 10 gange mere kompliceret at være parterapeut end at være individuel terapeut, fordi parterapeuter meget nemmere kan falde i fælder med sympati eller "hvor er det synd!" Begge parter er supersælgere og vil prøve at sælge mig ideen om, at det er den anden, der er problemet.

Jeg har lavet 11 opgaver, som de skal løse; en opgave for hver samtale for at beskytte dem og mig selv mod at falde i en fælde, der ødelægger forholdet. Måske I også kan bruge dem derhjemme?

1. Find 10 fejl, du laver over for din kæreste i hverdagen.
2. Nævn dine 10 følelsesmæssige behov.
3. Hvad var din rolle i familien? Hvad var din mors og fars rolle?
4. Lav en liste på fem ting, som du tror, gør den anden ked af det.
5. Nævn fem ting, du gør eller siger, som medfører, at den anden tager afstand.
6. Nævn fem ting, du gør eller siger, som medfører, at den anden kommer tættere på.
7. Nævn 10 ting, der gør dig glad.
8. Nævn 10 ting, der gør dig ked af det.
9. Nævn 10 ting, der gør dig vred.
10. Nævn tre ting ved den andens adfærd, der suger dig for energi.
11 Nævn tre ting, du gør, som giver dig energi.
12. Nævn tre ting, der hæver og sænker dit selvværd.

Carl-Mar Møller
Sexolog og parterapeutskolen

www.Carl-Mar.dk

TILBUD TIL DIG: Kom på sommerhøjskole hos Carl-Mar

Prisen er inkl. fri bar, øl, vin, sodavand, kost, logi, kursus, materialer og børnepasning.

Man kan frit vælge, hvor mange dage du vil deltage, og hvilken dag, du vil begynde og stoppe, eller du kan komme flere gange på kurset.

Dagligt program:
Kl. 9 er der morgenmad.
Kl. 10 er der morgen møde.
Kl. 11-12 er der debat foredrag af Carl-Mar. Foredragene tager udgangspunkt i de fremmødtes ønsker.
Kl. 14-19 går man ud i inspirations grupper med 2 terapeuter og 3 kursister.
Kl. 21 er der aftensmad.
Kl. 22 hygge og tale dybt sammen til den lyse morgen.

Fritidsmuligheder for alle, der har lyst:
Terrængående gokart ræs i mudder, knallert cross, ATV, svævebane, boksekampe med kæmpe boksehandsker, Vikingekuglen, skumgummi-køllekamp, sumobrydning, rulle i et rør ned af en bakke, ligge på taget af en Volvo, kravle på et tov over en sø, svinge sig i et 10 meter højt tov, djævlekarrusel, elastiktræk, vandkamp, billard, gyroskop, tunnel, bordtennis, strandture, bål, grill, sang og dans.

Overnatning på sovesal, eneværelse, campingvogn, fællestelt eller i eget telt. Du kan også tage hjem hver dag.

12. til 18. juli underviser 10 sexologer

19. til 26. juli underviser 10 parterapeuter.

Få mere at vide på web: www.carl-mar.dk
eller ved at sende en mail til: 77@carl-mar.dk

Læs også