https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/marts/carlmarprim.jpg
Kærlighed og sex

Carl-Mar: Derfor er jeg, som jeg er

17. oktober 2013
af Carl-Mar Møller
foto: All Over
Hellere være fattig med psykisk overskud end rig med psykisk underskud, lyder Carl-Mar Møllers mantra, som har fulgt ham gennem det meste af livet. Det er dét, der er med til at give ham energi i hverdagen …

Jeg har hele mit liv været meget optaget af, hvad der giver mig overskud, og hvordan jeg mister min energi. I folkeskolen blev jeg ofte tappet for energi, fordi jeg ofte ikke kunne bruge det, vi blev undervist i, til noget. Blev jeg undervist i regning, dansk, sløjd, madlavning og sport, så blev jeg fyldt op med energi, fordi jeg umiddelbart kunne bruge det med det samme.

Historie, religion, tysk, kemi og fysik kunne jeg ikke bruge til noget nu og her, og derfor pjækkede jeg ofte fra de timer og var så i stedet ude at hjælpe landmændene for at tjene penge og lære noget nyt. Heldigvis har jeg prioriteret at lave noget, der giver mig energi, og så hellere være fattig med en masse overskud end være rig med psykisk underskud.

OM CARL-MAR MØLLER

Carl-Mar Møller er uddannet pædagog, samt par- og psykoterapeut. Han er deusden leder af Sexolog og Parterapeut skolen.

Carl-Mar er desuden forfatter til en lang række bøger, og hver uge skriver han klumme hér på Oestrogen.dk

Se mere om Carl-Mar på hans hjemmeside, Carl-Mar.dk

Vær flittig, så bliver du accepteret
Danskere bliver i folkeskolen og gymnasiet opdraget til, at man skal være flittig, for så bliver man accepteret. Hvis man ikke synes, at det er fantastisk at være flittig, men hellere vil nøjes med at arbejde 25 timer om ugen og man er mand, så bliver der som regel set lidt ned på en, og det er lige før, man bliver kaldt doven.

Fra jeg var 20 til 30 år arbejdede jeg ca. 20 timer om ugen og boede derfor billigt i bofællesskaber og lignende. Jeg var i flere forskellige parforhold á tre og fire år ad gangen. Jeg brugte min tid til at tænke over den måde, vi lever på i Danmark, og kunne godt se, at mange var havnet i en fælde med store, faste udgifter og et ansvar for familien, så de ikke havde mulighed for at sige fra uden at miste familie og arbejde.

Det rigtige liv?
Med så mange pligter og så stort et ansvar var der ikke tid at tænke over, om det liv, de nu førte, var rigtigt for dem, og det medførte, at mange mennesker var tvunget til at gå over deres grænser, hvor både kroppen og psyken advarede folk med smerter og tristhed. Jeg kunne som tilskuer bare se til, at mange mennesker fik det dårligere og dårligere, uden at de opdagede det, fordi det gik langsomt ned ad bakke.

Hvis de kunne få lov til at være 25 år i bare én dag, ville de formodentlig opdage forskellen. Jo mere folk nærmer sig de 40 år, jo mindre gnist og begejstring var der at spore, og det foruroligede mig meget, og derfor blev jeg psykoterapeut i 1984. Jeg ville finde ud af, hvorfor folk har det, som de har det.

Hvorfor bruger danskere så meget tid på noget, de ikke har lyst til?

Hvorfor har danskere så svært ved at slappe af og nyde livet?

Danskere bliver klogere og klogere, men får det dårligere og dårligere psykisk - er det den forkerte viden, de får i forhold til deres problemer med deres nærmeste?

Jeg opdagede, at når jeg arbejdede meget, så mistede jeg kontakten med mange af mine følelser og kreative tanker, og nye ideer forsvandt som dug for solen.

Jeg opdagede, at nye tanker blev omsat til psykisk overskud, som så kunne bruges til at udføre de pligter, som tappede mig for energi, for eksempel idiotarbejde, opvask og samvær med mennesker, jeg havde pligt til at tale med, eksempelvis min kærestes familie.

Nye tanker kan skabe frygt
Nye tanker kan for dem, der sidder i en rutinetilværelse, være frygtindgydende, for tænk, hvis det forstyrrede deres rolige liv. Det er mindretallet i befolkningen, der er vilde med nye tanker, det er kun de unge og en lille procentdel af de voksne, der byder de nye tanker velkommen.

Tv kan nemt stjæle din energi, hvis du ikke passer på, for eksempel ved at du ser for mange dårlige nyheder uden for Danmarks grænser, hvor du alligevel ikke kan gøre noget. Ser du lokale dårlige nyheder, så kan du måske påvirke situationen, hvilket giver overskud, fordi du handler, og du er med til at løse problemet. Tv som handler om ny viden og beskrivelse af kulturer, dyr og samfund andre steder i verden, hvor både fordele og ulemper er vist, giver en masse nye tanker, som igen giver overskud, fordi de kan bruges til forbedring af livet lige nu, for eksempel i form af nye madvarer, musik, tøj og helbredelsesmetoder.

Når jeg fik et nyt job, fik jeg i starten masser af energi, men efter seks måneder begyndte overskuddet at blive mindre og mindre, hvilket medførte jobskifte eller arbejdsløshed, så snart der ikke var mere energi at hente dér. Den livsform krævede meget små, lave, faste omkostninger og ingen gæld.
Jeg kørte rundt i gamle Volvoer, som jeg havde købt for 500 kr. og kørt igennem syn for 2000 kr. Volvoen kunne så holde i fire år, hvorpå jeg startede forfra. Det gav mig en masse energi at tænke på, at de andre betalte 100.000 kr. for en bil og måtte knokle sig selv halvt ihjel for at betale bilen.

Min mening med livet
Min frihed til at have tid til at tænke over livet og mennesket betød alt, om så jeg skulle bo i en skurvogn og skide på marken, så hellere det, end at skulle lave noget, der ikke interesserede mig.

Når jeg laver noget, der ikke interesserer mig, så bliver jeg til en arbejdsrobot, og kontakten med min opdagelsesrejse i livets mysterier aftager meget. Livet er for mig at se grundlæggende meningsløst, og jeg tror, at hele jorden bliver brændt op af Solen i fremtiden. Mennesket kan prøve at give livet en mening - og lykkes det, så er livet nemmere at udholde. Meningen med mit liv er at bidrage til at forklare mig selv og andre, hvordan man kan få mere ud af livet, og hvordan livet kan blive rigere med alderen og ikke omvendt.

Både Helvede og Paradis er lige rundt om hjørnet
Da jeg blev 28 år fandt jeg endelig noget, som var et uudtømmeligt område, og jeg blev derfor psykoterapeut. Alle de mange mennesker, der fortalte mig deres livshistorie ucensureret og direkte fra hjertet overraskede mig ofte, fordi det foregik i Danmark og ikke i Afrika. Helvede og Paradis er lige om hjørnet, og ganske få bad om hjælp. Det var flovt at have en krise, og de handicappede skulle gemmes væk, så vi kunne lukke øjnene for den barske virkelighed.

Pludselig havde jeg 30 klienter og en lille skole med 16 elever, som ville være psykoterapeuter, så derfor arbejdede jeg mere og mere, men fik mere og mere energi af alle de historier og menneskers inderste tanker og følelser. Efter nogle år som terapeut fik jeg indført humoren og legen på alle kurser og uddannelsesforløb for at skabe en balance mellem alvor og leg, ellers blev min energi tappet for meget. Arbejdet skulle være på mine præmisser, hvis jeg skulle overleve som terapeut og ikke brænde ud, som mange af mine kollegaer gjorde, fordi de arbejdede på klientens præmisser.

Tager på energien
Desværre ofrer mange terapeuter sig for deres klienter, for derefter selv at blive en klient, der er udbrændt og suget for energi af deres klienter. At være psykoterapeut er et meget farligt job, fordi klienterne overfører had og kærlighed til dig i skjulte former, som kan være svære at gennemskue, før det er for sent.

I dag er det langt farligere at være sygeplejerske, pædagog, lærer, psykolog, læge og socialrådgiver, end det var i 70'erne. I dag bliver de omtalte fag farlige, fordi man i langt højere grad bliver suget for energi på grund af det høje arbejdstempo. I 70'erne var der meget mere tid til menneskelig kontakt, og det hele foregik i et roligt tempo. Det høje arbejdstempo skaber energiforladte forældre, som kommer hjem og er meget trætte, og derfor får børnene mindre kærlighed, og forældrene lider af skyldfølelser over, at de forsømmer deres børn.

Hele vores måde at leve på skal ændres, ellers tror jeg, at befolkningen vil blive meget syg i fremtiden, og hvad har vi så opnået af livskvalitet ud over en ny fladskærm? Der er heldigvis tegn på, at mange unge hellere vil leve mere simpelt og dermed have god tid til at være sammen med de mennesker, de elsker, og det kan give livet en dybere mening, sundere mennesker og færre psykiske og fysiske sygdomme.

Læs også