https://imgix.femina.dk/media/30fdda0a61c141fab19bacd7395ba0b4.jpg
Kærlighed og sex

Bliv klogere på dit sexliv

7. august 2009
af Annette Aggerbeck
Foto: Camilla Hey og Istockphoto
God sex forudsætter, at både du og dine partner har seksuel intelligens. Et godt sexliv er nemlig ikke noget, der opstår af sig selv. Det betyder dog ikke, at du er dømt til at have et trist sexliv, hvis det modsatte er tilfældet, for seksuel intelligens er noget, man kan styrke, så man får bedre sex. Læs her hvordan.

At være seksuelt intelligent betyder, at man er i stand til at sætte ord på sin seksualitet, udforske og udleve den. Det indebærer, at man kender sin krop, sin lyst og er i stand til at elske sig selv og sit eget spejlbillede. Ifølge sexolog Tanja Rahm kan man hurtigt afgøre, om man hører til gruppen af seksuelt intelligente kvinder. Og skulle man mangle intelligens på området, så kan man heldigvis gøre noget ved det.

Seksuelt intelligente kvinder
- Seksuel intelligens forudsætter, at man kan hengive sig 100 procent til sin seksualitet, og at man er i stand til at få orgasme. Seksuel intelligens betyder også, at man kender sin egen grænse, respekterer den, samtidig med at man viser forståelse og respekt for de mennesker, man udlever sin seksualitet sammen med. Den seksuelt intelligente kvinde er som regel god til at tale om sex - både med partneren og med veninderne. Hun er nysgerrig og eksperimenterende og er ikke afvisende over for nye seksuelle oplevelser. Hun kender vigtigheden af det seksuelle begær, som kan være med til at bringe sex op på et højere plan, samtidig med at hun tør bruge hele kroppen og alle sine sanser, forklarer sexologen

Seksuelt uintelligente kvinder
Men hvad så med dem af os, der ikke er så seksuelt intelligente? fristes man til at spørge. - Når man har lav seksuel intelligens, har man måske ikke så store forventninger til sex eller er måske ikke nået dertil i sit liv, hvor sex er højt prioriteret. Måske har den seksuelt mindre intelligente kvinde ikke lært at få orgasme, og derfor bliver sex til noget uinteressant og noget, man primært gør for partnerens skyld. Når man ikke har lært at hengive sig til seksuel nydelse, undgår man ofte at tale med andre om sex, forklarer Tanja Rahm

Lever i lykkelig uvidenhed
- Men at være mindre seksuelt intelligent betyder ikke nødvendigvis noget for den, der er det, siger Tanja Rahm. - For den seksuelt uintelligente kvinde har ikke opdaget, at seksuel nydelse kan give hende en personlig glæde. Når vi kvinder ignorerer vores seksualitet, bliver vi som regel praktiske, eftertænksomme og rutineprægede. Forsøger at skabe kontrol og lever i denne periode det meste af vores liv oppe i hovedet uden at have fokus på hverken krop, følelser eller sanser, siger Tanja Rahm.

Sådan bliver du bedre
Heldigvis er seksuel intelligens noget, man ifølge Tanja Rahm altid kan udvikle. - Det drejer sig om at hengive sig til sin egen seksualitet og gøre sig klogere på sin krop og lyst. Kvinden skal turde være sensuel og seksuel og stille krav til sit sexliv. Hun skal udfordre sig selv, sætte ord på sine fantasier, udleve dem og eksperimentere.

Kvinder peaker sent
Mange kvinder udvikler ifølge Tanja Rahm først deres seksuelle intelligens, når de er omkring 40 år. På det tidspunkt i livet har de efterhånden affundet sig med deres udseende, kropsbygning og livssituation. Det gør, at de formår at hengive sig langt mere, og sex får derfor større betydning. I 20'erne og 30'erne er kvinden som regel meget styret af sit selvværd, sine ambitioner og de ting, hun har med i bagagen, og derfor har sex ikke altid højeste prioritet. - Både for kvinder og mænd gælder det, at man styrker sin seksuelle intelligens ved at øve sig i at lære sin egen krop at kende og blive opmærksom på sin krops signaler, når man mærker lysten komme - også når man bliver berørt forskellige steder. Det handler også om at finde sine erogene zoner og om at mærke suset, når man får orgasme/udløsning og så forsøge at variere måden, man opnår det på, siger Tanja Rahm.

Tanja Rahm

Læs også