https://imgix.femina.dk/media/95278b1a17704870839a6af4e0bf0d2a.jpg
Kærlighed og sex

Åbne forhold: i seng med de fleste

3. november 2011
af Tine Bendixen
Foto: Claus Boesen
Sara Skaarup lever i et åbent forhold, og har skrevet en bog til dem, der vil prøve det samme

Der findes ellers efterhånden bøger om ALT, ikke? Finske filatelister. Dræbersnegles kønsakt. Kvinders forhold til sko ... Men Sara Skaarup kunne alligevel ikke finde lige det, hun ledte efter: En moderne og nøgtern bog om, hvordan man lever sammen i et seksuelt åbent parforhold.

Da hun ikke kunne finde bogen om det åbne parforhold, skrev hun den selv: "Kærlighedskontrakten", en slags manual til mennesker, der føler, at livet er for kort til at være monogam. Også selv om man faktisk elsker den, man elsker, som det er tilfældet med Sara Skaarup og hendes mand.

- Vi havde ikke været hinanden utro, men det havde holdt utrolig hårdt at lade være. Vi havde undertrykt en del af os selv. Det var point of no return. Nogle illusioner faldt, og noget nyt kunne genopstå, men kun fordi vi var nødt til at slippe tanken om: Du er nok for mig, og jeg er nok for dig hele livet.

Til de potentielt utro
"Kærlighedskontrakten" henvender sig bredt - både til dem, der bare flirter med tanken om fælles frihed til sidespring i parforholdet, og til dem, der drømmer om at leve som polyamorøse, og som altså finder det okay at elske flere samtidig.

- Det er en bog til de ... potentielt utro. Mennesker, som føler sig lykkelige, men dog uforløste i det monogame forhold, de lever i. Vi har ret faste forventninger til, hvad der er ægte kærlighed - at den har en særlig form og udleves på en helt særlig måde.

- Er du i gang med at starte en seksuel revolution?

- Haha - jeg har ingen mission om, at folk skal være ligesom jeg. Men mit budskab er, at mennesker selv har ret til at vælge, hvad troskab og kærlighed er for dem. Hvis det er revolution, så fint med mig. Jeg oplever bare, at jeg siger noget, som trænger til at blive sagt.
- Hvad nu, hvis din bog får antallet af åbne forhold til at eksplodere rundtomkring?

- Så tror jeg, vi kommer til at se en hel del mindre utroskab end nu. At vi får et ærligere Danmark. For hvis man ikke har en aftale om, at troskab fordrer seksuel eksklusivitet - så er det ikke utroskab længere.

Det giver energi at være åben
- Men hvad er vigtigt i den aftale, I har?

- At jeg ved præcis, hvor jeg har min mand og hans kærlighed. Helt klassisk: At han siger det, han føler, og rent faktisk gør det, han siger. At han ikke mentalt befinder sig et andet sted, når han er sammen med mig. At jeg kan mærke hans kærlighed og føler mig sikker sammen med ham. Personligt skal jeg ikke have gang i flere forhold for at være glad. Det er et overskudsprojekt at gå den åbne vej. Jeg har interviewet mange mennesker omkring emnet, og jeg hører igen og igen, at det simpelt hen giver energi i éns primære forhold at have lov til at være åben, fordi det er så glædesfyldt og positivt.

Giv parforholdet en vitaminindsprøjtning

Få orgasme samtidig

Købesex: Det samme som at spise ude

Læs også