Kage til bryllup
Foto: All Over Press
Kærlighed og parforhold

9 ting du skal undgå til bryllup

Skal du til bryllup? Du må ikke være fuld, og 300 kr. er ikke nok til gaven. Læs de uskrevne regler for bryllupsgæster

Det siger sig selv, at man ikke må kysse med brudgommen til brylluppet - medmindre det er når bruden har rejst sig fra bordet.

Men der er mange andre ting, der er helt klare no-go'es, når du er gæst til bryllup. Overtræder du de uskrevne regler, så falder der brænde ned.

Men ifølge bryllupsplanlægger Signe Marie Jeppesen er det ikke hovedpersonerne, der går mest op i det.

- Brudens mor er den værste. Intet må gå det mindste galt på deres datters store dag, og derfor er hun også ekstra opmærksom på, at gæster overholder alverdens uskrevne regler, siger Signe Marie Jeppesen til alive.dk.

Er du ikke helt stiv i de mange uskrevne regler til brylluppet, så har alive.dk i samarbejde med Signe Marie Jeppesen lavet en liste over de værste ting, du kan gøre som gæst til et bryllup.

 

1. Undgå hvid og sort

Man må simpelthen ikke have den samme farve på som bruden. Hun skal have lov at stråle. Tager du sort kjole på signalerer du, at du er forelsket i gommen - medmindre du er en af svigermødrene, så betyder sort nemlig, at du ikke billiger deres ægteskab.

 

2. Du må ikke være finere

Det er meget vigtigt, at brudeparret er de fineste til festen. Altså må man ikke have smoking på, hvis gommen kommer i jakkesæt og de kvindelige gæsters kjoler skal afdæmpes ift. brudens. Men man må heller ikke komme i hverdagstøj som cowboybukser. Det er en fest, og man viser respekt ved at klæde sig pænt på.

 

3. 300 kr. er ikke nok

Du kan ikke købe en gave for 300 kr. og så er det godt nok. Uanset om pengene går i en stor fælles gave eller ej. Som hovedregel skal man give en gave, der svarer nogenlunde til det beløb, brudeparret har givet som kuvertpris til festen. Altså skal man typisk op og give lige omkring 800 kr. for gaven - selvfølgelig alt efter hvor fin og dyr, festen er.

 

4. Kys kun på parret, hvis du er nær

Traditionen med at kysse på hhv. bruden og gommen, når den anden part har forladt selskabet for at komme på toilettet eller andet, skal ikke dyrkes uden struktur. Det er upassende at stille sig i kyssekøen, hvis man ikke kender den pågældende del af brudeparret rimelig godt. Det pinlige øjeblik opstår, når man skal kysse kinden på et menneske, man faktisk ikke kender.

 

5. Indslag er ikke altid godt

Det er ikke en selvfølge, at du skal holde tale. Det forventes at holde tale, hvis du er far til brudeparret, søskende, best man, nærmeste veninde. Derudover skal man virkelig overveje, om man har noget at sige. Rammes man spontant under festen af et behov for at hylde brudeparret, så lad være. Ligesom de fleste onkler bør holde sig fra at slå på glasset. Det er pinligt.

 

6. Respektér lysten til at lege med

Kan du se brudeparret ikke trives med at kravle ned under bordet og kysse hele tiden? Så respektér det. Det er deres aften, og du er inviteret med som gæst, for at gøre deres oplevelse fantastisk. Mange brude vil helst heller ikke have klippet i deres slør - og det skal respekteres. Med de fleste brude er man ikke i tvivl, hvis man er opmærksom på, hvordan hun opfører sig.

 

7. Du må ikke være fuld

Faktisk må du ikke være fuld til et bryllup. Der skal være god stemning, og det hjælper et par glas rødvin ofte på. Men hvis der er lagt op til "fri vin, vand og øl" så signalerer brudeparret, at de ikke ønsker en abefest. Er der fri bar, er det noget andet. Dog må man ikke blive fuld før efter brudevalsen.

 

8. Kys ikke på andre gæster

Selvom du er kommet alene til bryllup, og du har øje for en anden single, så er det uskik at flirte meget og kysse til brylluppet. I hvert fald indtil et stykke tid efter brudevalsen. Udvikler festen sig til en abefest, så er reglerne selvfølgelig færre og giver fin mulighed for kysseri i krogene.

 

9. Brudeparret bestemmer hvornår festen slutter

Det er toastmasterens opgave at videreformidle brudeparrets ønske om festens sluttidspunkt. Siger han f.eks. "kl. 2 er der natmad", så betyder det, at man skal gå derefter. Siger toastmasteren derimod, at "kl. 2 er der natmad og derefter er der høflig selvbetjening" eller lignende, så er det i orden, at fortsætte nogle timer derefter.

 

Læs også: Guide: Til festligt hår til bryllup

 

 

Læs mere om: